A Nokia a napokban elérhetővé tette Series 60 platformja legfrissebb, harmadik generációjában bevezetett új webböngésző-motorjának forráskódját. A S60 WebKit alapjaiban az Apple Safari böngészőjében is használt WebCore HTML megjelenítő keretrendszerre épül, azonban számos kifejezetten a mobil eszközökön történő felhasználást segítő fejlesztést hordoz magában.

Működés közben a Nokia új böngészőjeMűködés közben a Nokia új böngészője

A Nokia új böngészője számos ponton szakít a korábbi mobil böngészőkben alkalmazott alapkoncepciókkal, amelyek helyébe új, innovatív és meglehetősen felhasználóbarát megoldásokat vezet be. Ezek közül a legfigyelemreméltóbb minden bizonnyal az, hogy a böngésző nem próbálja meg a weblapokat eredeti tartalmuk átrendezésével az apró mobil kijelzőre teljes egészében bezsúfolni, hanem e helyett egy az eredeti oldalkép megőrzését biztosító, mégis kényelmes megoldást biztosít a lapon belüli navigációhoz.

Szintén fontos újdonság az asztali felhasználók számára már a Firefox böngészőből ismert "élő keresés" lehetősége is, amelynek lényege, hogy a szoftver már a lapban felkutatandó szöveg karaktereinek beírása alatt is azonnal és automatikusan az oldal azon pontjaira ugrik, ahol a keresendő szövegtöredékek megtalálhatóak. Így a felhasználóknak az egyébként is általában nehézkesen kezelhető mobil billentyűzeten egyetlen felesleges gombnyomást sem kell tenniük, hiszen azonnal látják ha a keresett rész azonosításához elegendő karaktert írtak már be.

A böngésző ezen kívül intenzíven támogatja a CSS, XHTML, SVG és JavaScript szabványokat is, amelynek köszönhetően akár a legújabb AJAX technológiára építő weblapok jelentős része is probléma nélkül használható alatta. Ráadásul az alkalmazás által alapállapotban nem támogatott funkciókat harmadik felek a böngésző bővítőcsatolóján keresztül utólag is hozzáadhatják a rendszer, így további funkciókkal felvértezve azokat. Ez utóbbi egyik jó példája a Nokia által legújabb telefonjain szállított Flash lejátszó, amely a népszerű webes médiaplatformra készült animációk és kisalkalmazások használatát is lehetővé teszi a mobil böngészőn.

Mindezeknek köszönhetően a felhasználók a Nokia új mobilböngészőjében gyakorlatilag szinte ugyanolyan magasszintű élménnyel talákozhatnak a webhelyek meglátogatásakor, mint ha ugyanezt asztali számítógépeikről, Internet Explorer vagy Firefox alól tennék meg.

A forráskód megnyitásától a Nokia azt reméli, hogy más cégeket is sikerül rávennie böngészőtechnológiája befogadására, és az eddigi korlátos megoldások lecserélésére a mobile eszközökön. Ezt segíti elő az is, hogy az S60 WebKit a rendkívül megengedő BSD licensz alatt kerül kiadásra, amely a szoftver gyakorlatilag bármilyen jellegű módosításának engedélyezése mellett a terjesztés és értékesítés lehetőségét is megadja a befogadók számára - ráadásul mindezt úgy teszi, hogy közben nem támaszt azonos elvárásokat a saját hozzáadott fejlesztéseik forráskódjának megnyitásával vagy a bővítés révén létrejött szoftver elérhetővé tételével szemben.

A Nokia S60 WebKit portjáról az érdeklődők bővebben a gyártó honlapján olvashatnak, ahol a kapcsolódó dokumentációk mellett természetesen a forráskód elérhetőségére vonatkozó információkat is megtalálják.