A Számítógép újra indul, mitől lehet?

A Számítógép újra indul, mitől lehet?
2015-02-20T00:43:48+01:00
2015-02-21T01:22:48+01:00
2022-11-07T23:15:28+01:00
harcsi
Sziasztok!

Nem rég lett beruházva egy új APU-s pc-re és sajnos egy olyan probléma fordul elő vele, hogy rendszeresen újraindul. Leírom a teljes hardveres összetettségét, mert minden egyes részlet fontos lehet:

Alaplap: Asrock FM2A78M-HD+ (Később ASUS A55BM-Plus is)
Proci: AMD A10-7700K
Ram: 8GB 1866MHz Kingston DDRIII HyperX Fury Black Kit RAM HX318C10FBK2/8
Táp: Cooler Master RS600-ACABM4-WB 600W
Vinyó :3,5" SATA3 500GB Toshiba 7200 32MB HDD DT01ACA050
SSD: Kingston 120GB SSD 2,5" SATA3 SHFS37A/120G

Leírom a történetet picit részletesebben.

A fenti alkatrészeket még nemrég vettem meg. Szépen beépítettem őket és indítottam a gépet. A gép szépen indult a ramokat egyből megfelelő órajelen és időzítésen érzékeli, ssd vinyó minden rendben.

No, akkor indulhat a windows telepítése pendrive-ról. Szépen települ a win7 amikor kb a vége felé a gép csinál egy random újra indulást. Nem tudtam hova tenni, de akkor még nem gondoltam semmi vészesre elkezdtem előröl. Ezt a második esetben és eljátszotta, utána újra próbáltam és harmadjára érdekesen jó lett.  Az első két alkalmat pedig próbáltam elfelejteni.Végre fent a windows, jöhetnek a driverek. Kb a harmadik drivert telepítem amikor a gép produkál ismételten egy újra indulást, de ezután az újra indulás után már monitort se kapcsol. Na itt már kezdtem gazán pipa lenni. Kb 5 perc várakozás után a gépet újra bekapcsoltam és akkor már elindult, de viszont ahogy a windows-ig eljutott, rögön jött az újraindulgatás, egészen addig amíg ki nem nyomtam a gépet. Elkezdtem nézelődni a BIOS-ban, hátha ott van valami elbuherva, de ott se volt semmi. Miközben a nézegetem a  BIOS-t egyszer csak ott is újraindul a gép. Ekkor itt már tudtam hogy nem softweres gond lesz. Azért még megpróbáltam egy BIOS frissítést, de természetesen az se segített.

Én az alaplapra gyanakodtam (amúgy se szeretem ez Asrock-ot, ezt is úgy tukmálták rám). Másnap vittem vissza a lapot oda ahol vettem, hogy nézzék meg. Akkor mondták, hogy ilyen hibát az alaplap nem igazán szokott produkálni, inkább a ramokra jellemző. Mondták, hogy visszaküldik nekem szívesen az alaplapot, de az 3 hét minimum amíg lezajlik, inkább vigyem be az egész gépet majd ők letesztelik több memóriával, futtatnak memória tesztet stb... Mondom jól van vissza vittem a gépet a következő nap, pontosabban csak az alaplapot, ramokat, procit, ssd-t.Rá egy napra jön a hívás, hogy a gépnek semmi baja, mehetek érte. Na ekkor ledöbbentem. Elmondta hogy kb 40 percig futtatott rajta stressz tesztet, futtatott különféle mem teszteket is, és semmi probléma nem volt a gép egyszer se indult újra. A srác azt mondta, hogy lehet hogy valahol a gépháznál van valami érintkezési hiba ami előidézheti ezt a jelenséget otthon.Neki is álltam otthon a gépnek neki estem, házon kívül össze rakosgattam. Nagyjából 30 percig használtam, amikor újra indult. Ekkor már végképp nem tudtam, hogy mit csináljak de kétségbe esésembe felraktam egy win8-at gondoltam hátha...

A rendszer simán felment mindenféle bökkenő nélkül. Aztán szépen felkerültek a driverek és egyéb programok is. Kb már 2 órája használtam a gépet és egyre biztosabb voltam benne, hogy valami a win7-es telepítővel volt a baj (ekkor már elfelejtettem, hogy a BIOS-ban is újra indult stb...) Miközben használtam a gépet, (net, film, játék stb...) egyszer csak újra indult. Újra indulás után már a monitort nem kapcsolta, a már megszokott sztori játszódott le.Visszavittem a gépet (gépházastól mindenestől) akkor mondták hogy jó akkor felküldik a lapot kivizsgálásra. kb 3 hét múlva hívnak hogy a lap rossz, kicserélték.

Ennek örültem mondom végre megoldódott a probléma. Otthon kb 30 perc használat után újra indult a gép. Ekkor már nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon pipa voltam. Sikerült egy ASUS a55bm-plus alaplapot beszereznem, azzal is ugyan ezt produkálta a gép.A fura az, hogy semmi különesebb procedúrához nem köthető a gép újra indulása, csak random időnként csinál ilyeneket amikor kedve tartja.Remélem volt bárkinek is türelme végigolvasni az egészet, ha igen szívesen fogadnám a segítségeket, hasznos tanácsokat.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia!

  Ahogy majd a többiek is fogják írni, hardveres hibát szoftveresen nem lehet javítani.
  Ha, jóhiszeműen feltételezzük, hogy a szervizben ténylegesen jó a gép, én egy hibalehetőséget látok.
  Ha értesz hozzá, de csak akkor, fogj egy multimétert és ellenőrizd, hogy a számítógép felé menő konnektorban rendben van-e a védőföldelés.
  Nekem kb. egy éve hoztak egy gépet, hogy be se tudják kapcsolni. Bedugtam, ment. Teszteltem, semmi gond. Visszaadtam, hazavitte, nem megy. WTF?
  Visszahozta, bedugtam, megy. Na megragadtam a multimétert, átcsattogtam a sráchoz.
  Először is a konnektor lógott ki a falból, a régi FM falvezetékre rá volt tekerve egy rézdrót, mint hosszabbítás. Ezt első körben orvosoltam. (és mindez az ágyának a fejénél, ahol éjszaka a kezed van), majd elkezdtem méricskélni. Na itt jött a slusszpoén. A 0 és a föld között 120V-ot mértem, a fázis és föld között szintén csak 120V-ot. Na itt kergettem el az egész családot minden elektromos cucctól, majd elkezdtem végigjárni a lakást. a 8 konnektorból 6-nál ugyanez volt a gond, a másik kettő meg nem volt földelt.
  A mosógép házán a földhöz képest szintén ott volt a 120V.
  Mindebből következett, hogy a bedugott számítógép házán is ott keringett a 120V. Csoda, hogy nem csapta szét a gépet, szerencséjére jó a tápja és nem engedte elindulni a gépet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Ez egyértelmű, hogy hardveres hibát nem lehet szoftveresen javítani, én nem is erre gondoltam.
  Én amire kíváncsi lennék, hogy melyik hardver okozhatja ezt, mert akkor ki cserélném.  Egyébként amit írtál, hogy gond lehet a hálózattal arra élősszőr én is gondoltam, de semmi baja nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teszteld másik áramhálózaton is (értsd, másvalakinél) a gépet. Majd kiderül, mennyire van vagy nincs gond a hálózatoddal.

  A további tesztekhez cserealkatrészekre (minőségi táp, lap, CPU, memória, billentyűzet, egér) és némi szakismeretekre van szükség. Természetesen a nélkülözhető eszközök legyenek lehúzva, az USB és PCI(e) portokon ne lógjon semmi. Ha nem tudod kivitelezni és a bolt sem boldogul vele, a bolton múlnak a továbbiak. Ha jófejek, kicserélik mindent. Ha nem - mivel nem kötelességük, hiszen nem ők rakták össze, hanem te - független szakember/szerviz szükséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd