A Microsoft a szerdai napon kénytelen volt elismerni, hogy valóban működik az az Interneten a közelmúltban közzétett segédprogram, amelyet a redmondi szoftverfejlesztő legújabb másolásvédelmi mechanizmusának feltörésére készítettek. Az alkotója által "FairUse4WM" ("Fair Use for Windows Media") néven illetett program egyszerűen eltávolítja a Windows Media Player 10 és 11 változata által is alkalmazott védelmi borítékot a letöltött zenei- vagy videoállományokról, amelyet követően azonban szabadon másolhatóvá és lejátszhatóvá válnak más gépeken is.

A FairUse4WM eredetileg még augusztus közepén postázta egy fórumba egy ismeretlen, "viodentia" becenév alatt. A készítő saját bevallása szerint a programot - ahogy azt annak neve is tükrözi - nem a visszaélések elősegítségére készítette, hanem azért, hogy a szerzői jogi törvények által jellemzően biztosított ún. "fair use" kategóriába eső felhasználás és másolás lehetőségét továbbra is biztosítsa a felhasználók számára. Utóbbi jogok gyakorlását ugyanis a másolásvédelmi technológiák - köztük a Microsofté is - részben vagy teljesen megakadályozzák az amúgy a zenéket jogszerűen és becsületesen beszerző fogyasztók számára is.

A Microsoft egyébként - bár még nem adta ki - állítása szerint már elkészítette a másolásvédelmi technológiája egy frissített változatát, amelynek megkerülésére már nem lesz alkalmas a szóban forgó segédprogram. Ezen kívül a cég leszögezte azt is, hogy a másolásvédelem kijátszása nem egy biztonsági résen keresztül történt, így a program vagy az általa használt technika nem jelent semmilyen kockázatot vagy fenyegetést a Windows Media technológiát hasznosító lejátszók felhasználói számára sem.

Elemzők szerint egyébként a FairUse4WM-nek és a legtöbb hozzá hasonló eszköznek - a jellemzően nagy hírverés ellenére - nincs komoly hatása a zenei eladások piacára, mert a legtöbb fogyasztó a gyakorlatban nem él a szoftver által biztosított lehetőségekkel. "Ha van tanulsága az esetnek, akkor az az, hogy nem számít milyen jóra csinálod meg a lakatot, mert valaki úgy is meg fogja piszkálni azt", vélekedett Michael Gartenberg a Jupiter Research elemzője.