Xp - ubuntu boot

Xp - ubuntu boot
2009-12-04T11:24:42+01:00
2009-12-15T10:50:20+01:00
2022-10-27T06:30:40+02:00
Papus
Sziasztok,

Van 1 HP laptopom. 1 hdd kb 250GB. Gyárilag 2 darabra van vágva 40 ill a maradék. Első partició ntfs xp, második ntfs adatok.
A windows full lehalt. A gépben a cd nem jó, de sos kellett egy rendszer. Flash-en volt ubuntu 9.1 desktop. Beboot a flash-ről, install a ubi a 40-es particióra. 2 részre vágba egy 30 ext3 és egy swap (nem értek a linuxh Grub feltéve. Szépen megy is a linux-hoz ugyhogy igy sikerült)
Egy másik gépen WinSetupFromUSB segitségével inditható flash-t csináltam az xp telepítőnek.
Ismét boot a flash-ről és szépen felment az xp, a progihoz tartozó leírással.
A probléma: Az xp csak a flash segítségével indul. A grub-ot nem tudom rávenni hogy bebootoljon az xp. A neten levő (sok sok) leirás arrol szól hogy
title Windows XP Professional
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)

Persze nem megy, ezért irok. Az xp bootnál a bal sarokban fent villog a kurzor oszt annyi.

Hogyan tudom rávenni az xp-t hogy induljon flash nélkül? Jó lenne a grub-ban lenne egy xp indító menü.

A flash -ről xp telepítő javítókonzol fixboot, fixmbr lefut, de semmi változás.
Help
Thx
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Nem jó leírást találtál meg.
  Neked 1 merevlemezed van. A map-ra abban az esetben van szükség, ha másik fizikai merevlemezen van a Windows partíció.


  title Windows chainloader (hd0,x)+1

  Az
  x
  Jelen esetben a partíció számát jelöli
  Az első = 0
  A második =1
  Ha jól gondolom, neked a harmadik partíción van a Windows, tehát
  chainloader (hd0,2)+1
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Linux alól terminálból:

  sudo grub
  find /boot/grub/stage1
  root (hd?,?) {Az előző parancs kimenetéből megtudod a paramétereket.}
  setup (hd0)
  quit

  Először mindig a Windowsokat kell telepíteni és csak utána a Linuxokat így nem lesz ez a probléma. A Win telepítése megölte a grubot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • bocsesz, pontatlan voltam
  Ezt csak bekopiztam a netröl, a sajátomnál belőttem a particiót 3-ra, de akkor sem megy (a grub magátol is ezt a számot tette be a menübe) kipróbáltam minden számot, hátha vmi miatt átmappelődik a partició, de igy sem megy.
  Sztem vmi olyasmi lehet hogy a win boot cucca hibás, mert a grub továbbtolja a particióra csak a win nem moccan meg.

  Thx
  P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy tűnik, h a fleshdrájvon vannak az xp boot fájlok, de ezt a fajta másolást nem bönteti a törvény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Windows boot.ini jó helyre mutat?

  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)


  Két helyen is szerepeltetni kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • igen
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv! Némileg hasonló a problémám, mint Papusnak. Élő, működő xp mellé szántam linuxot ismerkedés célból. Több változat próbálása után, a Debian ment fel. Win alól indítva, a többit a debi csinálta. Mülszik is, de eddig csak az aMSN mükszik. (Részlet kérdés.) Debi felismerte az xp-t és megcsinálta a boot menüt. Ha win alól nézem: C, D, E slave sata, C az XP-jé, F egy master sata egyben tárolásra. Ide rakta a debi a boot menüt. A debi a IDE II slave-n van. Alapból az xp indul. F11-el választva a debi is. Tudtok esetleg segíteni abban, hogy induláskor válogathassak, vagy F11-el elégedjek meg.

  XP boot.ini

  [boot loader]
  timeout=10
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect


  Az F-en van
  grub.cfg

  linux /debian/linux video=vesa:ywrap,mtrr vga=788 -- quiet
  initrd /debian/initrd.gz
  boot

  g2ldr.mbr
  globdata.ini
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv! Azért van fejlemény. Keresztbe kasul indítgattam a gépet. Ha Linuxot indítom alapból, akkor van menü, hogy melyik oprendszert indítsam, de kissé zavaros és nem mindegyik menüpont ad értelmes eredményt. Csak az első, mint debi és az utolsó, mint xp.
  Eza Debi a win-het képest olyan, mint a roller a biciklihez képest. Lehet, hogy kevesebb zavarral megy, ugyan olyan sebességre képes, de nekem kissé fapados és nagyon nem felhasználó barát, de csak ez volt hajlandó telepűlni.
  Vágyam, hogy normál indításnál a win boot menüben választhassam a linuxot, ha mégsem winezek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OS-t nem egészséges egy másik rendszerből telepíteni.
  Debianban nem tudom, hogy van-e lehetőség Windowsból való telepítésre. Nem véletlenül Ubuntu WUBI-ról van szó?

  Ha ebben az összeállításban tesz fel a grub menu.lst fájlt akkor abban kellene körülnézni. Elméletileg itt találod:
  C:/wubi/boot/grub/menu.lst
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv! A telepítőt onnan indítottam, de újraindult és a win boot-ba beépítette a telepítőindítást. Csak végén lett teljes a káosz.
  Semmi wubi, csak az az F-en van grub és g2ldr fájl. Már azt sem értem, hogy az agyondícsért Linuxok miért nem relepülnek fel a gépemre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen partícióra próbálod telepíteni?
  Pontosan írj le mindent, hogy mit és hogyan csináltál.
  Nehéz találgatni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!
  Van három vinyó.
  ide2-őn master(40G). 1.sata(500G),2.sata(250G)
  Az xp a 2. satán van annak három particiója közül az elsőn(véletlenül alakult így). Az 1.satán lévő, kacattár. Az ide2-őn van (utólag berakott) a Linux.
  XP altt indított netes Debian telepítést indítottam. Semmi nem zárta ki eme nagy lehetőséget. (Más linux semmire nem ment, ha látszólag feltelepűlt, percek után lefagyott). A debi újraindította a gébet és feltelepült, maceramentesen a kiválasztott ide2-es vinyóra és működik. Felismerte, hogy van xp és csinált bootmenüt magának. HA a gépet úgy állítom, hogy a pata vinyóról butuljon, akkor megjelenik egy menüféle, (dos szintű) és tán az öt variációból megy a debi és az xp. A többi zavaros és nem tok mit kezdeni vele. Ha úgy állítom a gépet, mint ment évekig, hogy az xp partiról butuljon, az xp indítása, vagy a debi telepítője vélasztható, (de minek, mikor már feltelepült.
  A debi tett bootra utaló fájlokat az 1. satára, ami soha nem volt rendszerindító.
  Szeretném, ha a win indítómenüből választhatnám az xp-t, vagy az ubit. Valami selytelmem kezd kialakülni, hogy a kavar abból ered, hogy a két oprendszer más sorrendbe állította a meghajtókat. Természetesen a debi csak egyet használ (látja a másik kettőt, de közönyös rá).
  A win alatti meghajtók ismeretében lehet-e a 2. sata butulásakor indítani a debit, mert xp a kedvenc a debi csak távoli ismerős.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hdd1 >> IDE2 >> part1 >> Linux hdd2 >> SATA1 >> part1 >> Adat hdd3 >> SATA2 >> part1 >> XP_sys part2 >> *?* part3 >> *?*

  Tény:
  A Windows mindíg az első kompatibilis kötetre teszi a rendszerindító fájlokat, ez jelen esetben a hdd1 / part1 (volt). Ebből a lemezből csináltál egy linuxos fájlrendszerű partíciót. Ezzel elérted, hogy az XP rendszerfájljait törölted. Bár érdekes momentum, hogy akkor most az XP miért indul?

  A történeted számomra ebből és több okból is zavaros. Pl. Debianról beszéltél, majd rendes telepítést említettél, aztán most jött ez a netes telepítés és szóba hoztad az Ubuntut is.

  Javaslatom a következő:
  1. Megbarátkozol a grubbal (az a dos-ra emlékeztető izé). Beállítod a BIOS-ban, hogy az első ATA/PATA hdd-ről induljon a rendszer és a grubból választod, hogy mit akarsz indítani. Bár ezzel a kialakult káoszt nem oldottad meg.
  2. Kialakítasz egy koncepciót, hogy mit és hogyan akarsz használni, majd újratelepíted a rendszereket.

  Telepítéshez készítsd elő mindkét OS telepítő lemezét, először a wint majd a linuxot telepítsd. A konvenciókat a telepítéssel kapcsolatban tartsd be! Olvasgasd a fórumot, többször leírtam néhány koncepciót, hogy windowst és linuxot hogyan érdemes egymásmellé telepíteni, hogy a végén működőképes eredményt kapj.

  Ha megakarod könnyíteni az életedet akkor a Debian helyett használj Ubuntut. Ez is Debi alapú rendszer, de kezdők számára sokkal barátságosabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv! A "táblázatod" hibátlan!
  A kavar régen kezdődött, amikor a SATA2-ön volt vinyó azért, mert nekm se akart eleinte menni a sata. Adatkábel hiba volt, de a ott maradt sata2-ön. Jött a bővítés, sata1-be új vinyó. A winnek nem volt vele gondja. Mostanában, (két éve), a kíváncsiság linux irányba terelt. Ubuntuval próbálkoztam többek ajánlatára, se soha nem települt úgy, (még a sata1-es vinyóra sem), hogy bármire használható lehetett volna. Ide 2-re pláne. A Suse szintén megállt mint a szög. Hozzáteszem mindegyik esetben féltucat próbálgatás így-úgy. A Debi volt hajlandó működni, (A netről települő változatot töltöttem le), még ha nem is igazán felhasználó barát, sőt inkább mogorva opredszer. Most is megy az xp is, meg a debi is, csak a választási lehetőségek macerásak, mert most bios ból választok.
  Most a boot menü a sata1-en van, ahol nincs oprendszer. Nem is birizgáltam idetartozó renszerfájlokat, mert tutdom milyen orális szolgáltatásokkal járhat. A javaslatodat megfogadom. megér néhány próbát. Ezzel eljátszok pár hónapot.

  Köszönöm a felhomályosításokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd