Meglepő eredménnyel zárult, a Windows sorozat legújabb tagját meglehetősen pozitív színben feltüntető tanulmányt hozott nyilvánosságra a szerdai napon az elsősorban biztonsági szoftvereiről ismert Symantec. A korábban a Vista-t többször is erősen bíráló cég legújabb dolgozata szerint ugyanis a Microsoft legújabb operációs rendszere - legalábbis jelenleg - gyakorlatilag tökéletesen ellenáll a számítógépes károkozók minden fajtájának.

A frissen megjelent "Microsoft Windows Vista and Security" című dolgozatban a Symantec szakértői az új Windows a különböző típusú digitális fenyegetésekkel szemben felsorakoztatott technikáit veszik sorra ill. vizsgálják meg azok hatékonyságát előbbiek kivédésében. A tanulmány végkövetkeztetése szerint bár a jelenleg közismert és népszerű támadási módszerek egyike sem hatásos a Vista-val szemben, azonban - valószínűsítik a kutatók - nem kell majd sokat várni az olyan új típusú kártevők megjelenésére sem, amelyek a Microsoft legújabb operációs rendszerének biztonsági mechanizmusait is ki tudják majd játszani.

A Symantec elemzése a Vista-ban három különböző védelmi vonalat - az általános célú támadásvédelmeket, a kernel integritásvédelmét, ill. az alkalmazás-szintű biztonsági eljárásokat - különböztet meg, amelyek együttesen gyakorlatilag lehetetlenné teszik a jelenleg ismert klasszikus támadási módszerek bármelyikének hatékony kivitelezését a Microsoft új operációs rendszerével szemben. Ugyanakkor - figyelmeztetnek a szakértők - a védelmi technológiák némelyike csakis az új, a magával a Vista-val szállított alkalmazások esetében tud működik, így az alaprendszerre pluszban feltelepített régebbi - akár a Microsofttól származó - programok, illetve friss, de az új képességeket ki nem használó harmadik felek által készített alkalmazások továbbra is sérülékenyek maradhatnak, illetve extrém esetben azzá tehetik az egész rendszert is.

A Symantec szakemberei külön felhívják a figyelmet, hogy az egyik legveszélyesebb, az operációs rendszer magja ellen irányuló támadásokat kivédeni hivatott technológia, a PatchGuard, kizárólag a Vista 64-bites változataiban található meg, a felhasználók nagy része által az elkövetkező néhány évben futtatásra kerül 32-bites kiadásokból azonban hiányzik.A biztonsági cég szakemberei által végzett kísérletek azonban még a szóban forgó technológia hiányában is a Vista meglehetősen jó ellenálló képességét bizonyították, hiszen a kernelbe férkőzni próbáló ún. rootkiteket még a PatchGuard hiányában is elcsípte a Vista egy másik újdonsági, a felhasználói hozzáférésvédelem (UAC).

Hasonlóan jó eredménnyel zárultak a más típusú fenyegetések és támadási módszerek sikerességét vizsgáló tesztek is, amelyekben például a hátsó kapukat telepítő trójaiak és kémprogramoknak csak alig 2-4 százaléka volt képes a gépre feltelepülni. Ugyanakkor a Symantec kutatói szerint ezek a számok csalókák is lehetnek, mert véleményük szerint a támadókódok minimális módosításaival - a Vista-hoz igazításukkal - ennek többszörösére is nőhetne a teszten megfelelő kártevők száma.

Ráadásul még a Vista sem képes teljesen kivédeni a felhasználói alul- és félretájékozottságból ill. figyelmetlenségből adódóan nyíló biztonsági réseket, így - hangzik a Symantec jóslata - a jövőben is egyre több előbb említett faktort kihasználó ún. szociálisan tervezett támadásra kell majd a Microsoft új rendszere ellen is számítani.