A hétvégén a RIAA oldalára látogató érdeklődők furcsa meglepetésben részesülhettek: a hagyomány szerint a fájlcserélő alkalmazásokat tűzzel-vassalt irtani próbáló érdekvédelmi szervezet ugyanis többek között a WinMX, a Shareaza és az Emule P2P programokról közölt értékelő táblázatokat, és ajánlotta azokat letöltésre.

Természetesen a szóban forgó dokumentum nem maga a RIAA hivatalos közleménye volt, hanem az immár sokadik alkalommal áldozatul eset lapon a vicces hackerek által elhelyezett módosítás. A legnagyobb amerikai lemezkiadókat tömörítő szervezet rendszergazdái ezalkalommal a szokásosnál némileg gyorsabban reagáltak, így rövid időn belül eltűntek a módosítások a honlapról, és helyreállításra kerül az eredeti tartalom. Az érdeklődők a legújabb törés nyomait megörökítő képernyőfotót ezem a címen érhetik el.

A RIAA-ra egyébként már nem csak az állításaikat erősen vitató szakértők, és a szervezet honlapját sorozatosan feltörő hackerek fejtenek ki nyomást, hanem egyre élesebb ellenállás kialakulása tapasztalható a vezető technológiai cégek részéről is, akik üzleti eredményeit nagyban ronthatják a digitális tartalom felhasználásának egyre komolyabb korlátozásai.

A legnagyobb szoftverfejlesztőket tömörítő BSA éppen a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben erélyesebben kíván majd lobbizni a véleményük szerint már az innovációra is károsan ható intézkedéseket bevezettetni próbáló hollywoodi stúdiók és lemezkiadók ellen. Ha a hackerek nem is, de a vezető technológiai cégeknek minden esélyük megvan, hogy gátat vessenek a digitális média felhasználásával kapcsolatos további korlátozások bevezetése ellen.