PC Fórum

Nem megy az 5.1 es hangfal vistan/win7-en miért?
50

2013-09-03T04:20+02:00
retekelek
retekelekPC Fórum
regisztrált tag
2013-09-03T04:20+02:00
Szal van egy GENIUS SoundMaker Live Value 5.1 hangkártya a gépemben, és van hozzá egy genius 6000 5.1 es hangfalszettem. A lényeg hogy vistám volt , felraktam a hangkártya driverjét ami C-media( ezt nem is értem) és azon belül beállitottam hogy 5.1, sorba le is atta a hangokat mindegyik speakeren, de máshol sehol nem adta a le az 5.1-et cska 2 speaker ment, semmit se tudtam csinálni, ezért felraktam az XP-t és érdekes módon itt tökéletesen ment minden speaker, igen de ezzel az volt a baj hogy én nem birom az xpt, és a gépemse igazán szereti, így most felraktam a WIN7 et, itt ugyan ez a probléma mint vistában, hangkártya menüjében miden speaker megy, de zene film játék sehol nem mennek a speakerek. Olvastam pár helyen és sok ember küszködik ezzel a problémával, meg hogy wista meg win7 vmi miatt más mint a xp és azér van ez , mind1 nem angyon értem a dolgot, de nem szeretném hogy kárba menjen ez kitünö hangfalszett használni szeretném, de nem tudom mit tehetnék , valaki tudja mi a gyógyír? mert biztos hogy van olyan nem létezik hogy win7 nem bír 5.1el:D:D
Mutasd a teljes hozzászólást!
Nem megy az 5.1 es hangfal vistan/win7-en miért?
2013-09-03T04:20+02:00
retekelek
retekelekPC Fórum
regisztrált tag
2013-09-03T04:20+02:00
2010-11-21T01:28+02:00
2010-11-21T01:28+02:00
Lassan az ítélethozással!

Van egy korszerű HD audió megoldásod az alaplapodon, és helyette akarsz egy elavult (nem-HD) megoldást használni, ami nem minden OS-sel kompatibilis.

A hangchiped RealTek ALC861. A Biostar honlapján nem találsz hozzá WIN7 drivert.

Innen szedd le a legfrissebb drivert WIN7-re (HD Audio Codec Driver). Telepítés után a RealTek Control Panelben a kimenetet tedd át digitálisról analógra.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Most ugyanazt a topikot nyitottad újra?
  Mire jó ez, azonkívül, hogy a moderátornak plusz munkája lesz (a lezárással).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • köze nicns az elözö kérdéshez eddig felsem ismertem mi a hiba , mostmár rájöttem ebben a kérdésben a megoldást keresem vista és vin7 alá ha eolvasod rájösz..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tévedsz.
  Az előző kérdéshez sok köze van. Ott elfogadtad, hogy veszel egy másik hangkártyát (Soundblaster), itt viszont továbbra is a lehetetlent próbálod életre kelteni.
  Amennyiben régi verziójú CMI8738 hangchiped+drivered van, azt Vista/7 alatt nem tudod használni.
  A Realtek-kel több az esélyed. Egy másik topikból már kiderült, hogy Biostar alaplapod van. A pontos típusa még ismeretlen, nézd meg azt is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az alaplapon lévö realtek nem müködik... tökéletesen tudom azóta a típusát, amugy meg a win7 alapbol felrakot hozzá friss drivert, és nem egyszerüen nem müködik.. na mindegy a lényeg hogy olvastam sok helyen how win7 ben meg vistán átvan irva vmi hangmodul cucc, és ezér nem megy az 5.1 köze nincs lehet realtak barmi mert nem az én kártyám a hibás ....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megoldás egyszerűnek tűnik, tálam pár hasonló esetet itt is az lehet a gond.
  Előszór is a Windows 7 ha felismer minden driver ami a gépben van az csak a látszat.
  És a hozzájuk telepített illesztőprogramok csak az alap működéshez jók. A te esetedben is így lehet.
  Ha felraktad a Windows 7 sorba telepíteni kell így a dolgokat ahogy leírom. Ha van hozzá gyári CD az alaplaphoz azzal kezd. ha nincs a gyártót oldaláról szed le. De jobb ha a saját cd telepíted előszór! Ennek okát most nem részletezem.
  1. maga az alaplap chip készletének illesztőprogramja.
  2. alaplap hang.
  3. LAN és ha van még más azok is.
  Utoljára a videokártyáké.
  És csak ezután jönnek a belerakót dolgoké, a te esetedben előszór a hangkártya.
  1x csak 1 dolgot telepíts.
  Ha telepítés után újra akar indulni a gép hagyd mindig.
  Ha minden kész próbáld ki a hangot, beállítgathatod.
  De a saját programján belül ne Windows 7 saját hangeszközök beállításában. Figyelj arra hogy alapértelmezett eszköz legyen az 5.1 hangkártya.
  Lesz egy olyan beállítási lehetőség is ami a sima 2.0 hangokat 5.1 -ben szólaltatja meg azt is kapcsolhatod be. Akkor nem lesz olyan hogy ha játék vagy videó közben csak 2 hangszóró szol.
  Ha mind kész utána jöhet a videó codepack telepítése.
  Szerintem használd K-Lite Codec Pack Standard -ot.
  Ennek a telepítése egyszerű amit alapból ad azt kell telepíteni.
  A vége felé rákérdez dolgokra 2.0 5.1 ott válaszd az 5.1 pipáld ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • tökéletesen tudom azóta a típusát


  Oszd meg velünk is.

  amugy meg a win7 alapbol felrakot hozzá friss drivert, és nem egyszerüen nem müködik


  A WIN7 által alapból felrakott driver felejtős. A hardvergyártótól letöltött friss driver lesz a kulcs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "..hangkártya menüjében miden speaker megy, de zene film játék sehol nem mennek a speakerek."


  Itt a lényeg. A hangkártya menüjében csak azt mutatja, hogy az eszköz megfelelően működik. De egy sztereó felvételnél természetes, hogy csak a front L-R szól, mert két csatorna van. Ahhoz valami külön program volt XP-n, ami a 2 csatornát 5-té keverte, ezt nem tudja alapból a Vista, sem a Win7, de ettől még ezek működnek megfelelően, nem az XP.

  Ócskább erősítőket láttam már, hogy monó felvétel esetén nem szólt, csak a bal hangszóró, mert egy minimális monó/sztereó átkapcsoló sem volt beleépítve. Itt is ugyanaz a helyzet, csak itt kapcsoló helyett szoftveresen van megoldva. Ha meg van.

  Jó hangkártyád, jó hangfalad és jó operációs rendszered van. Ha azt akarod, hogy mind a 6 szóljon, játsszál rajta 6 csatornás felvételeket, és akkor mind szólni fog.

  Vagy az összes zenédet konvertáld át át-5.1-re.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A win 7 alapból nem kezeli az 5.1-es módot. A C-media driverének mennie kéne, de ha nem megy akkor nem is fog. Vagy új hangkártya, vagy a hangfelszettet úgy kötöd össze a géppel, hogy pl a tv csatlakozójára kötöd rá. Ilyenkor nem lesz 5.1, de minden hangfal megszólal. Ha DVD-t nézel mert akkor megy rendesen, akkor, pedig 5.1-be kötöd rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Win7-en el lehet felejteni a C-media hangkártyákat. Annó én is dühöngtem egy sort miatta; igaz, hogy nekem más volt vele a problémám, de úgy látom, jobbára azoknak gyűlik meg a bajuk a hanggal, akik CMI hangkártyát használnak; de nincs mit tenni, ha egyszer nem írnak hozzá drivert, akkor új kártyát kell venni.

  Vagy visszarakja az XP-t, amit nem szeret. (Megjegyzem: nagyon okosan...) Ez a fejlődés kellemetlen velejárója. Még emlékszem, amikor olyan 4 éves forma lehettem, és kinőttem a kedvenc farmerdzsekimet (a Jeans 1979-ben nem kínai gagyi cucc volt!), és hetekig bőgtem utána, mert 4 éves fejjel nem bírtam megérteni, hogy azért nem hordhatom, mert egyszerűen kinőttem. Ue érvényes a pc-k fejlődésére is. Új OS hoz magával valami kellemetlen dolgot, egy-két ősrégi hardverelemet le kell bizony cserélni, tetszik-nem tetszik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Le merem fogadni, az integrált hangvezérlője hibátlan. Csak b@szik foglalkozni vele. A RealTek az AC97 változathoz is kiadott WIN7 drivert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudod, teszek a belső kártyákra nagy ívben. Annyira sem méltatom, hogy nekiálljak kicsavarozni a házból. Hadd egye ott a penész, mert egyébként egy alaplapra integrált hangkártyám is van, de azt sosem használtam.

  Megoldottam a dolgokat másképp. Amíg 10-11000-ért lehet kapni ezeknél a bóvliknál sokkal jobb külső interfészt, addig nem érdekelnek. Ha jól emlékszem ezt a CMI-t is valami 2000 Ft-ért vettem anno a bontóban. Most van egy ilyen külső egységem, és ezzel akár real-time gitározni is lehet, olyan alacsony a latenciája. Persze a procit meg húzza, mert USB-s, de ezért az árért a lehető legjobb választás.

  Lehet kapni nem USB-s külső interfészt, 4 sztereo vagy 8 mono imputtal, beépített keverővel, effektekkel, processzorkímélőt, csak az már 40 rongy. Egy ilyen fentebb linkelt cucc nagyon is megfelel mindenfajta hétköznapi munkálatra. RCA ki- és bemenete van, 3,5-es fejhallgatókimenet, külön hangerőszabályzó potival, monitoring funkcióval, optikai kimenettel. Hétköznapi használatra, vagy akár még zenebárkácsolásra is kitűnő, kispénzű embereknek a legjobb választás.

  És remélem, újabb 5-10 évre letudtam a hangkártyákkal való bűvészkedést.

  A hulladék hangkártya meg hadd rohadjon ott a slotban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alaplapom Biostar Tforce 550, a gyártó oldalárol leszedtem a drivert az integrált hanghoz és semmi.. biosban engedélyezve van, ugy hogy enyni , nem tudom azt müködésbe hozni, ezért kell erre a xar c-mediara támaszkodnom...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lassan az ítélethozással!

  Van egy korszerű HD audió megoldásod az alaplapodon, és helyette akarsz egy elavult (nem-HD) megoldást használni, ami nem minden OS-sel kompatibilis.

  A hangchiped RealTek ALC861. A Biostar honlapján nem találsz hozzá WIN7 drivert.

  Innen szedd le a legfrissebb drivert WIN7-re (HD Audio Codec Driver). Telepítés után a RealTek Control Panelben a kimenetet tedd át digitálisról analógra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én laptopom minden induláskor azzal kezdni, hogy a "HD audio Deck nevű alkalmazás összeomlott" stb. Kilépek belőle, és kész. Ettől még szól a hang, ahogy kell.

  A vicc az, hogy XP-n ilyen gondok nem voltak. Csak 7-esen. Szóval, ha valami korszerű, akkor inkább a Win7, mint a HD audió. Nagy számban terjesztik ezt a Realtek, meg HD audió nevű szemetet, ahogy 10-12 évvel ezelőtt a CMI Sound Blaster volt a "tuti" a piacon. Amahhoz megszűnt a támogatás, most lassan ehhez is megszűnik.

  Ne felejtsük el, hogy ezek az alaplapra integrált hangkártyák elsősorban arra valók, hogy a Windows rendszerhangjait képesek legyenek lejátszani. Még csak multimédiára sem a legjobbak. A gyártó tehát erről az oldalról közelíti meg: Berakok egy 5.1-es filmet, szól megfelelően minden hangszóró? Szól. Berakok egy sztereó felvételt, hány hangszórónak kell szólnia? Kettőnek. Hány szól? Kettő. Tudja a hangkártya, ami rá van írva? Tudja? Van-e helye tehát a reklamációnak? Nincs. Viszontlátásra!

  Arról, hogy a sztereó (2.0) hangot automatikusan nem konvertálja át a driver 5.1-be, nem a gyártó tehet. És minek írasson új drivert, akár csak egy sorral is többet, ha a termék arra 100%-ban alkalmas, amire hirdetve van? Az, hogy az XP ezeket megkerülte, és grátisz beletákoltak Redmondban valami elosztót, vagy konvertert, az volt eddig az ingyen móka. Az beetetésnek vége, az ingyencirkusznak meg kell térülnie, ezután aki továbbra is így akarja használni, az fizessen külön érte. A reális valóság ez. Az 5.1-es hangkártya összes hangszórója akkor fog szólni, ha 5.1-es hangot játszol le rajta. Egyébként nem kötelező neki, és sehol nem reklamálhatsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szép történet, Társalgóba való. A kérdező problémájához nem sok köze. Nekem legalábbis úgy jön le (lehet rosszul), hogy az 5.1 anyag lejátszásakor sem szól hátul semmi a kérdező rendszerén.

  Az én laptopom minden induláskor azzal kezdni, hogy a "HD audio Deck nevű alkalmazás összeomlott"


  Ott valami egyéni hiba lesz.

  hogy ezek az alaplapra integrált hangkártyák elsősorban arra valók


  Lassan az általánosítással. A RealTek már az AC97 vezérlőivel is leverte a CMI8738-at. Mindegy, hogy integrált vagy diszkrét.
  (a 8738-at alaplapra+kártyára is forrasztották). A RealTek HD megoldás az AC97-nél jobb. Csak akkor nem rúghat labdába, ha a diszkrét hangkártya High-Tech ASUS vagy Creative gyártmány.
  (A C-Media termékei nem tartoztak a minőségi kategóriába).

  Az XP sem konvertál 2.0-ról 5.1-re, csak tükrözés volt a Front-ról a Rear-re. Amit ráadásul a driver végzett el, nem az OS.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nekem legalábbis úgy jön le (lehet rosszul), hogy az 5.1 anyag lejátszásakor sem szól hátul semmi a kérdező rendszerén."


  Csak neked jön le rosszul; olvasd vissza a legelső hsz-t. Amúgy kiemelem a lényeget:

  "..felraktam a hangkártya driverjét ami C-media( ezt nem is értem) és azon belül beállitottam hogy 5.1, sorba le is atta a hangokat mindegyik speakeren, de máshol sehol nem adta a le.."


  És most jön a te legfontosabb kulcsmondatod:

  "Az XP sem konvertál 2.0-ról 5.1-re, csak tükrözés volt a Front-ról a Rear-re. Amit ráadásul a driver végzett el, nem az OS."


  Tehát szerinted sem megfelelő működés volt, csak svindli, vagy nevezhetjük mai szóval parasztvakításnak is, ami XP alatt működött, de sem Vista, sem W7 alatt nem. És nem is az OS csinálta, hanem a kártya drivere; igen ám, de ez az XP-s driver volt. A Vistás és W7-es driver nem trükközik -- bocsánat: tükröz(ik) --, csak leadja, ami a hangkártya paramétereinek megfelelő. Ilyen esetben pedig nincs helye a reklamációnak. Ezt fejtegettem mindössze. Lehet, hogy kicsit
  Társalgósan
  , de ez már az én hibám: csak locsogok, nem bírok röviden fogalmazni.

  Tehát egyáltalán nem valószínű, hogy olyan megoldás létezik, amire ő itt napok óta keresi a választ. Saját bevallása szerint is látta, hogy rengeteg ember küzd ezzel a problémával. Most mit javasoljunk neki? Szerelje át a hangfalait, és kösse láncba őket, mint a koncertcuccot? Akkor szólni fog mind. Azt persze nem fogja szeretni sem a hangfal, sem a végfok: nem erre lettek tervezve. Vagy mi írjunk neki megfelelő drivert? Vagy tényleg: mit csináljunk?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A második idézett mondatodban rosszul következtetsz:

  A vastagon kiemelt szópáros a hangkártya tesztprogramjára vonatkozik, nem valódi 5.1-es hanganyag lejátszására. Ez utóbbiról a kérdező (még) nem nyilatkozott.

  retekelek:

  Azért írok, mert ajánlottad hogy szedjem le a realtek oldalárol a megfelelő drivert.. leis szedtem gép ki is irja hogy felismerte meg minden elvileg azt írja hogy müdik... de semmi, sehol nicns hang erröl beszéltem nem tudom sehogy se müködésbe hozni, ugy vettem a gépet még 2 éve akkor volt rajta hang de ujra raktam a rendszert és nem volt hozá driver cd-m és azóta nincs..


  Egy dolog hátramaradt:

  Telepítés után a RealTek Control Panelben a kimenetet tedd át digitálisról analógra.


  Áttetted?

  Az erősítődet az integrált hang megfelelő helyére kötötted?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • felecsd el az elözö pm-et:D müködésre birtam ezt a szart kikellet kapcsolni az elölapi jack ajzatokat és beindultak.
  Most megy az 5.1 az a baj velük hogy a fron speakerek és a center rendesen megy de atöbi meg az sw rohatt halk... nincs valami ötleted?


  Ide kérdezz, ne pm-be.
  A genius hangfalszetted erősítővel egybeépített? Milyen kábellel csatlakozik a géphez?
  A hangerőket külön-külön állítsd be.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A vastagon kiemelt szópáros a hangkártya tesztprogramjára vonatkozik, nem valódi 5.1-es hanganyag lejátszására. Ez utóbbiról a kérdező (még) nem nyilatkozott."


  Igazad lehet, de az én fejemben meg sem fordult, hogy igazi anyaggal még nem tesztelte, csak a tesztprogramban lévővel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A pm azért privát üzenet, mert neked szántam és nem a közéletnek..
  Azért pmben kérdeztelek, mert úgyláttam te tökéletesen áttlátod a problémám, és nem szükséges tovább bumpolni a témát mert már biztos unalmas... na mindegy cm-el sikerült életre kelteni az 5.1 et igaz így csak simán le adja a hangokat stereóban, de szerintem ennél többet nem tudok kihozni belöle.

  de azért külön köszönöet , hogy hála neked életre kelt az integrált hangom.

  Kösz mindenkinek a helpet!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A pm azért privát üzenet, mert neked szántam és nem a közéletnek.."


  Ez jogos, és nem is lett volna szabad a szabályzat szerint nyilvánosságra hoznia a beszélgetésetek részletét sem. De ez az oldal üzemeltetőire tartozik és őrá.

  "Azért pmben kérdeztelek, mert úgyláttam te tökéletesen áttlátod a problémám, és nem szükséges tovább bumpolni a témát mert már biztos unalmas..."


  Ez viszont teljesen abszurd kérés. Ha nem tudnád, ez egy problémamegoldó oldal. Pontosan azért van előírva, hogy minden kérdésnek új topikot kell nyitni, és abban kivesézni, hogy később -- ha megoldás született, vagy ha nem --, visszakereshető legyen bárki által, és visszaolvasható. Így kvázi bárki tanulhat más bajából, és legalább nem kell kétszer-háromszor ugyanazt a kérdést feltennie. Erre való a fórum. A privát pedig olyan dolgok megbeszélésére való,
  amit nyíltan nem lehet leírni, mert mondjuk tiltja a szabályzat
  .

  Ha úgy gondolod, hogy a problémád nem tartozik másra, akkor ne fórumon kérj segítséget, mert a lehető legnagyobb modortalanság beesni egy fórumra, és rögtön pü-kkel bombázgatni a felhasználókat, valamint kiírni, hogy ne is itt írja meg a megoldást, mert úgysem olvasod, el, hanem vegyen fel MSN-re.

  Az oldal
  nem téged kizárólag
  , hanem a
  közösséget szolgálja
  . Ha te ebben nem akarsz részt venni, akkor oldd meg a problémádat egyedül, esetleg fizess a szakembernek érte a szervizben nagy összegeket, de ne nyílt fórumon tedd fel a kérdésedet.

  Ennyi azt hiszem, elvárható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd