Az AMD a San Francisco-ban megrendezésre került CES kiállításon jelentette be a világ első nyílt, kifejezetten a kisméretű PC-k számára kifejlesztett formaszabványát. A DTX névvel illetett szabvány nagy előnye, hogy szemben a hasonló gépek számára kialakított társaival ellentétben teljesen nyílt és jogdíjakat sem kell használata után fizetni.

Bár a piacon már jelenleg is több a microATX-nél is kisebb szabvány - mint a VIA mini-ITX-e, vagy az Intel micro- és nano BTX-e - érhető el, ezeket azonban mindeddig az ipar nagyrészt visszautasította. Az okok között az általában szerény - szinte nem létező - bővíthetőség mellett a szóban forgó szabványok licencelésének feltételei is szerepet játszottak, amelyek jelentősen megdrágították az adott specifikáció szerint készült eszközöket. Az AMD új DTX formátuma elsősorban ezen két óriási hátrány terén ígér jelentős javulást.

A DTX két különböző kiadásban érhető el, amelyek mindegyike két PCI/PCIe bővítőslotot kínál a kártyák fogadására. A standard változat alaplapjának mérete 9.45x7.9 colos, míg a micro változat még ennél is kisebb, 7.9x6.7 colos alapterülettel dolgozik. A szigorúan csakis mechanikus paramétereket rögzítő szabványok pontosan kijelölik az alaplap rögzítésére szolgáló csavarlyukak helyét a házon, illetve a hátsó I/O panel helyét és méretét is definiálják, amely egyébként megegyezik az ATX-ével. A DTX nagy előnye, hogy felülről kompatibilis a VIA mini-ITX szabványával, azaz a DTX szerint készült házakba utóbbi típusú alaplapok is gond nélkül beilleszthetőek.

Az AMD azt ígéri, hogy a DTX specifikáció szerint készült első referencialapjait tavasszal kezdi el majd kiszállítani partnerei felé, de azt, hogy az új mini-PC szabványra épülő első gépek vajon mikortól lesznek majd kereskedelmi forgalomban is kaphatóak, egyelőre még nem lehet tudni.