PC Fórum

Laptop akuval és a nélkül
50

2013-09-03T02:25+02:00
E.D.
E.D.PC Fórum
regisztrált tag
2013-09-03T02:25+02:00
Már vagy három ember jött hozzám, hogy azt hallották, hogy ha a laptopjukat hálózatról használják úgy, hogy bent van az aku is, akkor nagyon hamar tönkremegy az aku. Háát... Azelőtt nem nagyon hallottam ilyenről, de nem is mélyedtem el nagyon a laptopok világában. De mivel nekem is van laptopom és egyre több emeber jön ezzel, megkérdezném, hogy mi ezzel a helyzet.

Mivel szinte asztali gépként használom a laptopomat (havonat egy-két nap 3-4órát használom akuval, a többi nap napi min 5-6 órát hálózatról, úgy hogy bent van az aku is), érdekelne mi a helyzet ezzel. Azt azért sejtem, hogy ilyenkor legalább minimálisan igénybe van véve az aku is, és e miatt ugye használódik és ha használódik, akkor... De az eddigi elképzelésem szerint azért már egy ideje vannak laptopok és a gyártók csak odafigyeltek erre is. vagy rosszul gondolom?
Ha hosszútávon(hetekig) csak hálózatról használom a laptopot inkább szedjem ki az akut?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Laptop akuval és a nélkül
2013-09-03T02:25+02:00
E.D.
E.D.PC Fórum
regisztrált tag
2013-09-03T02:25+02:00
2008-08-24T09:56+02:00
2008-08-24T09:56+02:00
Tipp
Növelje az élettartamot: Akkuápolás
Egy notebook életének hossza nem csak attól függ, hogy milyen kíméletesen bánnak az akkumulátor energiájával, e mellett annak energiatartó-kapacitása is fontos tényező. Utóbbi az idő múlásával csökken, ezt a folyamatot a meleg és a gyakori töltés is tovább gyorsítja. Mivel a notebookok használat közben többé-kevésbé felmelegszenek, a töltési elektronika pedig megpróbálja a lemerülő akkumulátor kapacitását 100%-on tartani, így igen nagy az idő előtti elhasználódás veszélye. Egyszerű a megoldás a problémára: vegye ki az akkumulátort, ha a notebookot hálózatról használja. A modern notebookok akkumulátorát hűvös (de nem fagyott) és száraz szobában, nem túlzottan töltött állapotban érzik magukat a legjobban. Ezért javasolt az akkumulátort minden mobil használat után kb. 70%-ig feltölteni, kivenni, és megfelelően tárolni. Ha hosszabb ideig nem használja az akkumulátort, akkor kb. 6 hónap múlva ismét töltse fel 70%-ig. Minden hosszabb mobil használat előtt pedig töltse fel teljesen az akkumulátort. Erre akkor is legalább 4 órát számoljon, ha különben notebookja nagyon gyorsan tölt. Mivel a jellege miatt (ún. csepptöltés) az utolsó töltési szakasz ideális körülmények között is különösen hosszú. Ha a fentiek szerint jár el, az akkumulátor teljes kapacitású, hosszú élettel hálálja meg a gondoskodást.

Forrás: egy számtech. magazin.

Amúgy ha megfigyeled, akkor mikor bent van az akku hiába fel van töltve, folyamatosan világít a töltés led...

Nekem sárga a töltés és zöld ha befejezte
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia.

  Tudod, két oldala van az egész dolognak. Ha benne van az akku amikor hálózati töltőről használod a laptopot, akkor normális, hogy mindig utántölti az akkut, vagyis ez mindig 100% töltve lesz. Kárt szerintem nem okoz, hisz amikor az akku feltelik akkor a lapos pont úgy lekapcsolja a töltést mint a mobiltelefonok. De azért nem árt ha néhanapján akkuról is használod, addig amig lemerűl. Kissé "mozgásban" tartja így az akkut, növelve annak élettartalmát.
  Ha kiveszed az akksit és csak a hálózati csatlakozóról használod, akkor fennáll az a lehetőség, hogy egy esetleges áramkieséskor adatokat (és nem csak azt) veszíthetsz. Ha viszont benne van az akku akkor megy tovább az élet. Észre sem veszed hogy áramkiesés volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ühüm... Áramkiesést meg tudom oldalni, bár kicsit macerásan: másik szobában van szünetmentes a rendes asztali pc-nek, csak át kéne vezetni egy kábelt. De ez alapján nem érné meg igazán a kínlódás vele. Pláne, hogy a aku kivét-betét is rongálhatja az akut...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így igaz. Könnyebb ha néhanapján egy laza kézmozdulattal kihúzod a laptopból a hálózati csatlakozót, és így használod addig amig az nem jelez, hogy lassan ideje volna töltésre tenni. És így legalább nem kell vezetgetni a szünetmentes kábelét egyik szobából a másikba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről igen megoszlanak a vélemények.
  Ittis erről írnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem használom az aksit ezért bent van a szekrény gyomrában, a Vistában tetszik, hogy sokmindent lehet állítani energiamentés ügyben: CPU használat, fényerő, USB port energiafelvétele. De sok értékes percet veszít azzal hogy lassan dolgozik és kapcsol be a rendszer és sokat használja a HDD-t. Én nem vettem észre nagy különbséget XP és Vista közötti aksik időben.A modern/drágább laposokban van olyan szabályzó, hogy ha még nem ért el XX% merülést az aksi és hálózatra kötik nem kezdi tölteni az elemet így kíméli a használattól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként egy ilyenem van: http://global.msi.eu/index.php?func=proddesc&prod_no=1352&maincat_no..
  Ha ez alapján tudna valaki plusz infót/tapasztalatot mondani az akkuról, nagyon megköszönném...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia.

  ...nem használom az aksit ezért bent van a szekrény gyomrában


  Az ilyen elfekvő akksik is tönkremennek lassan lassan. Az sem tesz jót nekük, ha nem használódnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De meg sincs formázva akkor is kéne talán 2 hetente 1x használnom? Mert találtam ilyen a neten. Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia.

  Olvastam róla valahol, hogy az akkukat már gyárilag megformázzák.
  És mellesleg, ha egy akkut nagyon sokáig (több mint egy évet) szekrényben stb. tartasz anélkül, hogy használnád, akkor beállhat annál egy mélylemerülés. Ekkor viszont nehéz "újraéleszteni" az akkut. Ez többszöri töltés-kisütés ciklussal érhető el, de nem mindig garantált az eredmény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi már töltöm is
  Milyen procival lehetne tovább növelni az aksit?
  Celeron M és Core 2 Duo is csak 2,5-3 órát bír, létezik?
  Centrino cpunál milyen a helyzet mert azt nem simerem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen procival lehetne tovább növelni az aksit?


  Hagyd csak úgy amilyennel van. És ez a 2,5-3 óra is valós. Ennyi az átlag. Nagyban függ, hogy mennyit bírja a lapos attól is, hogy hány cellás (4, 6, 8, 9) s mekkora teljesítményű (4800mAh,6000mAh) az akkuja, mire használod, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fellelhető információk egy jelentős része, a régi típusú akuk karbantartásáról szól.

  A mai akukat, nem kell formázni, nem igényelnek speciális karbantartást.

  Két dologra kell odafigyelni.
  Ezeket az akkumulátorokat, nem lehet végtelenszer feltölteni. Minden töltés után csökken a felvett kapacitása, és az élettartama.
  A cella feszültség nem csökkenhet a megengedett érték alá. Gyorsan és nagyon károsodnak a cellák. Ha két évig kibontatlanul pihen a fiók mélyén, feltöltés nélkül megy tönkre az aku.

  Igazán jó módszer nincs.
  Néhány tanács.
  Ha nincs hálózati áram a közelben, és lemerült az aku, nem szabad a gépben hagyni, mert gyorsabban merül le a kritikus szint alá.
  Ha akuról járt a gép, és félig lemerült, nem kell azonnal feltölteni, a következő néhány napban, nem lesz szükség az akura.

  Tapasztalat alapján.
  Az aku akkor van lemerülve teljesen, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A laptopok egyik leghamarabb tönkremenő alkatrésze az akkumulátor, ám némi trükközéssel megnövelhető az élettartama.

  Az egyik ilyen élettartam-növelő tipp, hogy ha a hálózatról használjuk (nem, nem a netről, hanem a 220-ról!) a gépet, akkor ne hagyjuk benne az akkumulátort. Persze ha az a cél, hogy feltöltsük, akkor igen, de egyéb esetben vegyük ki, mert a folyamatos töltés és a melegedés nagyban csökkenti az élettartamát!

  Jó hatással van az akku élettartamára a mobiltelefoknál már jól megismert formázás is, azaz időnként érdemes hagyni, hogy teljesen lemerüljön és csak azután feltölteni.

  Ha tehát betartjuk ezt a pár apró "szabályt", akkor jócskán megnövelhetjük, akár meg is duplázhatjuk hordozható számítógépünk akkumulátorának élettartamát!

  Megjegyzés: a kisütést csak nikkeles akkunál szabad megjátszani! az újabb lítiumosoknál ezzel teljesen tönkre is lehet tenni az aksit.... illetve ha tápról használod, és az aksi nincs benne akkor is néha, havonta, kéthetente tedd bele, töltsd fel és használd arról!

  SpeedStep az Intel fogyasztás- és hőtermelés csökkentő technológiája.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia.

  Ha valamit bemásolsz ide vagy bárhová, ami nem a te szellemi tulajdonod, s nem te vagy a mű szerzője, akkor a netikett szabályai szerint (és nem csak) fel kell tüntetned a forrást is, vagy akár magát a linket ami arra utal.

  Jelen esetben ez a forrása az általad beírt szövegnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsánat hülye voltam/vagyok (gyors információ összeszedés hátránya)
  Forrás Google találatok.
  Ez nem teljesen ide tartozik de mi értelme volt a Pentium M fejlett energiamentésének kivétele a Celeron M procikból?
  Igaz hogy p4-clockmod lehet csökkenteni a fogyasztást (FSB) Celeron M-nél?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó hatással van az akku élettartamára a mobiltelefoknál már jól megismert formázás is, azaz időnként érdemes hagyni, hogy teljesen lemerüljön és csak azután feltölteni.


  A mostaniak, már nem "emlékeznek", ez a játék csak időtöltésre jó. De haszna nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is úgy tűnik, mintha egy egy ezredfordulós nikkelmetálhibrid katalógusból rántottad volna ki a rizsát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nikkelmetálhibrid katalógusból


  Nikkel-kadmiumot akartál mondani.
  A fenti már elég modern az ilyesmi elkerüléséhez.

  E.D: ennek a városi legendának nincs alapja.
  Az viszont tény, hogy le kell az akkumlátort teljesen meríteni, mert így lehet az életciklusát kihasználni. Az a gond, hogy beletettek egy töltésciklus számlálót. Ha ez lejár, nem engedi az aksit feltölteni akkor sem, ha még elvileg jó.
  Fél lemerítés- töltés, ugye fél élettartam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen igazad van. Csúnyán összekevertem a kettőt.
  Igen. A NiCad volt az a rigolyás vénasszony.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is ezt hallottam, hogy érdemesebb akku nélkül, csak hálózatról használni amikor nincs rá szükség. Nekem így egy év alatt még semmit nem vesztett a teljesítményéből az aksim. Néha beteszem és használom kicsit, hogy nehogy elvesszem a töltése.
  Amúgy ha megfigyeled, akkor mikor bent van az akku hiába fel van töltve, folyamatosan világít a töltés led...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy ha megfigyeled, akkor mikor bent van az akku hiába fel van töltve, folyamatosan világít a töltés led...


  Nekem nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy ha megfigyeled, akkor mikor bent van az akku hiába fel van töltve, folyamatosan világít a töltés led...

  Nekem sem. Nem is szabad. 100% után egy idő múlva el kell aludnia.
  Nekem így egy év alatt még semmit nem vesztett a teljesítményéből az aksim.

  Nekem van a laptophoz tartalék aksim és már próbáltam benne hagyni meg időnként feltöltve/kisütve tárolni. Nem mérvadó mert 2 darabról van szó. Az életkorát nekem nem növelte meg mert még nem mentek tönkre. A többet pihentett aksinál is csökkent energia tároló kapacitása a másfél év alatt. Többször betettem a fiókban heverő tartalékot és 20-25 perccel bírta tovább. Ennyit nekem nem ér a babusgatás így inkább nyúzó párti vagyok. Kár ezen idegeskedni.
  Az pesszimista ember pohara félig üres. Az optimistáé meg félig tele van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem Thinkpadem van, és okosan tölti az akkumulátort.
  De be lehet állítani saját töltési cillust is.

  kép
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tipp
  Növelje az élettartamot: Akkuápolás
  Egy notebook életének hossza nem csak attól függ, hogy milyen kíméletesen bánnak az akkumulátor energiájával, e mellett annak energiatartó-kapacitása is fontos tényező. Utóbbi az idő múlásával csökken, ezt a folyamatot a meleg és a gyakori töltés is tovább gyorsítja. Mivel a notebookok használat közben többé-kevésbé felmelegszenek, a töltési elektronika pedig megpróbálja a lemerülő akkumulátor kapacitását 100%-on tartani, így igen nagy az idő előtti elhasználódás veszélye. Egyszerű a megoldás a problémára: vegye ki az akkumulátort, ha a notebookot hálózatról használja. A modern notebookok akkumulátorát hűvös (de nem fagyott) és száraz szobában, nem túlzottan töltött állapotban érzik magukat a legjobban. Ezért javasolt az akkumulátort minden mobil használat után kb. 70%-ig feltölteni, kivenni, és megfelelően tárolni. Ha hosszabb ideig nem használja az akkumulátort, akkor kb. 6 hónap múlva ismét töltse fel 70%-ig. Minden hosszabb mobil használat előtt pedig töltse fel teljesen az akkumulátort. Erre akkor is legalább 4 órát számoljon, ha különben notebookja nagyon gyorsan tölt. Mivel a jellege miatt (ún. csepptöltés) az utolsó töltési szakasz ideális körülmények között is különösen hosszú. Ha a fentiek szerint jár el, az akkumulátor teljes kapacitású, hosszú élettel hálálja meg a gondoskodást.

  Forrás: egy számtech. magazin.

  Amúgy ha megfigyeled, akkor mikor bent van az akku hiába fel van töltve, folyamatosan világít a töltés led...

  Nekem sárga a töltés és zöld ha befejezte
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd