A Microsofttól származó információk szerint a Vista végleges változata egy olyan, a korábbi Windows változatokénál jóval szigorúbb licencszerződéssel érkezik majd, amely meg fogja tiltani a felhasználók számára, hogy a szoftvert számítógépük jelentős átépítése vagy cseréje esetén feltelepíthessék majd az új masinára. Ez - ha valóban így fog működni - a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy a megvásárolt Vista-t csak egyetlen egy gépre lehet majd felrakni, a konfiguráció frissítése esetén pedig minden alkalommal egy új példányt kell az operációs rendszerből venni.

A Microsoft ugyan az elmúlt évek során már a Windows XP licencszerződésében is hajtott végre hasonló szigorításokat, kikötve például, hogy a számítógép alaplapjának cseréje esetén is kötelező legyen a felhasználóknak új Windows licencet vásárolniuk, mindeddig azonban ezen feltételek betartását technikai szankciókkal nem kényszerítette ki, így a felhasználók valójában ennek ellenére probléma nélkül feltelepíthették XP-jüket egy akár valójában teljesen új gépre is.

A helyzet azonban a Vista esetében alapvetően meg fog változni, ugyanis az új Windows kiadás aktivációs folyamatát a Microsoft úgy fogja kialakítani, hogy az újratelepítés során ellenőrizze azt is, hogy vajon az eredeti gépre, vagy egy teljesen új masinára próbálja meg a felhasználó a szoftver installálni. Utóbbi esetben a Vista a rendszer érvényesítését meg fogja tagadni, és lehetetlenné fogja tenni használatát az új gépen.

A változás elsősorban a számítógépüket rendszeresen átépítő, bővítő felhasználókat érinti majd, akik egy-egy jelentősebb frissítést követően azzal a kellemetlen helyzettel találhatják szembe magukat, hogy korábban probléma nélkül működő, legálisan beszerzett operációs rendszerük - a licencfeltételekre hivatkozva - az új konfiguráción nem lesz hajlandó futni.

Bár a Microsoft az ígéri, hogy a Windows XP esetében egyébként téves pozitívok megállapítása miatt gyakran indokolatlanul problémát okozó, a gépcserét érzékelő rutinjai szigorúságán enyhít majd, hogy azok csak több hardverelem egyidejű változása esetén kérjék a szoftver újraaktiválását, nem nehéz megjósolni, hogy valószínűleg így is szép számmal lesznek majd olyan esetek, amikor a Vista a licencet valójában nem sértő esetekben is meg fogja a felhasználók életét keseríteni. Ilyenek lehetnek például a meghibásodás miatti - esetleg ráadásul garanciális - cseréi egyes főbb komponenseknek, amelyek változását a Vista továbbra is új gépre történő telepítésként fogja érzékelni.

Elemzők szerint egyébként nem kizárt, hogy az egyébként nyilvánvalóan a kalózkodás visszaszorítását célzó szigorítások visszafelé sülnek majd a Microsoft számára, és még több felhasználót gondolkoztatnak majd el arról, hogy érdemes -e az új Windows változatra váltani, és/vagy az operációs rendszerért a Microsoft által kért összeget kifizetni.