PC Fórum

Intel i5 2500 cpu miért melegszik túl?
50

2013-09-04T04:59+02:00
HunZolka
HunZolkaPC Fórum
regisztrált tag
2013-09-04T04:59+02:00
Üdv,

na megjött a processzor amivel kapcsolatban korábban át lettem zavarva a Társalgóba, és most olyan gondom van, hogy túlmelegszik. Úgy olvastam hogy olyan 73C körül lehet maximum, és már 87-nél is járt.

Windows alatt ha nem megy semmi ami leterhelné, 30-40 fok körül van, viszont a Skyrim alatt felmegy 73 körüli, illetve a fölötti értékre (nyilván a Turbo Boost aktiválódása miatt). A legmagasabb értéket a BIOS-ban láttam... ezt nem tudom mire vélni. Az adott menüpontban látható hogy folyamatosan 70C fölött van a hőmérséklet, és megy fel egészen 87C-ig, a Windows viszont nem terheli le annyira?

A ház oldala mindig le van véve, és egy gyakorlatilag szabadon álló házról van szó (nincs akadály mellette), tehát bár nincs most a processzor és a táp ventillátorán kívül más hűtő bent, adott körülmények között nem hinném hogy bármit is befolyásolna.

Mikor azt a bizonyos 87 fokot produkálta, a BIOS-ból kilépve folyamatosan sipákolt (beállítottam hogy riasszon 80 fok fölött), úgyhogy nem engedtem el a Windows indításig hanem kinyomtam, mivel nincs fent a ház oldala azonnal be tudtam nyúlni a processzorhoz, és a hűtő bordái langyosak/hidegek voltak.

Most csak arra tudok gondolni hogy le kéne szedni a hűtőt, letisztítani a gyári pasztát és újat felvinni, talán az segítene. Egyéb ötlet vagy tapasztalat a modellel kapcsolatban van valakinek?

A válaszokat előre is köszönöm.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Intel i5 2500 cpu miért melegszik túl?
2013-09-04T04:59+02:00
HunZolka
HunZolkaPC Fórum
regisztrált tag
2013-09-04T04:59+02:00
2011-12-21T21:45+02:00
2011-12-21T21:45+02:00
Szerinted?
Ha a processzor hőmérséklet magas, de a hűtő csak langyos, akkor:
- gyári hibás a hűtő
- rosszul van felrakva a hűtő
esete lehetséges.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia.
  . A legmagasabb értéket a BIOS-ban láttam... ezt nem tudom mire vélni.

  Bioszban nem működik a SpeedStep ezért a proci a maximális normál órajelén pörög. A TCASE 72.6°C ezért kikapcsolod a turbo boostot és ha enélkül is eléri ezt a hőmérsékletet akkor irány a szerviz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor egyelőre nem veszek gélt, otthon megpróbálom újra felhelyezni a hűtőt... nem tudom hogy a 'gagyi' rögzítés oka lehet-e ennek. Ilyen műanyag 'bepattintós, majd elfordítós' rögzítőkkel kell a hűtőt rögzíteni, hát nem tűnik túl megbízhatónak a régi módihoz képest...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát még megpróbálom Turbo nélkül is, de hát annak alapból működni illene gond nélkül is, nem olyan mintha én próbálnám tuningolni és azért produkálna hibás működést.

  Az érdekes, persze lehet hogy én képzelem be, de mikor a BIOS-ban az alapértelmezett 'AUTO'-ról át állítottam 'Enable'-re a Turbo-t, úgy tűnt hogy gyorsabban túlmelegszik mint az AUTO állásban...

  Ó azt elfelejtettem megkérdezni, hogy esetlegesen rossz/rosszul felhelyezett hűtő esetén elképzelhető hogy mikor a magas hőmérséklet miatt riaszt a figyelő program, ALT+TAB-bal kilépek a játékból, és a CPU hőmérséklet pillanatok alatt visszacsúszik a 70-ről 40-50 C körüli értékre? Rossz hűtéssel képes lehet ilyen gyors lehűlésre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az érdekes, persze lehet hogy én képzelem be, de mikor a BIOS-ban az alapértelmezett 'AUTO'-ról át állítottam 'Enable'-re a Turbo-t, úgy tűnt hogy gyorsabban túlmelegszik mint az AUTO állásban...

  Ebben nincs semmi érdekes. A memória vezérlőt a proci tartalmazza és nem az alaplap. Pillanatnyilag ezzel a beállítással nem csak a memóriákat, hanem a procit is túlhajtod.

  Ó azt elfelejtettem megkérdezni, hogy esetlegesen rossz/rosszul felhelyezett hűtő esetén elképzelhető hogy mikor a magas hőmérséklet miatt riaszt a figyelő program, ALT+TAB-bal kilépek a játékból, és a CPU hőmérséklet pillanatok alatt visszacsúszik a 70-ről 40-50 C körüli értékre? Rossz hűtéssel képes lehet ilyen gyors lehűlésre?

  Nem. Rosszul felhelyezett hűtővel jobban melegedne boost nélkül és nem hűlne ilyen gyorsan vissza sem. Ennek oka inkább az, hogy nem kielégítő teljesítményű a procihűtöd ezért max teljesítmény környezetében már jobban melegszik a proci, mint kellene.
  Melyik hűtőt használod?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos, hogy a proci és az alaplap összepasszolnak?
  Nem lehet, hogy bios frissítésre lenne szükséged?
  Nem tudom, csak kérdezem - mivel az alaplap típusát nem ismerem. Így azt sem tudhatom szerepel-e a támogatási listán az említett proci, illetve esetleg milyen bios verziót igényel.
  Utána néztél ezeknek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Forgalmazó

  Ez lenne az, a procival egyszerre rendeltem.

  1155-ös processzor foglalat van az alaplapon, ez alapján már egyértelmű hogy kompatibilis az alaplap és a processzor, nem? Nem volt tudomásom róla hogy másra is figyelni kellene a kompatibilitás kapcsán... azért most megnéztem a Gigabyte oldalán, és ott van a támogatott processzorok közt ez is.

  A BIOS verziót nem tudom, az van benne amivel jött, igazából nem volt még olyan problémám ami miatt bármikor BIOS frissítésre/módosításra lett volna szükségem, így nem is bolygattam a gyárit.

  Egyébként utolsó kérdésedre a válasz, nem néztem utána ezeknek.
  Nem volt róla tudomásom hogy ez olyan fontos szempont lenne. Azt egyáltalán hol tudom megnézni hogy milyen BIOS kell az adott processzorhoz?

  De persze lehetséges hogy tényleg van itt valami kompatibilitási gond, hiszen az alaplapnak elvileg van olyan funkciója hogy figyeli a processzor hőmérsékletet, és veszélyes érték esetén visszaveszi a teljesítményt a károsodás elkerülése érdekében, de ilyet nem vettem észre... mindig én kapcsoltam ki a terhelő programot mikor túl magasra kúszott a hőmérséklet, a BIOS-ban meg mikor 87 fokos lett, ott meg pláne reagálnia kellett volna valamit (gondolom).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "1155-ös processzor foglalat van az alaplapon, ez alapján már egyértelmű hogy kompatibilis az alaplap és a processzor, nem?"
  Az volna a természetes, hogy igen, de a valóságban ez nem mindig van így.
  Az alap bios-al is kell kezelnie? Mert számomra, már ez sem egyértelmű, mióta a régebben vásárolt alaplapomnál bios frissítéssel kellett kezdeni, ahhoz hogy a kétmagos procival működjön. Pedig írták hogy igen, de alapból, csak az egymagossal indult el a lap.
  Már tiszta ideg voltam, hogy az új alkatrészekből összerakott gép, el sem akart indulni. Akkor jött a mentő ötlet, régi egymagos proci bele, ( gép indult, akkor az alaplap már nem lehet rossz ) bios verzió ellenőrzése/frissítése, és lás csodát ment az új kétmagosal is.
  Végül is nem hazudtak, csak nem írták le a teljes igazságot.
  Nálad ugyan megy vele, de ki tudja - talán egy későbbi bios pont ezt a problémát orvosolja.
  Ne értsd félre, nem akarlak rábeszélni egy bios frissítésre, de az is egy lehetőség. Lehet hogy érdemes lenne rákeresni a neten, hogy mások ilyen alaplap/proci párossal hogy vannak megelégedve, milyen tapasztalatuk van. Nem biztos hogy egyedül állsz a problémáddal. Ha másoknak a bios frissítése segített, akkor te is nyugodtan meglépheted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na úgy néz ki hogy itt a megoldás. Hazaértem, azzal kezdtem hogy szétkaptam a gépet, leszedtem a hűtőt, aztán vissza, de a BIOS-ban ugyanúgy elkezdett szépen emelkedni a hőmérséklete.

  Viszont ahogy megnyomtam egy kicsit a hűtőt, rögtön több fokot esett.

  Ilyen stílusú a rögzítés

  Semmi csavar vagy egyéb fém ráhuzatás, csak ilyen gagyi műanyag vackok amik csak arra jók hogy ne essen már le az alaplapról a hűtő...

  Most hogy jól megnyomorgattam a hűtőt (vigyázva persze hogy a NYÁK-ot ne törjem el), most stabilan 25 fokon áll a Windows alatt, a BIOS-ban is percekig 37 fok körül állt meg.

  Bár így nem tűnik túl megbízhatónak, azt hiszem hogy ha megint elveszti a stabil kontaktot, letisztítom a 'gyári rágógumit' és teszek rá új, vastagabb adag pasztát. Van esetleg valakinek professzionálisabb megoldása (ami nem foglal magába új hardver egység vásárlást)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello,
  már többedszerre - ezen topikon belül - utalsz a "gagyi műanyag vackokra". Lehet, hogy te nem rögzítetted rendesen, mert azért ezek a gagyi műanyag vackok évek, lassan évtizedek óta teszik a dolgukat, csak megfelelő módon kell rögzíteni. Ha a helyén vannak a műanyag patentok, akkor azért elég rendesen tartják a hűtőt a lapon.

  ps: elég sok autónál is ilyen "gagyi műanyag vackokkal" van rögzítve az első és hátsó lökhárító, és nem sűrűn potyognak le azok sem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most hogy jól megnyomorgattam a hűtőt (vigyázva persze hogy a NYÁK-ot ne törjem el), most stabilan 25 fokon áll a Windows alatt, a BIOS-ban is percekig 37 fok körül állt meg.


  Van egy olyan érzésem hogy gőzöd sincs hogy kell azt a hűtőt rárakni, szerencsés esetben 2-őt bepattintottál és az félig fogja is a hűtőt az alaplapon.
  A gyári intel hűtőkben én azt tapasztaltam, hogy jól oda kell nyomni őket és csak úgy lehet bepattintani rendesen a lábakat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • teszek rá új, vastagabb adag pasztát.


  Nem jó a vastag réteg felhordása. Káros.

  Szerintem egyszerűen ferdén fekszik fel a hűtő borda.
  Nem párhuzamos a felületek illesztése, felfekvése.
  A patentek biztosan a helyükön vannak? Mindegyik?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát mióta megnyomorgattam tegnap, egyelőre egy napja stabilnak tűnik a hűtés, de nem láttam/éreztem különbséget a hűtő előző két felhelyezése óta. Ennél jobban nem lehet benyomni a kapcsokat, most elvileg jól áll (bár korábban is ezt gondoltam) de tartok tőle hogy ha így kellett noszogatni hogy biztosan felfeküdjön, a ház újbóli bolygatásánál megint elmozdulhat.

  A biztonság kedvéért mostantól mindig menni fog a hőmérséklet figyelő program.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon jól tudom hogy az autókban is ilyenek vannak, sőt a legtöbb autó(belső) amit szétszedtem akár fém csavarok, rögzítők nélkül is együtt tud maradni, nade ott nincs is megkövetelve hogy ilyen szorosan, garantáltan hézagmentesen illeszkedjenek az összefogott alkatrészek. Ott ha már nem lötyög (márpedig sokszor szokott), és nem esik szét, akkor már jónak mondhatók a kapcsok.

  Bár igencsak , (ezért ezúton is elnézést kérek netangeltől mielőtt rámförmedne) de azok a kapcsok a külső részeken, még 10-20 milliós, 1-2 éves autókban is gagyik, nem szeretem őket. Sokszor mikor hozzám kerül már nincs is meg, mert kiesett valahol, vagy úgy elnyomorodott hogy szét kell faragni az egészet.

  Tanulság: én a fém csavarra, rögzítőre esküszöm autó, és számítógép szerelésnél egyaránt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Nekem ugyanez a proci-alaplap konfig van, csak az alaplap nem microATX hanem ATX. A hűtőn lévő műanyag kapcsokat forgatni is lehet ezt ellenőrizd, hogy megfelelően vannak e elforgatva. Ha minden igaz a proci dobozában kellene lennie egy használati utmutatónak ahol ez grafikusan is ábrázolva van, ott leellenőrizheted. Nekem nem volt eddig vele problémám, kb fél éve van meg és stabil, még játék ill. videódekódolás esetén se ment fel 62 fok fölé, alap állapotban pedig 30-35 fok, függően a szoba hőmérsékletétől.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd