Lassú WLAN

Lassú WLAN
2007-02-11T00:11:09+01:00
2007-02-13T00:07:10+01:00
2022-10-20T13:35:39+02:00
rynn
Helló!

Vettem nemrég egy Lenovo 3000 N100-as laptopot beépített 802.11a/b/g wlan adapterrel, és egy Asus USB WLAN adaptert, ezt az asztali pc-mhez. Ez a 802.11g szabványt támogatja, ami 54 Mbps-os (kivülről virít is rajta a felirat). Nos, hállózatról ezzel szemben kb. 1200 kbyte/sec-el tudok másolni ami kb. 10 MBit... Mi lehet a baj? Az ASUS adapter "szolgáltatja a jelet", nos, ha automatikusra állítom a szávszélesség-választást akkor 11 MBit-re áll be (ami meg is felel a tulajdonképpeni sebességnek), viszont, ha kézzel 54 MBit-re vagy akármi másra állítom akkor el is fogadja azt, ám a sebesség marad 10 MBit környékén... remélem érthetően fogalmaztam...

Nem tudjátok mi lehet? A jelenlegi sebesség 5x-ösének nagyon örülnék...

A laptop előretelepített windows xp home-al érkezett, a wlan adapteréhez semmi különösebb utility program nincs, a windows funkciójit használom, míg az ASUS-hoz a hozzá kapott programokat használom.

Köszi mindenkinek a segítséget.
Mutasd a teljes hozzászólást!
A wlan sebessége függ a kapcsolat minőségétől, a jelerőségtől, és az egyéb zavaró jelektől...

HA gyorsabban akarsz másolni ezeket vedd figyelembe, vagy használj utp-t a másolás idejére...
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • No igen, ezt elfelejtettem leírni: jelminőség = 100%, jelerősség = 100%... kb. 2 méterre vannak egymástól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok, nekem is hasonló a helyzet, de ha távolabb viszem a laptopot, mintha gyorsulna a sebesség, ezt nem értem, nem lehet túl közel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem lehet túl közel?


  De igen. A vevő túlvezérlése ugyanakkora probléma, mint a kevés jel.

  Rynn: Ha ilyen közel vannak, első menetben csak próba képpen, húzdd ki valamelyik antennát. Ha teljesen megszünne a jel (nem valószínű) akkor egy 2-3 cm-es drót megteszi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen lehet... Sokszor előfordul ilyen is, ezt túllövésnek hívják... Ilyenkor nagy a torzítás a kapcsolatban. A sebesség is drasztikusan csökkenhet..

  Kicsit olyan ez mint a mikrofon hangszóró páros....

  Old kolléga megelőzött
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Old kolléga megelőzött


  Úgyszólván mindegy jelen esetben. A pont Volex-é, ha a problémát ez okozza
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Túl közel? Ilyet sem hallottam még... hát az az igazság, hogy akárhányszor mértem a sebességet a laptop kb. 2 méterre volt a géptől...

  Amúgy nem lehet, hogy azért ilyen lassú a net mert a városban van még egy nagy WLAN hállózat (Atlas Telecom)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azért ilyen lassú a net mert a városban van még egy nagy WLAN

  Nemigen, ha nem egy csatornán vagytok. A közel ideális négyszög felharmónikus tartama úgyszólván végtelen, de még az első, a csatonádra eső legnagyobb sem ütheti meg azt a szintet, ami átveri magát a vevőd sávszélességén.
  Feltéve persze, ha betartják az adó teljesítényére vonatkozó szabványokat, és nem ezzel melegítik a szomszéd vacsoráját.
  Ha kétségeid vannak, tedd a legmesszebbre a csatornádat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ilyen közel vannak, első menetben csak próba képpen, húzdd ki valamelyik antennát. Ha teljesen megszünne a jel (nem valószínű) akkor egy 2-3 cm-es drót megteszi.


  Sajnos nincs antenna, az ASUS adapterről mellékelt képen látszik is, hogy olyan az egész mint egy pendrive... A laptop esetében detto, sehol egy antenna...
  Most sajnos nincs itthol a laptop de amint hazaérkezik ki fogom próbálni amit írtatok.

  Az Atlastelecom jelét általában a 8, 9, 13-as csatornákon láttam, míg én az 1-est használom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ASUS adapterről mellékelt képen látszik


  Úgy van. Ennek a megtekintése kimaradt az életemből
  Vidd messzebbre a lapit, vagy 1/2 colos csődarab
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha magától 11mbit-re áll be akkor annak oka van, valószínű az amit már írtak fentebb, hogy túl közel van. Másik, hogy ne várj 54mbites fájlmásolást wifin, mivel a 54 mbit az adatátvitelre vonatkozik, amiből pont a fele hibaellenőrzésre megy el, mert a 802.11x-nek csomagfelépítéséből adódóan nincs saját hibaellenőrző része. 54/2=27mbit-et azaz kb. 3,5MB/s-t érhetnél el, ami gyakorlatban kb 2,5-3 körül szokott lenni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!

  Nekem is van ilyen WLAN kártyám (Asus WL 167g), és meg tudom erősíten, hogy ha közel van a két hálózati eszköz (én egy laptop és egy ASUS AP között mértem), akkor a sebesség kb 1/3-ára esik vissza. Érdekes módon ez a laptopba épített Inteles kártyánál nem tapasztalható. A lassúságot amúgy a következő dolgok okozhatják:
  - ha nagyon sok WLAN hálózat van, és azokat használják is, akkor a nagy interferencia
  - az eszközök közel vannak, akkor valóban lehet gond (ennek oka talán leginkább a többutas terjedés - a legtöbb keret így túl nagy időkülönbséggel ér az adótól a vevőig és viszont)
  - Az 54 Mbps-t valóban sosem érheted el, hiszen ez az MPDU átviteli sebessége, ebben még nincs benne a fizikai réteg (szinkronizáló bitek, stb) és az adatkapcsolati rétegben hozzátett információk (MAC címek, stb.).
  - Mikro sütő, Bluetooth hálózat, Cordless teló szintén okozhat interferenciát
  - Ha 802.11b-s eszköz is csatlakoztatva van az AP-hoz
  - és még kitudja mi :)

  Üdv:
  DrEnSh
  http://www.wyonair.com - Biztonságos WiFi hálózatok tervezése
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A következőt csináltam: elindítottam egy fájl másolását, kivételesen kb. 1800 kbyte/sec-el másolt, jelerősség 100%. Fogtam a laptopot és átsétáltam vele a szomszéd szobába, a jelerősség lecsökkent 60%-ra, a másolás pedig szintén kb. 1200-1300 kbyte/sec körül mozgott. Tovább sétáltam vele, és ahogy gyengült a jel úgy csökkent a sebesség is. Majd visszaúton ahogy erősödött a jel úgy növekedett a sebesség is. Próbáltam pár centire a laptoptól is, dettó 1800 kbyte/sec... kezdek semmit sem érteni.

  27mbit-et azaz kb. 3,5MB/s-t érhetnél el, ami gyakorlatban kb 2,5-3 körül szokott lenni...

  Hát én még ennek is nagyon örülnék, még így is a mostani sebesség kb. kétszerese lenne...

  Köszi mindenkinek a segítséget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Magam részéről még egy gondolattal tudnám bővíten ezt a felsorolást:
  Bár elvileg ezek az eszközök szabványosak, itt mégis nagyon sokszor előfordul, hogy a különböző gyártók termékei nem 100%-ig kompatibilisek egymással. Esetleg még ez is okozhatja a problémát. Ez esetben azonos gyártmányú eszköz vásárlása lehet a megoldás (vagy a pc-ben kicserélni, vagy a laptopba venni egy PCMCIA kártyát).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről a driver kompatibilitási problémáról én is olvastam. Sajna már nem tudom hogy hol, de ott éppen egy Asus AP - Intel notebook páros volt.

  Jelszint méréshez ajánlom a netstumbler-t windóz alatt, "kicsit" jobb, mint a windows saját jelszintmérője.

  Ja és próbáld meg ugyanezt a mérést az eszköz saját progijával (mármint, h azzal asszociálsz az AP-ra) és a Windowsos configgal is. Lehet ez is okozhat némi eltérést.

  Üdv:
  DrEnSh
  http://www.wyonair.com - Biztonságos WLAN hálózattervezés
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd