A Microsoft a csütörtöki napon jelentette be SQL Server adatbáziskiszolgáló termékcsaládjának legújabb tagját. Az új SQL Server Everywhere Edition különlegességét az képezi, hogy kifejezetten mobiltelefonokon és más beágyazott eszközökön történő futtatásra lett kifejlesztve, bár szolgáltatásait az azokon futó programok ugyanúgy vehetik igénybe, mint ha asztali vagy kiszolgáló kategóriájú gépeken működnének.

"Az SQL Server Everywhere Edition a többi SQL Server változattal közös programozási modellen osztozik, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy megszerzett tudásukat és ismereteiket gyorsan és egyszerűen vigyék át [a mobil platformra is]", közölte Paul Flessner, a Microsoft szerver-alkalmazásokkal foglalkozó részlegének elnök-helyettese az új terméket bemutató előadásában.

A mobilos SQL Server szolgáltatáskészlete nagyban hasonlít a PC-ken futó társai által kínálthoz, a célkörnyezetben felesleges sallangokat azonban értelmeszerűen nem tartalmazza. Így például nem került bele bonyolult többfelhasználós jogosultsági rendszer, és a csak hálózati környezetben értelmes tükrözési és fürtözési képességekkel sem büszkéledhet.

Az SQL Server mobiltelefonokra szánt Everywhere Edition változatából a Microsoft az első - Community Technology Preview (CTP) - változatot a nyár vége felé tervezi kiadni, a szoftver végleges változatát pedig várhatóan az év végétől tudják majd a fejlesztők a hordozható egységeken futó alkalmazásaikba beépíteni.