A Mozilla a múlt hét végén jelentette be, hogy Firefox böngészőjének letöltésszámlálója elérte, sőt, túl is lépte a bűvős 400 milliós határt, azaz azt ennyi alkalommal töltötték le annak hivatalos honlapjáról. A Speadfirefox.com számlálója a Firefox 1.0 megjelenése, egészen pontosan 2004. november 9-e óta, azaz több mint ezer napja működik.

A számláló a 25 milliós lépcsőt az első 100 napban, az 50 milliósat pedig az első fél év alatt lépte át. A gyakorlatilag konstansnak tekinthető napi átlag 400.000 letöltés mellett a 100 milliós határ eléréshez egy év volt szükséges, tavaly pedig már a 200 milliónál is többet mutatott a számláló. A 300 milliót idén februárban érte el, majd az időközben napi 500.000-re dagadt letöltésszám mellett sikerült mostanra a 400 milliót is meghaladnia.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az első hallásra tiszteletet parancsoló számok gyakorlatilag semmit nem mondanak a Firefox aktív felhasználóinak számáról, hiszen a Mozilla a letöltés követően a telepítéseket nem követi nyomon, illetve az egyazon felhasználótól származó ismételt ill. újabb változatokra irányuló letöltéseket sem különbözteti meg. Így a letöltési számlálóból nem csak azt nem lehet megtudni, hogy hányan voltak elégedettek a böngészővel és tartották meg azt, de még egyfajta "érdeklődési faktor" mérésére is teljesen alkalmatlan.

Ráadásul hasonló számlálokat gyakorilag a böngésző egyetlen konkurense sem vezet, tehát még azonos mérőszámok közötti összehasonlításra sincs mód.