[Sun] A Sun Microsystems és az Intel Corporation bejelentette, hogy a két cég széles körű, stratégiai szövetséget kötött, amelynek részeként az Intel aktívan támogatja a Solaris operációs rendszert, a Sun pedig Intel Xeon processzoros átfogó termékcsaláddal jelenik meg, amely vállalatoknak és távközlési szolgáltatóknak szánt kiszolgálókból és munkaállomásokból áll. A megállapodás a Solaris, Java és NetBeans szoftverek, illetve az Intel Xeon mikroprocesszorok mellett kiterjed az Intel és a Sun más vállalati kategóriájú technológiáira is. Emellett a szövetség keretében a két partner közös tervezésbe, fejlesztésbe és marketingbe fog.

A Sun Microsystems és az Intel Corporation közös bejelentésének részeként az Intel felkarolja a Solarist, és azt a kritikus környezetekhez is ajánlott, vállalati szintű és élvonalbeli UNIX operációs rendszernek tekinti a Xeon alapú kiszolgálókhoz. Az Intel a jövőben elősegíti a Solaris-szoftverek, a Sun Java-termékei és a NetBeans fejlődését és terjedését is, és aktívan támogatja az élénken fejlődő OpenSolaris és nyílt Java kezdeményezéseket, illetve közösségeket.

A Sun következetesen törekszik arra, hogy kiszolgálóival messze a legtöbbet nyújtsa a teljesítmény és energiahatékonyság terén. Miután gondosan értékelte a piacon elérhető rendszerplatformokat, a Sun úgy döntött, hogy kínálatát 2007 első felétől kiegészíti a Solarisra optimalizált Intel architektúrájú rendszerekkel. A Sun úgy látja, hogy a mikroarchitektúráit és gyártástechnológiáit évről évre megújító Intel kiváló rendszerelemeket kínál a Sun ügyfeleinek szánt rugalmas megoldásokhoz.

Ezért egy-, két- és többprocesszoros kiszolgálókból és munkaállomásokból álló, teljes körű Intel alapú termékcsalád megjelentetését tervezi Solaris, Windows és Linux alapú környezetekhez. Az Intel és a Sun emellett a négynél több processzoros, egy házba nagy teljesítményt zsúfoló rendszerek fejlesztésében és Solarisra optimalizálásában is együttműködik majd.

A szövetség keretében az Intel OEM-megállapodást kötött a Solaris forgalmazására és támogatására ügyfelei számára a piaci lehetőségeknek és az Intel termékstratégiáinak megfelelő módon és eszközökkel. A két nagy informatikai cég hangsúlyozottan bátorítani fogja a független szoftverfejlesztőket és rendszerszállítókat arra, hogy megoldásaikat Intel alapú Solaris-környezetekben is elérhetővé tegyék, és az Intel támogatni fogja a Sunt az alkalmazások Xeon alapú Solarisra optimalizálásában.

A két partner meggyőződése, hogy a Sun nyílt forráskódú Solaris rendszere és Java-fejlesztőkörnyezetei az Intel hardverarchitektúrájával együtt szilárd alapokat biztosítanak a független szoftverszállítóknak kiemelkedő szakmai színvonalú vállalati alkalmazások és webszolgáltatások fejlesztéséhez. A Solaris operációs rendszert több mint kétezer ISV támogatja nyolcszáznál is több platformon, amelyek a funkcionalitás, a méretezhetőség és a biztonság szintje tekintetében minden szükséges feltételt biztosítanak az akár exponenciálisan bővülő hálózati rendszerek megvalósításához is.

A két cég arra számít, hogy együttműködésük hatására még szélesebb körben terjednek el az Intel Xeon processzorokon és a Solaris operációs rendszeren alapuló megoldások. A Solaris számára lendületet ad az Intel komoly piaci jelenléte, miközben a Solaris lehetővé teszi, hogy az Intel szélesebb körben képviseltesse magát az adatközponti, virtualizációs és nagy teljesítményű számítástechnikai megoldások terén. A két partner közösen fog dolgozni azon, hogy legfontosabb vállalati szintű technológiáik minél gyorsabban legyenek elérhetők és terjedjenek a Sun Xeon processzoros rendszereken. Ilyen például az Intel virtualizációs technológiája, az IO-műveleteket felgyorsító IOAT (Intel IO Acceleration Technology) és az Intel Demand Based Switching.