PC Fórum
  • Kisebb betűméret
  • Eredeti betűméret
  • Nagyobb betűméret

Integ. Ac 97' hangkari illesztőprogi probléma xp prof SP2-n!
50

2013-09-03T02:40+02:00
firerider
fireriderPC Fórum
regisztrált tag
Sziasztok, a problémám a következő: Intel D865GBF alaplapom van rajta integ. Ac'97 soundkari. felraktam xp sp-2es prof rendszert és nem tudja az illesztőprogiját betölteni (Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Kód: 28) Akárhányszor telepítem fel a drivert hozzá mindig ezt írja ki pedig felmásolja elméletileg a fájlokat. pedig leszedtem a legfrisebb drivert is az intel.com-rol plzzz help (még egy fontos dolog elötte sima Xp volt SP-k nélkül és simán ment a hang, próbáltam frissiteni de a windows update-ről nem tudtam mert látja hogy nem original XP külön leszedtem SP2-t az se engedte magát feltelepíteni emiatt. ezért rakta fel most egy SP2es XP-t.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hali!

Tovább törtem az agyamat, hogyan oldottam meg anno. A modem kapcsán jutott eszembe de utána is néztem, az integrált audió is kvázi a PCI buszra csatlakozik, ha nem is bővítőkártyaként.

Lehet, hogy hülyén hangzik, de egy IT-s ismerősöm ajánlotta:
Ha vannak PCI-os kártyáid, dugdosd át őket másik csatlakozó helyre. Ha a csatlakozóhelyek és a kártyák száma megengedi, lehetőleg szomszédos csatlakozóban ne legyenek kártyák.
Előtte persze szoftveres letiltás és eltávolítás az eszközkezelőben. Utána meg újra kell telepíteni őket, de viszonylag gyorsan megvan.

Mutasd a teljes hozzászólást!
Oszd meg másokkal is!

Szerintem próbálkozz azzal a telepítő cd-vel, amit az alaplaphoz kaptál. Én színtén így jártam, hiába töltöttem le, csak az alaplapi cd telepítőjével ment.
Mutasd a teljes hozzászólást!
megpróbáltam. felinstallálta. az eredmény változatlan. (Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Kód: 28) ja meg (no adi codec driver installed). Ilyet nem írt ki másik xp-n sose.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Próbáld meg a legújabb drivert, itt a linkje. Amúgy Sp2-miatt jártam már hasonló képpen szintén ac 97 bibi volt, saját gyári (asus)drivert nem akarta megenni. A legújabbal ment simán.

http://www.drivers.hu/product.php?prodid=2374
Mutasd a teljes hozzászólást!
Megpróbáltam, leszedtem a legfrissebb drivert. (5.80). simán feltelepítette, restart.. és semmi. (Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Kód: 28)) mi a franc baja van vele az sp2-nek?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szia! Nekem is Intel alaplapom van, AC97 hanggal, de az enyém D845PESV és semmi bajom nincs vele SP2 alatt.

Neked lennék...
Elmennék ide:
eventid.net
és az eseménynaplóból kiollóznám a hibaszámot.

Lehet, hogy lámán hangzik: BIOS-ban PnP beállítás Yes-re van téve? Van másik hangkártya a gépben?

BIOS frissítés, esetleg? SP2-nél még ez szokott segíteni (ACPI esetében láttam ilyet)...
Mutasd a teljes hozzászólást!
hali, lehet hogy hülyeséget mondok de semmi erre vonatkozót nem találtam az eseménynaplóban
Nincs másik hangkártyám a PnP Ok. Most megcsekkolom a hozzá való bios update-t.
Mutasd a teljes hozzászólást!
BIOS update done. semmi változás.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Háj!
Csak egy ötlet.
a DriverGuide.com-on van egy adi.zip nevezetü 18-19 megás fájl amiben benne foglaltatik az emlegetett codec is!
Ha ez nem.
Akkor egy angol oldalon futottam össze hasonló problemával ott a felvetett kérdésre ez volt a válasz:

You can enable the audio by starting the "Windows Audio" service in the services section. Start/Control Panel/Administrative Tools/Services

Right click on the service and choose "Properties".. Then choose "Automatic" for when the service should start. Then right click on the service again and choose "Start" or just restart the computer.

Ha megfejted talán segít

Vagy talán még ez:
http://www.soundmax.com/products/information/codecs.html
Mutasd a teljes hozzászólást!
nem jött be egyik 5leted se.
Pedig mindegyiket megnéztem, kipróbáltam.

ahogy nézem az a gáz, hogy nem találok ennél frisebb drivert sehol 5.12.1.3713 (31 497 989 bájt)SoundMAX Cadenza 4.0 XL driver stbstb. vagy valami más drivert felrakni helyette esetleg nem lehet?

SoundMAX4* XL featuring Flexible 6 Channel Audio with Jack Sensing.
Integrated audio driver for Intel® Desktop Boards using AC '97 processing with the Analog Devices (ADI) codec.
és ADI 1985 codec
Mutasd a teljes hozzászólást!
Lehet jobban járnék ha vannék egy hangkarit?
Mutasd a teljes hozzászólást!
1:ha a géped WinXP korú:
felrakod a WinXP-t, majd az alaplapi egyéb drivereket és csak ezután a SP2-őt

2:ha WinXPSP1 korú:
felrakod a WinXPSP1-et, majd az alaplapi
egyéb drivereket és csak ezután a SP2-őt

3:ha WinXPSP2 korú:
felrakod a WinXPSP2-őt, majd az alaplapi
egyéb drivereket

tehát helytelen eljárás pl:
WinXPSP1 korú gépre feltenni alapból WinXPSP2 op-rendszert(majd ezután alaplapi drivereket)(ált. kék halált is okoz ha korábbi drivereket telepítesz későbbi SP-s oprendszerre - de a megfelelő sorrendi telepítés után nem lesz hiba)

legrosszabb eset eleve mondanom sem kell:
WinXP-korú gépre WinXPSp2-ős cd-ről op-rendszert telepíteni, majd a régi géphez adott CD-ről drivereket telepíteni.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hali!

Nekem ugyanilyen alaplapon ugyanez volt a problémám, SP2 felrakása után nem ment a hang (se). A SoundMax általad is írt 5.12.1.3713-as verzióval nekem most működik.
Még valamikor ősszel csináltam, nem nagyon emlékszem, de ha jól rémlik, a modem meghajtójával akadt össze, (talán az IRQ miatt).
Próbáld meg, hátha műkszik: Ha van modemed, tiltsd le, szedd le a meghajtóját, telepítsd újra a SoundMax-ot. Majd telepítsd újra a modemet, de keresd meg annak is legfrissebb verzióját.

Egy próbát megér...
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hali!

Esetleg a Realtec-től letölthetnél drivert, ugyanis az AC'97-es hangkártyákat ők gyártják.
itt a link
Mutasd a teljes hozzászólást!
nekem nincs modem. esetleg valami más nem lehet?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Nincs véletlenül az alaplapon integrálva? Mert akkor általában ki sincs vezetve, mert szinte senki nem használ analóg modemet. BIOS-ban csekkold
Ha nincs, akkor sajna nincs ötletem. Nekem is AC97-em van, de mondjuk AMD-s alaplap (ez úgysem számít) és simán megy a dolog.
Nem tudok segíteni sajna.... De még szétnézek neten egy kicsit...
Addig is: sok szerencsét!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hi!

Menj be a BIOS-ba, nézd meg (nemtom melyik menüpont alatt, ahol pl. modemet engedélyezni lehet), keresd meg a Sound Blaster-t, és tiltsd le (nekem is le van tiltva, és tökéletes mindenhol a hang) !
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hm...
Én már egyszer letiltottam véletlenül és mindenféle marhaságokat csinált a win.... Olyan volt mintha ott lenne a hangkártya, de nem működött, szal lehet hogy ez sem egyforma minden alaplapon
Amúgy a modem nem szokta zavarni a hangot, de ha már 6van8-nak volt ilyen gondja, hátha mégis az a bűnös....
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hali!

Tovább törtem az agyamat, hogyan oldottam meg anno. A modem kapcsán jutott eszembe de utána is néztem, az integrált audió is kvázi a PCI buszra csatlakozik, ha nem is bővítőkártyaként.

Lehet, hogy hülyén hangzik, de egy IT-s ismerősöm ajánlotta:
Ha vannak PCI-os kártyáid, dugdosd át őket másik csatlakozó helyre. Ha a csatlakozóhelyek és a kártyák száma megengedi, lehetőleg szomszédos csatlakozóban ne legyenek kártyák.
Előtte persze szoftveres letiltás és eltávolítás az eszközkezelőben. Utána meg újra kell telepíteni őket, de viszonylag gyorsan megvan.

Mutasd a teljes hozzászólást!
Igen, ez jónak tűnik. Nekem is volt az SB Audigy hangkártyával DFI alaplapon. A helyzetet nálam bonyolította egy TV kártya is. 3. vagy 4. variáció jött be.
Mutasd a teljes hozzászólást!
OFF: én meg a diablo5-tel játszottam.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hozzászólok a témához, hátha segítek valakinek, bár nem pontosan a fenti probléma megoldásáról van szó. Egy új gép installálásakor nálam is előjött ez a bizonyos 28-as hibaüzenet Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Kód: 28) Asus P5Q alaplap alaplapi Realtek HD Audio eszköz. Végül is hang volt a rendszeren az alaplahoz adott driver ill. a legfrissebb Realtek driver installálása után is, de a hibaüzenet makacsul tartotta magát az Eszközkezelőben. Bármilyen új driver vagy alaplaphoz adott CD vagy internetről letöltött codec sem segített. Semmilyen BIOS beállítás sem. Több napot keresgéltem és próbálgattam, mi lehet a baj.

A végén kiderült, hogy a videokártya okozza (nálam ATI HD 4850) a problémát, ami igazából nem is probléma. Egyes videokártyák közvetlenül kapcsolódnak az audio csatornára (is), ezért az op. rendszer (nálam XP+SP3), ezt hangeszköznek érzékeli. Hiába próbáltam bármit csinálni az alaplapi hangvezérlővel, semmi köze nem volt a tényleges problémához. A megoldást a videokártyához adott CD jelentette. Ezen az XP normál eszköztelepítő varázslója megtalálta a szükséges illesztő programot, és végre eltűnt a zavaró hibaüzenet. Általában azoknál a jobb videokariknál jön (jöhet) elő ez az eset, amin 1 vagy 2 DVI csatlakozó van, és a kártya önállóan oldja meg a hang bekeverését ebbe a DVI csatlakozóba. Így utólag nagyon egyszerű, de én ezt nem tudtam és jól megszenvedtem a témával.

Üdv mindenkinek:

frjoe
Mutasd a teljes hozzászólást!
Oszd meg másokkal is!