A Microsoft honlapján hétfőn jelentette be a Microsoft Exchange Server nevű terméke utódjául szánt, jelenleg Titanium kódnév alatt futó levelezőszerver második bétájának azonnali elérhetőségét. A bejelentés szerint a termék végleges változata Exchange Server 2003 néven, az Outlook 11-gyel egy időben fog megjelenni, valamikor 2003 közepén.

A Microsoft levelezőszerverének és - kliensének új változatai számos a kényelmet és a hatékonyságot növelő újítást foglalnak magukban. "Az Exchange Server 2003, az Outlook 11 kliens és a Windows .NET Server 2003 kombinációja a legfontosabb és legérdekesebb, a teljes folyamatot átölelő kommunikációs megoldás a vállalatok számára", mondta Mohsen Al-Ghosein, a Microsoft Exchange divíziójának elnök-helyettese.

A levelezőszerver újításai közül talán a legfontosabb az új cache-elt működési mód, amely révén a felhasználók a szerverrel történő hálózati kapcsolat meglététől függetlenül is dolgozhatnak levelesládájukon. A rendszer a háttérben gondoskodik az adatok teljes automatikus és transzparens módon történő szinkronizálásáról, így a hálózati kapcsolat esetleges megszakadása esetén annak helyreállása után az időközben eszközölt módosítások is végrehajtásra kerülnek.

Az új Exchange Server 2003 és az Outlook 11 a MAPI protokoll egy átdolgozott változata révén kommunikálnak egymással, amely a Microsoft ígéretei szerint észrevehetően gyorsabb levelezést tesz lehetővé a felhasználók számára. Ráadásul az új levelező-megoldás kliens- és szerveroldali komponensei egyaránt támogatják a protokoll-szintű titkosítás és tömörítés alkalmazását, így esetükben a felhasználóknak publikus hálózatok igénybe vétele esetén sem kell külön VPN vagy hasonló titkosításról gondoskodniuk.

Az Exchange natív vezetéknélküli támogatást is hordoz magában az Outlook Mobile Access, amelynek segítségével a levelek, határidőnaplók és egyéb szolgáltatások akár iMode, cHTML vagy WAP szabványt hasznosító PDA-król és mobiltelefonokról is elérhetővé válnak.

A fentieken túl átdolgozott biztonsági rendszerrel és minden eddiginél szorosabb integrációval rendelkező Titanium második bétája letölthető a Microsoft honlapjáról. A termék végleges változatának megjelenése nyárn közepén várható.