Monitor Vibrálás

Monitor Vibrálás
2012-01-07T15:48:20+01:00
2012-01-08T20:11:29+01:00
2022-11-03T01:35:37+01:00
null
Sziasztok, a problémám a következő:

Vettem egy monitort (Samsung SyncMaster 305T). Vettem hozzá egy ilyet is. Rádugtam a gépre, minden megy rendesen, csak elkezd a kép vibrálni legjobban azokon a részeken ahol szürke a kép is. Ha kikapcsolom a monitort egy fél percre akkor egy ideig nincs vele semmi baj, illetve néha magától is rendbe jön egy időre. (5-15 perc) A régi monitorral (DVI->VGA átalakítóval volt rádugva a DVI kimenetre) soha nem tapasztaltam ilyen hibát. Cseréltem már a tápkábelt, illetve megfordítottam a DVI kábelt is. Ezek is csak ideiglenesen hatottak.
VGA: Sapphire Radeon HD5830
OS: Debian 6-tal és Windows 7-tel is jelentkezik a hiba

Kérem, akinek van ötlete, hogy mi lehet a hiba írja meg minél hamarabb.
Előre is köszi
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia.

  A monitor frissitését emeld fel 70 vagy 75 Hz-re.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi az ötletet, én is néztem már, de nem lehet. Valami nem támogatja (se win, se debian alatt nincs lehetőség 60hz-től eltérőt kiválasztani). Amúgy lehet ez a probléma? Az alacsony frissítési gyakoriság nem csak állandó vibrálást okozhatna?
  (ja és nem tudom hogy számít-e, de a régi monitort is 60Hz-en használtam)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Földhurok lesz a probléma oka.
  Az oprendszer nyugodtan kihúzható a hibalistából.
  Ha a gépnek van bármilyen kapcsolata külső eszközzel (TV, erősítő, hangrendszer), egy tesztre szakítsd meg. A saját tápegységgel rendelkező USB eszközöket is húzd ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kihúztam a hangfalat, és egy Bluetooth-adapteren + vezetékes egér/billentyűzeten kívül minden USB-t. Nem lett jobb a helyzet
  Amúgy garanciális még a monitor, de biztosnak kéne lennem benne, hogy nem a VGA-val, vagy a kábellel van a hiba. Az a baj, hogy nincs pillanatnyilag se más DVI-os monitorom, se más gépem aminek van DVI kimenete.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még annyi, hogy Windows-ban ez a kikapcsolós módszer gyakorlatilag újraindításig működik, míg Debian-nál néha 5-15 perc alatt visszajön
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az UTP kábelt is húzd ki egy próbára.
  Ha semmi, a gépet+a monitort egy másik - biztosan földelt - dugaljról próbáld működtetni.
  Amennyiben ez sem segít, a videokártyát+a monitort egy ismerős gépében/gépén kellene ellenőrizni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a válaszokat, most egy ideje működik, bár nem csináltam vele semmi különöset. Kihúzogattam amiket mondtatok, de ettől nem javult meg, de még ebben az állapotban áramtalanítottam és vissza. Ez volt úgy 5 órája, azóta működik. De persze mint mondtam, régebben is volt, hogy huzamosabb ideig működött, majd ha esetleg lesz még vele valami akkor írok. Ha nem, akkor megkapod a pontot, mert lehet hogy mégis az segített.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akkor megkapod a pontot, mert lehet hogy mégis az segített.


  Ne adj pontot.
  A földhurok egy jellemzően valamely (TV, 230) hálózatból érkező "zavaró jel" (testek közti potenciál eltérés). Megszüntetéséhez nem elegendő egy egyszeri áramtalanítás, majd visszakapcsolás. Más szemszögből nézve, ha megvan a hurok kiváltó oka, azt áramtalanítás nélkül is el lehet tüntetni. Nálad jelenleg tünetmentes a jelenség, de újra meg fog jelenni.
  Lehet, hogy időben egybevág a napszakkal - az esti órákban nem szokás a villanyhálózatot terhelni bizonyos nagyfogyasztókkal.
  Nálam pl a monitor képe akkor hullámzott, amikor a konyhában ment az elektromos sütő, vagy kint valaki az elektromos fahasítógéppel vágta a tüzifát.
  Átszerveztem a kötéseket, azóta a hálózat nagy terheltsége mellett sincs vibrálás/hullámzás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • TV kártya van a gépedben?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most újra elő jött a probléma. Megpróbáltam néhány dolgot amit itt ott olvastam: Kihúztam mindent a gépből ahogy mondtad, csak billentyűzet + egér + monitor maradt bent. A gépet + a monitort egy elosztóra dugtam, amibe semmi más nincs dugva csak egy üres másik elosztó (ha azt kihúzom, az se segít). Mindezt kikapcsolt állapotban tettem meg, ezekután bekapcsoltam a gépet, de semmi eredmény. Tünet még, hogy sok helyen (pl. az ablakok tetején illetve itt a fórumban a kérdésem kék címsorában) vízszintes csíkok jelennek meg és vibrálnak. A színük olyan meghatározhatatlan, világosabb mint a normális szín. Viszont vannak területek (pl. itt a topicban a válaszok) amik normálisan jelennek meg. Érdekesség, hogy printscreen-eltem az egészet, de bármerre mozgattam a képet, mindig ott vibrált ahol a kérdés kék címsora volt. Tehát nem helytől, hanem bemeneti képtől függ a vibrálás.
  Ha szerinted ez valami kábelezési probléma, akkor kérlek segíts elhárítani, mert én nem értek az elektronikához. Amint mondtam, az elosztót és a kihúzogatást próbáltam. Mellékeltem egy képet amin látszik a rendszer. (bocs a rossz minőségért, de a rendes fényképező gép most nincs itthon, ezt a mobilommal csináltam) A monitor egy műanyag talpon áll, tápkábele a jobb oldalt látható elosztóba van dugva. Abba az elosztóba megy a gép tápkábele is. A harmadik csatlakozó nincs bedugva, de amúgy az üres másik elosztónak a dugója. Ez az első elosztó egy falba szerelt konnektorba megy, ami nem látszik a képen. A gép háza ilyen műanyag korongokon áll, ha nagyon ránagyítasz, az egyiket látod.

  Előre is köszi a segítséget

  shzanzabir: nincs benne
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Ha a hangszóróidat odébb teszed?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáltam, nem hat, bár mivel ki van húzva a konnektorból, nem is valószínű, hogy az okozná
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv! Már küzdöttél annyit, mint malac a jégen! Vidd a monitor egy haverodhoz és ott is teszteljétek órákon át. Ha jó, akkor földhurok, vagy egy másik elektromos kütyü zavarszűrője. Pl. mikro, mosó, mosogatógép). (Minket a szomszéd bojlerja szívatott.) Ha nem működik jól, akkor a monitor tápegységének puffer kondenzátora. Ha nincs elegendő szűrés, akkor a száz herces zavar megjelenhet a táp kimenetén is. (Garancia) A frissítést ne erőszakold meg, mert az LCD nem szereti, kivétel ha egyébként nem támogatja, de azt a beállításokban látod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • El fogom vinni természetesen, csak nem volt még rá alkalom, addig is kísérletezek. Közben azt hallottam valakitől, hogy lehet, hogy a táppal van baj.
  Ami mellette szól:
  - 420W-os táp egy Phenom II x6 1100t + hd5830 + 2 HDD mellé nem valami sok
  - elég gyatra minőségű a táp
  - ez a valaki azt mondta (nem egészen érettem, mert nem értek az ilyesmihez), hogy ha nem jó a táp, akkor valami szinusz-hullámok elcsúsznak és az a digitális jelet megzavarja. És eddig azért nem volt baj, mert analóg (VGA) csatlakozóval volt kapcsolva a monitor
  Ami ellene:
  - Miért csak néha vibrál, és miért változik

  Mit gondoltok, van benne realitás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van benne.
  Ha a táp gyenge minőségi, a zavaró jeleken kívül kárt is tehet a rendszerben. Minőslgi táp használata akkor is javallott, ha esetleg a hullámok nem szűnnének meg vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy próba kábellel kellene megpróbálnod elsőként (még akkor is ha új a kábel).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lefejtettem a múltkori üzenetemből, hogy kipróbáltam csere kábellel is. Amúgy nagyon szerencsésen sikerült megoldani, mert elmentem boltba, vettem jobbfajta kábelt. Otthon már a BIOS-ban is látszott, hogy a vibrálás nem szűnt meg, tehát feleslegesen vettem. De mint utólag kiderült, a kábel félig rossz volt, csak VGA módban működött. A boltban pedig nem volt másik, tehát a pénzt visszafizették. Így kell ingyen tesztelni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Monitor hibára tippelek (de megvárjuk, amíg másik gépen teszteled).

  Az előző monitorod, ugyanebben a környezetben, nem vibrált.

  (gép ugyanaz, a konnektor ugyanaz, VGA ugyanaz, a földelési viszonyok sem változtak, stb.)
  Várjuk a tesztelés eredményét..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos nekem is ez az érzésem, de még a PSU azért jöhet szóba, mert a múltkori monitor analógba volt kötve, és azt lehet hogy a PSU hibája nem zavarta. ld. 18:21

  Amúgy szerintem pár napon belül el tudom vinni valakihez tesztelni, és természetesen szólok majd nektek, hogy mi lett az eredmény. Addig is mindenkinek nagyon köszönöm az ötleteket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • még a PSU azért jöhet szóba


  Ja. (a teszt a vízválasztó)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd