Egy amerikai vállakozás a napokban jelentette be, hogy piacra dobja a világ eddigi legnagyobb - már a kurrens hagyományos asztali egységekkel összevethető kapacitással rendelkező - mozgó alkatrész nélküli merevlemezét. Az Adtron ún. "Solid State Flash Disk" egységei az eddig jellemzően csak memóriakártyákból, tollmeghajtókból ismert Flash technológiára épülnek, utóbbiakkal szemben azonban akár 160 GB kapacitás biztosítására is képesek.

Bár maga az alaptechnológia nem igazán számít forradalmian újnak a PC-kben, mindeddig a hasonló elemekből épített egységek kapacitása meglehetősen szerénynek volt mondható, ami gyakorlatilag kizárta használatukat a klasszikus asztali gépekben. Egy évvel ezelőtt például még a 32 és 64 Gigabájtos modellek is szenzációnak számítottak, a 128 Gigás változat pedig az év elejei CES-en robbant újdonságként.

Az Adtron merevlemezei óriási kapacitásuk ellenére nem foglalnak különösen sok helyet, hiszen 2.5"-os alapformátummal rendelkeznek, amely mellett a legnagyobb modell is csak a 15 mm-es magasságot - azaz kb. egy klasszikus 3,5 colos merevlemez ilyenirányú kiterjedését - éri el. Az IDE és SATA illesztéssel egyaránt gyártott eszközök által biztosított írási ill. olvasási sebesség a hagyományos technológiával működő vinyók legtöbbje esetében is megszokott 70 MB/s körül mozog utóbbiakkal szemben azonban értelemszerűen jóval kevésbé érzékenyek a mechanikus jellegű behatásokra.

Az Adtron új termékeinek forgalmazását ígérete szerint még az elkövetkező napokban megkezdi, az egyes modellek árait azonban egyelőre nem volt hajlandó közölni.