Bár a Microsoft éppen csak egy hete küldte végleg nyugdíjba Windows operációs rendszer-családja 98 és ME típusjelű változatait, hamarosan a népes família újabb tagja készül fel utolsó napjaira. A soron következőként nyugállományba vonuló Windows-t, az XP SP1-et a tervek szerint a redmondi szoftvercég október elején fogja az "öregek otthonába" utalni, azaz, a rendszer támogatását és az ahhoz készült biztonsági frissítések kiadását beszüntetni.

A Windows XP Service Pack 1 változatát a Microsoft közel négy évvel ezelőtt, 2002. szeptemberének végén mutatta be. Az operációs rendszer új, frissített kiadása többek között az USB 2.0 támogatását, valamint a Microsoft-tal szemben a Sun által indított perben hozott ítélet eredményeként a beépített alkalmazások - többek között az Internet Explorer és Windows Media Player - lecserélésének ill. kiiktatásának lehetőségét hozta el a felhasználók számára.

A támogatás megszűnése a Windows XP Service Pack 1 Home és Professional változatai mellett természetesen a Media Center Edition, illetve Tablet PC Edition kiadásokat is érinti majd, amelyekhez a Microsoft szintén nem fog frissítéseket kiadni az ősz végétől kezdődően. Ez nem vonatkozik a biztonsági foltokra, amelyeket a redmondi fejlesztőcég - folytatva korábbi hagyományait - valószínűleg még jó ideig közzétesz a Windows szóban forgó, nyilvánosan akkor már nem támogatott Windows XP változathoz is, de az újonnan felfedezésre kerülő nem-biztonsági jellegű hibákra hiába várnak majd ingyenesen letölthető javításokat az otthoni felhasználók és a cégek.

A Microsoft ezért ügyfelei számára azt javasolja, hogy minél előbb kezdjék meg a Windows XP Service Pack 2 kiadására történő áttérést, amely azon kívül, hogy továbbra is a cég ingyenes támogatását fogja élvezni, számos biztonsági fejlesztést - többek között bővített tűzfalat, szigorített böngészőt és technikai védelmet a vírusok és behatolások ellen - is hordoz magában. Bár a legtöbb otthoni felhasználó gépén a 2-es szervízcsomag már a rendszerbe frissítőszolgáltatásain keresztül már valószínűleg felkerült, azok, akinél ez mégsem történt meg, a Microsoft honlapjáról szerezhetik be a frissítéshez szükséges telepítőkészletet.