Egyre inkább egy rossz rémálomhoz hasonlatossá kezd válni a Microsoft számára az európai versenyügyi szervekkel Windows operációs rendszere kapcsán már évek óta folyó jogi vitája. Az Unió illetékesei ugyanis a napokban kerek perec bejelentették, hogy akár a cég új operációs rendszerének, a Vista-nak a teljes betiltását is kezdeményezni fogják, ha Redmond nem hajlandó az ő füttyüknek megfelelően "táncolni", és operációs rendszerét ennek megfelelően átalakítani.

"Elvárjuk, hogy a Microsoft a Vista-t úgy tervezze meg, hogy az az európai versenytövényeknek megfeleljen. Rendkívül buta dolog lenne, ha valami olyasmit próbálnának meg piacra dobni, amely nem ezt teszi", közölte Neelie Kroes, az Európai Unió versenyügyi bizottságának elnöke egy a Wall Street Journalnak adott interjújában, egyértelművé téve, hogy az Unió nem fogja egy kicsit sem tolerálni a Microsoft eltéréseit a vele szemben már korábban meghozott ítélet előírásaitól.

A versenyügyi felügyelők között jelenleg leginkább az új Windows integrált internetes keresőfunkciói okoznak heves görcsöket a szemöldökök összehúzására használható arci izomkötegekben, amelyeket egyes vélemények szerint a cég a Google, a Yahoo, és más versenytársai kiszorítására használhatna fel az asztalon megszerzett dominanciájának segítségével. Bár a Microsoft már korábban bejelentette, hogy ezt a szolgáltatását mindenképpen olyan módon kívánja kialakítani, hogy abban az ő MSN oldalától eltérő keresőket is fel lehesenn venni, illetve alapértelmezettként beállítani, az Unió illetékeseit azonban ez a jelek szerint nem nagyon hatotta meg.

A konfliktusok másik területe bizonyos biztonsági funkciók az operációs rendszerbe építését érintik, amelyeket szintén nem akarna megengedni az Unió a Microsoft számára. Bár a cég már korábban bejelentette, hogy a Vista-t biztosan nem fogja majd beépített víruskeresővel szállítani, de könnyen meglehet, hogy az öreg kontinensen még a kémprogramok ellen védő "Windows Defender" segédprogramját sem mellékelheti majd hozzá.

A témában egyébként éppen ma kezdődik - és péntekig tart - a Microsoft zárt körű meghallgatása az Unió versenyügyi bizottsága előtt, ahol az illetékes biztosok azt vizsgálják majd meg, a cég mennyiben tett eleget a vele szemben még 2004-ben meghozott elmarasztaló ítélet előírásának. Ha a Microsoft viselkedését nem találják megfelelőnek, a bizottság akár 100 millió dolláros vagy még nagyobb büntetést is kiróhat a szoftverkonszernre.