[Microsoft] A 2007-es Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai szakvásáron Bill Gates, a Microsoft elnöke és Robbie Bach, a Microsoft Szórakoztatóipari és Eszközök Divíziójának elnöke bemutatták a szoftveróriás összekapcsolt rendszerekre épülő újdonságait. Ezek jellemzője, hogy megalkotásukat a közösségépítés, a közös érdeklődésű barátokkal és családtagokkal történő információ-megosztásra való törekvés ihlette.

Gates és Bach számos új terméket és szolgáltatást jelentett be: új, a Windows Vista™ által inspirált PC-ket, korábban soha nem látott Windows Vista funkciókat, IPTV-képes Xbox 360™-as videojátékot és szórakoztató rendszert, valamint a Forddal elindult együttműködés eredményeit, amelyek az autókban is lehetővé teszik a digitális élményt. A vállalat emellett bemutatta a Microsoft Windows Home Servert is, amely központi eszköz lehet az otthoni digitális tartalmak tárolásához, védelméhez és eléréséhez.

"Ahogy a szoftverek kiemelkedő képességeinek köszönhetően digitális tartalmak alkotóivá, kiadóivá és fogyasztóivá válunk, tágabb perspektívában gondolkodunk közösségről és szórakozásról is." – mondta Bill Gates, majd hozzátette: "Egy sereg új szoftvert kínálunk otthonra és az autózáshoz, amelyekkel a felhasználók könnyebben menedzselhetik mindennapi életüket, valósíthatják meg ötleteiket, és oszthatják meg másokkal mindazt, ami érdekes számukra."

Windows Vista: új funkciók a bevezetés előtti visszaszámlálás kezdetekor

Kevesebb, mint egy hónappal a Windows és a 2007-es Microsoft Office rendszer fogyasztói bevezetése előtt PC gyártók és rendszerépítők ezrei készülnek világszerte megjelentetni olyan új eszközöket, amelyeket a Microsoft vezető termékei, a Windows és az Office futtatására terveztek. Január 30-ra már több mint másfél millió eszköz működik majd Windows Vistával, és további 2000 termék rendelkezik a "Windows Vistára alkalmas" tanúsítvánnyal. Így minden korábbinál könnyebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá válhat az Internetes vagy hálózati csatlakozás, az otthoni szórakozás vagy az üzleti feladatok végrehajtása.

Nyitó előadásában Gates elsőként adott bepillantást számos Windows Vista funkció működésébe, és több új, tartalmakkal kapcsolatos partneri megállapodás létrejöttét is bejelentette. Az együttműködések eredményei várhatóan hozzásegítik a felhasználókat, hogy minden korábbinál szabadabban fejezhessék ki kreativitásukat és mélyedjenek el az érdeklődésüknek megfelelő témákban. Ilyen újdonság többek között a Windows DreamScene™, amely a Windows Ultimate extrái között szerepel, s amely a PC‑n megjelenő háttérképet alakítja át statikus képből egyéni igényekre szabott videó háttérré.

Ilyen továbbá a Windows Media Centerben elérhető SportsLounge, amely a FOXSports.com‑mal együtt működik, s az élő televízióadást, a valós idejű eredmény-információkat és az online sportmédia élményét ötvözi, közelebb hozva a felhasználóhoz kedvenc sportját, csapatát és sportolóit. A Windows Vista prémium változatai is vadonatúj tartalmakat kínálnak. E tartalmak a Microsoft olyan meglévő és új partnereitől érkeznek, mint a Nickelodeon, a Showtime és a Starz.

Gates egy sor Windows Vistával működő új PC-t is bemutatott. Köztük egyaránt találhattunk innovatív megjelenésű asztali gépet és ultravékony hordozható modellt is. A január 30-án piacra lépő gépek sorából néhány példa:

  • A Windows Vista által inspirált HP TouchSmart PC, amely asztali környezetbe hozza a jól ismert és kényelmes érintőképernyős megoldást. A PC gyors és egyszerű információ-elérési, kommunikációs és szórakoztató központként funkcionálhat mindenütt, ahol életünk zajlik: a konyhában és a nappaliban egyaránt.
  • A Toshiba Portege R400 mobil PC – amely szintén a Windows Vista által inspirált modell – gyors hozzáférést kínál e-mailjeinkhez és naptárunkhoz, köszönhetően az összekapcsolódást és a megjelenítést támogató innovatív megoldásainak, amelyek az Active Notifications programra és a Windows SideShow™ technológiára épülnek.
  • A Sony VAIO VGX-TP1 egyszerre stílusos PC és nagy teljesítményű szórakoztatóeszköz is, amellyel a felhasználók élőben vagy felvételről nézhetik kedvenc TV műsorukat vagy szörfözhetnek a világhálón – s mindezt kanapéjukról, a távirányítót és a vezeték nélküli billentyűzetet használva tehetik.
  • A Medion UMPC ultra-mobil PC többféle adatbeviteli lehetőséget kínál: használható billentyűzettel, de tollal vagy érintéssel is. Tartalmazza az Origami Experience elnevezésű felhasználói interfészt, amely a szórakoztatást és a kommunikációt a Windows Vistát futtató legkisebb személyi számítógépekre optimalizálja.

"A Windows Vista katalizátorként működik számos, most piacra kerülő hardver eszköz szempontjából" – mondta Gates. "Az eredmény az összekapcsolt felhasználói élmények hihetetlen együttese lesz, amelyek érdeklődési körünk, közösségeink és vágyaink között építenek kapcsolatot otthon, munkában és játék közben."

Hála nagyteljesítményű grafikus funkcióinak, fejlett szülői kontrolleszközeinek valamint a "Live" játék-és szórakoztató hálózattal való összekapcsolhatóságának, a Windows Vista várhatóan 200 millió szenvedélyes és alkalmi PC játékos figyelmét ragadja majd meg. Az új játékok, mint az Age of Conan: Hyborian Adventures és a Crysis, a DirectX® 10 program lehetőségeit használják ki, és a bármely játékplatformon jelenleg elérhető legélethűbb vizuális élményt kínálják.

A Microsoft a saját játékstúdiója által kifejlesztett Shadowrun és Halo® 2 for Windows Vista játékokat is bemutatta, amelyek megjelenését számos további program is követi majd. Közös jellemzőjük, hogy a Windows Vistát használó játékosok az Xbox 360 révén a Live hálózaton keresztül összekapcsolódhatnak. Az alkalmi játékosok számára a Microsoft az UNO! nevű többplatformos játék működését demonstrálta: itt néhány játékos Windows Vistás PC-n, míg mások Xbox 360-as konzolon keresztül kapcsolódtak be a játékba.

"A Windows Vista a Microsoft legnagyobb játékokkal kapcsolatos beruházása a Windows 95 óta. A Vistával könnyebbé, biztonságosabbá és szórakoztatóbbá válik a játék a PC-n" – mondta Gates, majd hozzátette: "Véleményünk szerint a játékok jelentik majd az egyik legfontosabb indokot a Windows Vistára történő frissítéshez."

A Windows Vista és a 2007-es Office program fejlesztése a Microsoft és a felhasználók, partnerek közötti példátlan együttműködés eredménye. A két program béta verzióit több mint ötmillió példányban töltötték le, így elmondható, hogy tervezésükben több millió felhasználó működött közre világszerte – köztük az a 7 országban élő 50 család is, akik az Élet a Windows Vistával programban vettek részt.

Xbox 360 és Microsoft TV: együtt tágítják a játékok és a szórakozás határait

Robbie Bach bepillantást engedett egy még korai fázisban lévő fejlesztésbe is, amely egyesíti az Xbox 360 és a Microsoft TV IPTV-s változatának erejét. Az "IPTV Xbox 360-on" elnevezésű termék világszínvonalú televíziózási lehetőséget kínál majd, vagyis digitális videofelvételt, játékot, filmnézést, sőt hang-és videó-kommunikációt is. A bőséges szórakoztatási lehetőségekkel felvértezett felhasználó úgy nézheti kedvenc sporteseményét élőben, hogy közben barátaival cseveg a neten vagy játszik az Xbox Live®-on, s ezalatt TV műsort rögzít a háttérben. Az "IPTV az Xbox 360-on" várhatóan a 2007-es karácsonyi időszakban kerül piacra azokon a szolgáltatókon keresztül, akik a Microsoft TV IPTV Edition szoftverplatformra épülő szolgáltatást kínálnak.

"Célunk az, hogy személyesebbé, interaktívabbá és még inkább társas eseménnyé tegyük a szórakozást" – mondta Bach. Az IPTV az Xbox 360-on és az Xbox Live jól példázza, hogyan kapcsoljuk össze a játékok világát, a televíziózást és a közösségi életet annak érdekében, hogy felhasználóink könnyen elérjék és felfedezhessék a számukra érdekes tartalmakat, majd megosszák személyes élményeiket azzal a közösséggel, amelynek ők is tagjai."

A Microsoft TV IPTV Edition tovább erősíti piaci pozícióját, hiszen a világ legnagyobb szolgáltatói közül 5 már telepíti, míg 11 további vállalatnál a próbaüzem folyik. Így a program 4 kontinens 14 országában jelen lesz.

Bach emellett szólt az Xbox 360-at övező igen komoly érdeklődésről és arról a sikerről, amelyet a Microsoft a HD DVD-ken keresztül nyújtott vizuális élménnyel ért el. A karácsonyi szezonban az eladott konzolok száma elérte a 10,4 milliót, így egyértelműen az Xbox 360 a vezető következő generációs játék‑és szórakoztató platform. Sőt, ez a nappalikat összekötő legnagyobb szociális hálózat is, hiszen az Xbox Live tagjainak száma eléri az 5 milliót.

Az Xbox 360 HD DVD lejátszó igen kedvező értékesítési adatai, valamint a letölthető filmek és TV programok iránt mutatkozó jelentős kereslet világosan jelzi, hogy egyre több fogyasztó tekinti ideális eszköznek az Xbox 360-at a szórakoztatási lehetőségek eléréséhez. Alig több mint egy év alatt 100 milliót meghaladó számú tartalmat töltöttek le Xbox 360 konzolra. A letöltött tartalmak között egyaránt szerepelt játék, TV program és mozifilm.

Összekapcsolt digitális eszközök és élmények otthon és útközben

Indító előadásában Gates bejelentette a Windows Home Server, a több PC-vel rendelkező családoknak szánt szoftvertermék megjelenését. A programmal összeköthetőek az otthoni számítógépek, digitális eszközök és nyomtatók, megkönnyítve ezzel a családtagok gyorsan bővülő digitális tartalomgyűjteményének tárolását, védelmét és megosztását, valamint a közös szórakozást. Az év későbbi részében tervezi megjelentetni a HP saját MediaSmart Serverét, amelyet szintén a Windows Home Server működtet majd.

A Windows Home Server azért született, hogy segítsen a felhasználóknak a robbanásszerűen bővülő digitális tartalmak kezelésében. 2006-ban például 273 milliárd digitális kép készült.1 Ma az Egyesült Államokban több mint 40 millió háztartás rendelkezik egynél több PC-vel 2, és minden harmadik otthonban van MP3 lejátszó.3 A Windows Home Server automatikusan támogatja az otthoni PC-ket, és központi tárhelyet kínál a család fényképei, zenéi, videói és dokumentumai számára. Ha valaki éppen nincs otthon, a személyre szabott Windows Live™ Internet cím segítségével távolról is elérheti a Windows Home Serveren tárolt digitális tartalmat. A CES-en több vállalat, így az AMD, az Inventec és a Quanta Computer is bemutat olyan referencia hardvert, amelyet kifejezetten a Windows Home Serverhez terveztek. A Windows Home Server emellett a független szoftverszállítók számára is platformot kínál a digitális otthont valóra váltó innovatív alkalmazások kifejlesztéséhez.

Gates bejelentette a Microsoft és a Ford között megindult együttműködést is, amelynek gyümölcse a Sync névre hallgató, hangparancs-vezérlésű intelligens eszköz. A Sync révén a személyes elektronikai berendezések összekapcsolhatók az autóval. Az eszköz sokféle mobiltelefont, tároló médiumot és hordozható zenelejátszót – így a Zune™-t és másokat is – támogat.

A Ford által kifejlesztett Sync a Microsoft Auto platformra épül és hangvezérléses telefontárcsázást, címtár-szinkronizálást és hasonló funkciókat kínál, pl. képes beolvasni a szöveges üzeneteket az autó hifi-rendszerén keresztül. Hasonlóképpen, a sofőr hangparancsokkal vagy a kormányon elhelyezett gombokkal vezérelheti a digitális zenelejátszót. A Microsoft Auto szoftver könnyen frissíthető, így a Sync a később megjelenő új eszközöket is képes lesz integrálni egy egyszerű frissítéssel.

A Sync és az alapját adó Microsoft Auto alkalmazásával a Ford olyan eszközt kínál az autósoknak, amely egyszerre alkalmas a mobiltelefon és a hordozható médialejátszók hangvezérléses üzemeltetésére. A tervek szerint a Sync 2007 második felében lesz elérhető 12, 2008-as Ford, Lincoln és Mercury modellen és kisteherautón. A 2009-es modellévre az eszköz minden Ford, Lincoln és Mercury járműbe bekerül.