Videókártya driver crash

Videókártya driver crash
2022-11-25T02:57:29+01:00
2022-11-25T14:17:56+01:00
2022-11-25T14:41:50+01:00
ballakaroly
Sziasztok! Egy olyan problémával fordulnék hozzátok amivel én meg nem találkoztam. A PC használat közben befagy a kép és ilyenkor nem tudok semmit csinálni csak kikapcsolni. Ez még nem is lenne probléma, de mikor ezt csinálja a videókártya driverje letörlődik és utána telepíthetem fel újra. 
Konfig: 
Ryzen 5 3600
RX 580GB
2x8 GB ram
Gigabyte b450m ds3h v2
Chieftec 700w smart tápegység
Válaszokat előre is köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia! Oprendszert nem írtál. De valószínűleg Windows xx van a gépre rakva.
  Megoldások:
  1 rendszer újtelepítés
  2 Tesztelés>>Memtest86: Steszteszt: HBCD: Linux: Ubuntu:
  3 A vga kártyádat ne az M2 sata port melletibe rakd, mert az PCIe-x 16 3.0 portal rendelkezik, ellenben a másik port az PCIe-x 16 4.0 port.
  Mivel a proci 4.0 hajt meg és a kártya is ugyan azzal a portal rendelkezik, értelem szerűen azt kell használnod.
  4 NVMe PCIe Gen3 x4 22110 M.2 Connector port osztozik a mellette lévő vga slottal.
  5 Az adrenalin drv-t rakd fel(2022.11.15>>22.11.1 ver)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt tudod leszedni a Linuxhoz (Ubuntu) való meghajtó programot, de ezt csak azután tedd,
  miután már az alaplap oldaláról feltelepítetted a többi meghajtó programot.
  Kezd a legújabb F63 BIOS-al. Azután nézd át a memória QVL listát, hogy szerepel e egyáltalán
  az általad használt 2x8 GB típusú memória a támogatotti listán. Azután az RX 580-nak
  az ajánlott 185 TDP mellé, 450W táp 80 plus Bronze ajánlott, itt tudod megnézni neked
  mennyit is kellene tudjon leadni -nem felvenni, az öt évnél nem régebbi tápod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Üdv!

  Azt a "Chieftec 700w smart" tápegység" tápnak látszó fémdobozt cseréld le egy valódi tápegységre, ami legalább közelítőleg tudja a ráírtakat! Rögtön megszűnik minden problémád. Ezek a Csifik nem szeretik, ha hirtelen terheléssel megrántod őket (pl.: az 500W-os BeQuiet 125W-os CPU + Radeon Vega64 GPUval stabil, de a Chieftec GPS700 instant fagy). Mondjuk az RX580 + a Ryzen fogyasztása csak alulról huzigálja a bajszát, de ki tudja, milyen állapotban vannak az elkók a tápban, mennyire tudják stabilan tartani a feszültségeket - ezt megmérheted a 20 tűs ATX tápcsatlakozón (digi tárolós műszerrel: +12V - sárga, +5V - piros, +5Vsb - lila, +3.3V - narancs, a közös pedig a fekete), hogy mennyire csökkennek vagy nőnek: ha több, mint 5%-al a szabvány érték mellé megy, az okozhat hirtelen leállást, mert letilt a táp védelme. Ha a 20 tűs ATX tápcsatlakozó zöld vezetékét összekötöd valamelyik mellette lévő feketével, akkor (ha minden rendben van) a tápegységnek be kell kapcsolnia és a szürke vezetéken meg kell jelennie stabilan 5 voltnak (ez a PowerOK jel, ami nyugtázza az alaplapnak, hogy bekapcsolhat, mert a tápfeszültségek mind biztonságos tartományon belül vannak). Előbb vagy utóbb minden tápegységet utolér az életkorából fakadó végelgyengülés, amikor az elektrolit kondenzátorok már kiszáradnak és elkapacitástalanodnak, ami miatt a tápfeszültségek beesnek. Rosszul szellőző házakban ez hatványozódik, mert az elkók belülről is melegszenek. Az elkók külső alu borítását ha hűti a ventilátorok levegője akkor ezt a belső meleget valamelyest le tudják adni, ha viszont áll a levegő, akkor az elkók élettartama drasztikusan csökken (főleg ha sokat van a gép terhelve nagy áramfelvételekkel). Érdemes lenne digi tárolós műszerrel (vagy ami még jobb: szkóppal, ha van) rámérni a +12V ágra illetve a CPU és GPU VRM modulok kimeneteire, plusz a VGA PCIe tápcsatlakozó beforrasztásánál (a VGA nyákján)  is megmérni a terhelés hatására létrejövő feszültségingadozást. 3 évnél idősebb alaplapnál egyúttal érdemes átnézni a puffer / szűrő kondenzátorokat is: ha púpos, akkor (főleg indításkor és nagyobb terheléskor) nagyságrendi sönt áramokat és extra Vcore feszültségesést okozhat az adott VRM kimenetén. Ha tudsz szerezni egy csere tápot akkor elsőként próbáld ki azzal, hogy kiszűrd a hibát!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rendben! Köszönöm mindenkinek a válaszokat :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd