Win 8.1 fájlkezelője szinte minden indítás után frissíti a miniatűröket

Címkék
Win 8.1 fájlkezelője szinte minden indítás után frissíti a miniatűröket
2022-11-13T09:00:25+01:00
2022-11-17T22:23:52+01:00
2022-11-17T23:05:20+01:00
phiwir
Hello!

Windows 8.1-et futtató számítógépről van szó. A Windows Intéző szinte minden indítás/újraindítás után frissíti az éppen megnyitott mappában lévő állományok miniatűrjeit. Ez borzasztóan zavaró. Több olyan mappa is van, ami több száz képet tartalmaz és ilyen mappáknál ez a jelenség nagyon lassítja a munkavégést, továbbá feleslegesen dolgoztatja a merevlemezt.

Próbáltam megoldást keresni, de egyik sem vezetett eredményre. A Microsoft fórumjának egyik bejegyzése alapján:
- töröltem az IconCache.db állományt
- ellenőriztem, hogy a mappa beállítások megfelelőek.

Egy másik weboldal leírása alapján:
- töröltem a C:\Users\Felhasználónév\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer mappa tartalmát
- a Feladatütemezőben a > Microsoft > Windows > TaskScheduler részében kikapcsoltam az Idle Maintenance, Manual Maintenance és Regular Maintenance feladatokat.

Többször kikapcsoltam-bekapcsoltam, illetve újraindítottam a gépet. Volt olyan, hogy nem frissítette az Intéző a miniatűröket, de az esetek elenyésző részében, ráadásul semmi rendszert nem tudtam felfedezni abban, hogy akkor éppen miért nem frissített.

Gyakorlatilag olyan, mintha minden kikapcsolás/újraindítás előtt lefuttatnám a Lemezkarbantatót kipipálva a miniatűrök törlése opciót.

Ebben a problémában szeretnék segítséget kérni.

Előre is köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Köszönöm, hogy utánanéztél! A linkelt hozzászólásban írtakat már korábban kipróbáltam, ahogy szinte mindent, amit eddig találtam...

  próbálkoztam a rendszerleíró adatbázissal, jogosultságok beállításával system és felhasználó szinten egyaránt, semmi eredmény.

  Van, hogy 1, maximum 2 ki- és bekapcsolás erejéig működik, de utána ismét minden ikonképet egyenként tölt a Windows az adott mappa megnyitásakor. Agyrém. (Több tízezer forintért, amikor még nem ennyit ért több tízezer forint, mint most. Khm.)

  Egyébként ezt pár hete csinálja. 2014. óta használom a gépet, sose volt újratelepítve a Windows és korábban nem kellett ilyennel kínlódnom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen meghajtón (pontos típusszámmal) van a rendszered? Nem lehet, hogy kezd tele lenni? Olyankor szoktak így belassulni a dolgok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • TOSHIBA MQ01ABD075 a meghajtó típusa. A rendszer partíciója 48,8GB, amiből jelenleg 17,8GB szabad. A másik partíción 181GB szabad. Ésszel használt számítógépről van szó. Nem rendszergazda fiókkal internetezek. Nem kattintok "Te vagy a 100000. látogató, kattints ide és kapsz egy új telefont!" linkekre, stb. Csak megbízható alkalmazásokat telepítek és csak megbízható forrásból.

  Tegnap egész nap ezzel kínlódtam. Gyakorlatilag minden értelmesnek tűnő javaslatot, ötletet kipróbáltam.
  (Jellemző a Microsoft termékekre, hogy a felhasználó bajlódik órákon át olyan dologgal, aminek egyértelműen működnie kellene.)

  Amire rájöttem:
  - a C:\Users\Felhasználónév\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer tartalmazza a miniatűröket
  - a képeket tartalmazó mappák megjelenítése arra van állítva, hogy "Nagy ikonok", ebben az esetben ez az Explorer mappában a thumbcache_96.db állományt jelenti. Ennek (és a többi thumbcache_xx.db állománynak) törlődik a tartalma rendszeresen és véletlenszerűen.
  - a tartalom törlését nem a Lemezkarbantartó, a SilentCleanup, vagy egyéb más karbantartó folyamat idézi elő, hanem az explorer.exe. Példa:
  1. bekapcsolom a gépet
  2. megnyitok képeket tartalmazó mappákat
  3. szépen elkezd hízni a thumbcache_96.db
  4. kikapcsolom a gépet
  5. bekapcsolom a gépet
  6. megnyitom a C:\Users\...\Explorer mappát és látom, hogy ott a meghízott thumbcache_96.db
  7. ezután megnyitok egy olyan mappát, ahol képek vannak miniatűr megjelenítéssel. Ekkor elkezdődik a miniatűrök frissítése és a thumbcache_96.db tartalma törlődik, újraíródik

  Ez alapján gondolom azt, hogy ezt az explorer.exe indítja el. Így hiába bármilyen regedit beállítás, tiltás a Feladatütemezőben, stb.

  Hozzáteszem, az egész érthetetlenül működik. Megnyitok több mappát, folyamatosan nő a thumbcache_96.db, de úgy, hogy valamikor változik a legutóbbi módosítás dátuma, valamikor nem. Olyan is van, hogy megnyitok egy mappát, megnő a thumbcache_96.db egy bizonyos méretre, pl. 2MB-ra. Utána törlődik. Megnyitom ugyanazt a mappát, de ekkor már nem 2MB lesz az ikonképek betöltése után, hanem 6MB.

  Ezen igazodjon el valaki.

  Ezzel nem az a bajom, hogy a vásárolt operációs rendszer 2022-ben nem tud a Mars felszinéig eljutó űrhajót megtervezni, hanem az, hogy olyan alapvető dologra nem képes, mint a miniatűrök kezelése és a felhasználó sem tudja ezt megoldani minden igyekezete ellenére, mert mindenféle rejtett, elérthetetlen, láthatatlan, agyrém folyamatokon keresztül zajlik az egész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2022 van. A Toshiba MQ01ABD075 már 10 éve is elavult volt, mert egy SATA2-es, 5400rpm-es laptop winchester, aminek csak 8 MB cache-e van = csiga lassú még nagy fájlokkal, szekvenciális írás közben is, nem, hogy bélyegkép méretű kis fájlokkal, ráadásul a 17 GB szabad hely már elég kevés a Windows 10-nek. Gondolom, töredezettségmentesítve sem volt mostanában. Ráadásul, ahogy öregszik, a rossz szektorainak a száma is csak nő: lehet most érte el azt a határt, amikor a folyamatos hibajavításoktól már az írás-olvasása is belassul a normál lemezműveleteknél is.

  Megoldás: ha a laptopod BIOS-a támogatja az AHCI módot, akkor cseréld le egy minimum 500 GB-os SSD-re (minimum Samsung EVO, de inkább Samsung Pro), amin mondjuk 120 GB-ot adsz a rendszer partíciónak. Rögtön nem lesz probléma a bélyegképek előállításával (sem).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • > ráadásul a 17 GB szabad hely már elég kevés a Windows 10-nek.
  8.1 fut a gépen. Egyébként is, ha kevés lenne a hely, akkor kiírná, hogy kevés a hely.

  >Gondolom, töredezettségmentesítve sem volt mostanában.
  Rosszul gondolod, rendszeresen van töredezettségmentesítve. Jelenleg 1% a töredezettsége.

  >a rossz szektorainak a száma is csak  nő
  A HD Sentinel szerint 8 db gyenge szektor van a lemezen.

  >akkor cseréld le egy minimum 500 GB-os SSD-re
  Ez nem megoldás. A HDD-nek semmi köze a .db fájl folyamatos ürítéséhez. Ha 1-2MB a .db fájl, akkor is törli a Windows. És ahogy mondtam, ez pár hete jött elő.
  Nagyon sok fórum hozzászólás van ugyanerről a problémáról. Mindenki rossz HDD-t használ/használt? Ez logikátlan. Ha a gépem merevlemezével lenne a gond, akkor ezt már régóta kellett volna tapasztalnom, mert nem most került fel több ezer fénykép a gépre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elnézést, elírtam, de a 8-nak és a 8.1-nek is, még a 7-nek is kevés lenne talán.

  "Egyébként is, ha kevés lenne a hely, akkor kiírná, hogy kevés a hely."

  Amire azt kiírja, addigra már az alapvető működéséhez sincs elég tere, mert 1 GB alatt van. A miniatűrök és egyéb ideiglenes fájlok manageléséhez jóval több helyre van szüksége, mint 1 GB.

  "A HD Sentinel szerint 8 db gyenge szektor van a lemezen."

  Az a jéghegy csúcsa: a felhasználó csak azokat a szektorokat látja, amiket a meghajtó firmware-je nem tudott lecserélni jókra a tartalék területről. A tartalék területen viszont van még 4096...

  "Ez nem megoldás. A HDD-nek semmi köze a .db fájl folyamatos ürítéséhez."

  A db fájl ürítéséhez valóban nincs köze, viszont ahhoz nagyon is, hogy milyen gyorsan olvassa be a gép a képeket újra: így annyira gyorsan, hogy alig kell rá várni. Tehát megoldás, csak "hátulról mellbe", ha Mohamed nem megy a hegyhez.

  Kipróbálhatod még a cleanmgr.exe-vel a Windows Update és egyéb (több GB-nyi méretű) ideiglenes fájlok törlését a rendszerfájlok közül, hátha akkor már lesz elég helye ahhoz, hogy ne kezdje el pótcselekvésként a miniatűröket kigyomlálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de hidd el, ez nem HDD kérdés, hanem Windows jelenség.

  Ha 1db képet tartalmazó mappát nyitok meg, akkor csak néhány kb-os .db fájlt hoz létre. A gép ki- és bekapcsolása, vagy újraindítása, majd ezt követően a fájlkezelő megnyitása után azt is üríti. Ez nem mennyiség kérdése. Akármekkora .db fájlt létre tudok hozni akármennyi mappa megnyitása után. Ott is van szépen, olvassa is szépen és gyorsan. Majd ki- és bekapcsolás, vagy újraindítás, a Windows indítása után a fájl még ugyanúgy ott van, viszont képeket tartalmazó mappa megnyitásakor ürül. Akkor is, ha ugyanazt a mappát nyitom meg. Akkor is ha 10 kép van benne, akkor is ha 1000.

  Néhány dolog, ami azt támasztja alá, hogy ennek nincs köze a merevlemez tulajdonságaihoz, állapotához:
  - ez egy Windows 7-től (és még 10-nél is) fennálló probléma, aminek a kezelésére még külön programot is írtak, ez a WinThumbsPreloader.
  - semmilyen fórum hozzászólás, videó, cikk nem említi, hogy HDD-t kell cserélni. Ha jól emlékszem a pcworld honlapján is olvastam erről, ott sem került szóba a merevlemez, pedig ott biztos nem amatőrök dolgoznak. Vagy senki nem jött még rá erre, vagy (egy jó állapotú merevlemeznek) nincs köze hozzá.
  - tegnap ezt a jelenséget virtuális gépen futó 8.1-en is elő tudtam idézni. Ennek végképp semmi köze a gépemben lévő merevlemezhez, ez zárja ki ezt a lehetőséget. De egyénként is, logikusan gondolkodva, olyan nincs, hogy egy merevlemez úgy romlik el, hogy heteken keresztül csak 1db mappával van baja, miközben a 750GB minden más része minden környezetben tökéletesen működik (és a Windows sem jelez hibát).

  Közben szerintem rájöttem a hiba forrására. Pár hete telepítettem az októberi explorer frissítést, ez a KB5018413. Utána jött ez elő. Tegnap virtuális gépen futó 8.1-en készítettem 2-3 mappát és bemásoltam képeket, majd leállítás-bekapcsolás, illetve újraindítások sora. Jó minden. Ezután feltettem a frissítést, majd ismét leállítás-bekapcsolás, illetve újraindítások sora. Előjött a jelenség.

  Sajnos viszont a frissítés eltávolítása nem jelenti a hiba eltávolítását. Ismét sajnos, hogy az októberi frissítés óta töröltem rendszer visszaállítási pontokat...

  Lehet, hogy ebből újratelepítés lesz. Kivéve, ha esetleg egy következő frissítés ezt megoldja. És milyen érdekes, mindenféle jogosultságot be tudok állítani a fent említett Explorer mappára, amivel tudom manupilálni, hogy miként kezelje .db fájlokat. Például olvasás, írás korlátozása. Kivéve azt, hogy törölje a .db fájlok tartalmát miniatűröket tartalmazó mappa megnyitásakor...

  A cleanmgr.exe-t rendszeresen használom, sajnos ez sem visz előbbre. Az egyik fórum hozzászólás ötlete egyébként az volt, hogy a jogosultságok elvételével kiikatni a cleanmgr.exe-t, merthogy az törli a háttérben a miniatűröket. Ezt kipróbáltam, de nem vált be. Feltételezem, hogy az említett frissítés ennél erősebb jogokkal, hozzáféréssel bír, vagy csak szimplán saját maga megoldja ezt valahogy a háttérben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak annyit mondtam, hogy egy SSD-re való átállással megkerülhető lenne a probléma, mert felgyorsítja a képek betöltését. Meg minden mást is: meglepődnél, hogy mennyire szárnyakat tud adni a gépnek. Tudod, ha kalapácsod van mindent szegnek nézel: én inkább hardverben vagyok otthon, azzal oldom meg amit lehet.

  Örülök, hogy közelebb jutottál a probléma megoldásához (ha nem is általam), mert nekem sajnos nincs ennyi időm a kitesztelésére.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hallgass a neked tanácsolt SATA 2 HDD-ről SSD-re váltásra, Windows 8.1 és újabb rendszert
  SSD-re illik telepíteni, ha nem szeretnél mellé lőni akkor minél nagyobb kapacitásút vegyél,
  mert az jótékony hatással lesz a várható élettartamára is (TBW).

  2022 év vége felé el kell(ene) engedni a SATA 2 5400 rpm merevlemezt, jó lesz backup meghajtónak
  (amennyiben hibátlan) és vegyél a rendszernek egy Samsung PRO SSD-t.

  Bűvészkedhetsz a frissítésekkel, de a rendszered sebességét mindig annak a leglassabb eleme
  határozza meg, így az is kell(ene) minél előbb lecserélned!
  Jelen esetben ez a Toshiba SATA2 5400 rpm merevlemez mivel teljesítmény problémákat okoz,
  minél előbb cseréled annál hamarabb megoldódik az alap problémád, amit a nem megfelelő,
  mára már elavult meghajtó okoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a válaszokat!

  Az alap problémát nem a HDD okozza, hanem a Windows. Mégegyzer mondom: 10db fénykép alapján készített néhány kb-os .db fájlt ugyanúgy töröl a Windows, mint egy nagy méretűt. És amikor éppen nem jön rá a törlési mánia a Windows-ra, akkor az egészen nagy méretű fájlból ugyanolyan gyorsan kiolvassa a bélyegképeket, mint a néhány kb-osból.

  Egyénként úgy döntöttem a Windows Intézőt lecserélem valami másra. 2 szempont alapján választottam alkalmazást:
  1. saját maga által létrehozott fájlban kezelje a bélyegképeket, függetlenül a Windows-tól
  2. lehessen integrálni a Windows-ba, ami azt jelenti, hogy a mappák megnyitásakor a Windows Intéző helyett ez induljon.

  Ezek alapján lett kiválasztva az Xyplorer nevű fájlkezelő, amit ettől függetlenül is tudok ajánlani, mert nagyon funkciógazdag alkalmazás.

  Érdekes módon, ezzel megnyitva a képeket tartalmazó mappákat, tökéletesen működik az általa létrehozott bélyegképek megjelenítése, több száz képet tartalmazó mappa esetén is, akadás és várakozás nélkül.
  Most akkor ez hogy van? A Windows Intéző esetén elavult a merevlemezem, az Xyplorer esetén viszont nem? :)

  A lényeg, hogy az Xyplorer-rel megoldottnak tekintem a kérdést. Pontot így sajnos nem tudok adni, remélem nincs harag.

  Köszönöm szépen, hogy időt szántatok a dologra!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alap "probléma", az hogy Windows 8.1 és újabb rendszert SSD-re ajánlott telepíteni,
  ha már itt tartunk 2022 év végén a Windows 8.1 használata sem túl szerencsés,
  ráadásul egy elavultnak számító öreg SATA2 merevlemezre telepítve, "csoda programok"
  ide vagy oda. Nincs harag, úgy látszik ráérsz, ha neked nem sürgős akkor nekem aztán
  meg végképp.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A Windows Intéző esetén elavult a merevlemezem, az Xyplorer esetén viszont nem? :) "

  Szerintem a körtét hasonlítod az almához, mert mind a két program más módon, más kezelési szabályokkal manageli a bélyegképeket.

  Ettől függetlenül nincs harag.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hiszem megtaláltam a hiba okát. A Windows automatikus karbantartás nevű szolgáltatásáról van szó, ami a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Feladatütemező > Feladatütemező könyvtár > Microsoft > Windows > TaskScheduler részében Maintenance Configurator néven található meg. (Ehhez rendszergazdaként kell megnyitni a Feladatütemezőt.)

  Ott látszólag le lehet tiltani, viszont valójában fut tovább. Itt találtam rá a tiltás módjára, Andrew Bucklin hozzászólásánál.
  A futtatáshoz szükséges PsExec.exe fájl a Microsoft honlapján megtalálható, így szerintem az biztonságos.

  Először virtuális gépen próbáltam ki. A parancssort rendszergazdaként kell futtatni. Újraindítás után hibaüzenet nem volt, így lefutattam a rendes számítógépen is. Szintén újraindítás. Utána megnyitottam képeket tartalmazó 3-4 mappát, kb. 1200 kép alapján felépült egy 40MB körüli fájl a bélyegképeknek.
  Ezt követően változó sorrendben ki- és bekapcsolások, valamint újraindítások sora. Tökéletes minden.

  Kíváncsiságból visszakapcsoltam a szolgáltatást. A parancs ugyanaz, annyi, hogy a végén nem disable kell, hanem enable.
  Ismét változó sorrendben ki- és bekapcsolások, valamint újraindítások sora. Továbbra is tökéletes minden.

  Észrevettem még egy dolgot. Amikor kínlódtam ezzel, akkor sokszor láttam, hogy a mappák megnyitása után szépen növekszik a bélyegképeket tartalmazó .db fájl, a fájl módosításának a dátuma viszont sok esetben nem változik. Most már ez is jó.

  Azt ne kérdezzétek, hogy:
  - mi idézte elő ezt a hibát? (Talán valami beállítás ütközött, de ez csak feltételezés.)
  - miért van az, hogy ez nem mindenkinél jön elő?
  - miért maradt jó a visszakapcsolás után?
  Ezekre én sem tudom a választ.

  Azt viszont tudom, hogy most már ismét jó.

  Így az is kiderült, hogy a HDD-nek ehhez semmi köze nem volt. Hozzáteszem, nem kellett ahhoz informatikai Columbo-nak lennem, hogy ez kiderüljön számomra. Írtam, hogy pár hete jött elő a probléma és azt is írtam, hogy 2014. óta használom a gépet.
  Ha egy hardver a technikai adottságai miatt egy feladatot nem tud megfelelően ellátni, akkor az (rendszeresen ugyanolyan környezetben és módon használva, ami nálam így van) nem ~8,5 év múlva jön elő, hanem rögtön.
  Egy példa az élet más területéről: ha veszek egy autót, ami az alacsony teljesítménye miatt 4 személlyel egy dombon nem tud felmenni, az nem évek múlva derül ki, hanem rögtön az első alkalommal.

  Úgy is hozzá lehet állni egy műszaki problémához, hogy "szaladok venni egy újat, mert régi = rossz".
  Én úgy állok a műszaki problémákhoz, hogy megpróbálok logikus gondolatmeneteket felépíteni és azok alapján szűketi a hiba lehetséges forrását.

  Jelen esetben az SSD alkalmazása a hibát nem megoldotta volna, hanem csupán észrevétlenné tette volna.
  Ez a világos és sötét ruhák esete. Többször hallottam már, hogy azért jó a sötét ruha, mert nem látszik rajta ha bekoszolódik. Ilyenkor felmerül bennem az a kérdés, hogy mi a cél? Az, hogy tisztán járjunk, vagy az, hogy ne látszódjon, hogy koszosan járunk?
  Én általában világos ruhában járok. A napokban észrevettem, hogy a nadrágom a belső boka részénél koszos lett. Erre nem úgy reagáltam, hogy akkor felveszem helyette a sötét nadrágot, mert azon nem fog majd látszódni a kosz, hanem úgy, hogy kimosom a világosat és használom tovább.

  Segíteni nem tudtatok, abban viszont biztos vagyok, hogy segítő szándékkal válaszoltatok nekem, amit ismét köszönök!

  Tehát a végeredmény: az automatikus karbantartás okozta a hibát.

  Magamnak pontot nem adok. A pont azé a külföldi személyé, aki megírta, hogy az automatikus karbantartást kell kikapcsolni, illetve Andrew Bucklin-é, aki megírta, hogy hogyan. :)

  Ha esetleg valaki később ugyanezzel a problémával találkozik, akkor remélhetőleg hasznos lesz neki az, amit most leírtam.

  Na, most, hogy tökéletesen működik a rendszer, szerintem megyek és klónozom a rendszer meghajtót, hogy legyen egy biztonsági másolat. :D

  Hello!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd