[McAfee] A McAfee közzétette a McAfee SiteAdvisor kutatási jelentés eredményeit, amelyben a világháló legkockázatosabb és a legbiztonságosabb weboldalainak globális feltérképezésére tett kísérletet. A McAfee 265 legfelső szintű tartományt – mint például Japán (.jp), Franciaország (.fr) és kereskedelmi (.com) – elemzett és osztályozott kémprogramokra, spamekre, rosszindulatú kódokra és scamekre kiterjedő webbiztonsági tesztjei alapján.

A "Rosszindulatú Web Feltérképezése" című jelentés meglepően nagy eltéréseket mutat ki az egyes tartományok biztonságában. A globális felmérés becslése alapján az internet-használók havi szinten több mint 550 millió alkalommal kapcsolódnak veszélyes weboldalakhoz, továbbá még az olyan viszonylag biztonságos tartományok is, mint Németország (.de), vagy az Egyesült Királyság (.uk) több millió kockázatos kattintásért felelnek.

"Ezzel a jelentéssel a McAfee egy útmutatót hozott létre a legveszélyesebb legfelső szintű tartományokhoz" – mondta Mark Maxwell, a McAfee Consumer and Small Business vezető termékmenedzsere. "Úgy tűnik a biztonság tekintetében a web sem más, mint a fizikai világ. Vannak biztonságos környékek és biztonságos webtartományok, és vannak olyan helyek, amelyekre jobb, ha be sem teszi a lábát az ember."

Az ingyenesen letölthető McAfee SiteAdvisor saját, a látogatott weboldalak több mint 95 százalékát kitevő, több millió weboldalt lefedő vizsgálata alapján a szemléletes vörös, sárga vagy zöld besorolásokat rendeli az egyes oldalakhoz és keresési eredményekhez. A vörös besorolás kockázatos oldalakat jelöl, olyanokat, amelyek a McAfee reklámprogramokra, kémprogramokra, vírusokra, rosszindulatú kódokra, spamekre, mértéktelen felugró ablakokra, illetve az egyéb vörös oldalakkal való szoros kapcsolatra kiterjedő egy vagy több vizsgálatán fennakadtak.

A zöld besorolással rendelkező oldalak ezen vizsgálatok mindegyikén átmentek. Sárga besorolást azok az oldalak kapnak, amelyek bár átmentek a McAfee vizsgálatain, de valamilyen egyéb kényelmetlenséget okozhatnak, például rendkívül sok felugró ablakot jelenítenek meg, megnyitásuk a felhasználó jóváhagyásától függ. A vállalatok és felhasználók használhatják a McAfee SiteAdvisor-t már meglévő McAfee termékeik kiegészítéseképpen, illetve egyéb gyártók által készített biztonsági termékeik feljavítására.

A tanulmány főbb felfedezései a következők:

  • A vörös és sárga oldalak előfordulása jelentős eltérést mutat a legfelső szintű tartományokban, Finnország (.fi) 0,1 százalékos értékétől, egészen a 10,1 százalékig Tokelau (.tk) kis szigetén. Összességében a SiteAdvisor által megvizsgált oldalak 4,1 százaléka kapott vörös vagy sárga besorolást.
  • Bizonyos webes tevékenységek, mint például a regisztrálás egy adott oldalon vagy egy fájl letöltése kifejezetten kockázatosabbak lehetnek bizonyos tartományokban. Például az e-mail cím megadása egy véletlenszerűen kiválasztott .info tartománynál egészen elképesztő, 73,2 százalékos valószínűséggel eredményezi spamek érkezését.
  • A legkockázatosabb országtartományok Románia (.ro, a kockázatos oldalak aránya 5,6 százalék) és Oroszország (.ru, 4,5 százalék). Ezen országtartományok adnak leggyakrabban otthont rosszindulatú kódokat és úgynevezett "drive-by-download-okat" tartalmazó oldalaknak.
  • A legkockázatosabb általános tartomány az .info, oldalainak 7,5 százaléka esik kockázatos besorolásba. A .com a második legkockázatosabb tartomány, itt az oldalak 5,5 százaléka jelent kockázatot.
  • A legkevesebb kockázatot rejtő öt országtartományból három skandináv országé: Finnország (0,10 százalék), Norvégia (.no, 0,16 százalék) és Svédország (.se, 0,21 százalék). Izland (.is, 0,19 százalék) és Írország (.ie, 0,11 százalék) tartozik még az öt legkevésbé kockázatos országtartomány közé.
  • A .gov az egyetlen olyan rendszeresen vizsgált tartomány, amelynél a SiteAdvisor nem bukkant kockázatos oldalakra. A .gov tartomány kizárólag az Egyesült Államok kormányzati ügynökségei számára elérhető.
  • Bár a .com tartomány csak az ötödik legkockázatosabb tartomány a listán, rendkívüli népszerűsége felnagyítja a keresési és böngészési kockázatra gyakorolt befolyását. A vörös és sárga besorolású oldalakra történő kattintások 86,6 százaléka .com oldalakra irányul.
  • Hollandia (.nl), Németország (.de) és az Egyesült Királyság (.uk) mind viszonylag biztonságos országtartományok, a lista 31., 33. és 51. helyén, ezek mindegyike több mint 2 millió vörös és sárga besorolású oldalra történő kattintásért felel havi szinten. Hasonlóképpen Japán (.jp) is csak a lista 57. helyén szerepel, mégis körülbelül 1,6 millió vörös és sárga besorolású .jp oldalra történik kattintás havonta.
A bizonyos legfelső szintű tartományoknál tapasztalt magasabb kockázati szintért általában az alacsony, vagy nem létező tartomány-regisztrációs költségek és a tartományok minimális felügyelete tehetőek felelőssé. Például annak, hogy sok spammer részesíti előnyben a .biz tartományt, az az oka, hogy a .biz tartományok a szokásos 24 órás várakozási idő nélkül hozzáférhetőek azonnali felhasználásra – ez létfontosságú az anti-spam szolgáltatások és a feketelisták kicselezéséhez.

"A legfelső szintű tartományok adminisztrátorai számára a tanulmány ébresztőként szolgál. Néhány ország nyilvánvalóan jól végzi dolgát. A legkockázatosabb legfelső szintű tartományoknak pedig rendelkezésükre állnak a fejlődéshez szükséges minták" – tette hozzá Maxwell. "A felhasználók számára a tanulmány határozott figyelmeztetés, hogy segítségre van szükségük a biztonságos webes navigációhoz. Az olyan eszközök, mint a McAfee SiteAdvisor ellátják a felhasználót a biztonságosabb webes döntésekhez szükséges információval, akkor, amikor arra szükségük van."

A teljes tanulmány és eredményei, valamint az interaktív térkép elérhető a McAfee weboldalán.