A Microsoft a felhasználók értesítése és jóváhagyása nélkül telepít különböző állományokat a Windows rendszerekre abban az esetben is, ha az operációs rendszer beépített frissítőszolgáltatását a felhasználók teljes mértékben letiltották - állítja az eWeek magazin egyik munkatársa. Scott Dunn nyomozása szerint ugyan egyelőre csak maga a Windows Update részét képező állományok kerültek titokban frissítésre a Microsoft által, maga az eljárás azonban aggályos, mind technológiai, mint jogi szempontból.

A Windows XP és Vista rendszerek részét képező Automatikus Frissítés célja, hogy a jellemzően figyelmetlen és biztonsági szempontból sem feltétlenül kiterjedt ismeretekkel rendelkező felhasználókat figyelmeztesse az operációs rendszerhez, illetve az arra telepített alkalmazásokhoz kiadott frissítések megjelenéséről, illetve ezek telepítésének nyűgét levegye azok válláról. Bár a szolgáltatás alapesetben automatikusan letölti és telepíti is a fontos javításokat, ezt a viselkedést a felhasználó úgy is megváltoztathatja, hogy a telepítés, illetve maga a letöltés is előzetes jóváhagyásához legyen kötve.

Dunn most publikált felfedezése szerint azonban bizonys a frissítési szolgáltatás nem tartja be maradéktalanul a felhasználó utasításait, és bizonyos esetekben utóbbi értesítése és jóváhagyása nélkül is, gyakorlatilag titokban telepít frissítéseket a Windows-ra - akkor is, ha ezt a felhasználó korábban megtiltotta. Az eljárás nem csak azért problémás, mert a felhasználó háta mögött kerít sort az operációs rendszer módosítására, de azért is, mert a frissítés potenciálisan - például egy az új változatban szándékolatlanul megjelenő kompatibilitási hiba révén - zavarhatja vagy akár meg is gátolhatja annak, vagy a rá telepített alkalmazások működését.

A megjelenő foltok széleskörű telepítés előtti tesztelésének lehetősége elsősorban a nagyvállalatok rendszergazdái számára kulcsfontosságú, de értelemszerűen az otthoni felhasználókat is érzékenyen érintheti, ha elvesztik a számítógépük működését alapvetően befolyásolni képes tényezők feletti kontrollt.

Az üggyel kapcsolatban egyébként az eWeek szerkesztői a Microsoft hivatalos álláspontját is ki szerették volna kérni, a cégtől azonban csak egy általános, a kérdést gyakorlatilag megkerülő választ kaptak arra vonatkozóan, hogy a "lopakodó" frissítésekre miért, és miért a felhasználók tájékoztatásának teljes mellőzése mellett került sort. A frissítések maguk Dunn szerint egyébként semmilyen veszélyt nem jelentenek, és eddig kompatibilitási problémák sem merültek fel velük kapcsolatban, "csak" maga az eljárás természete ad aggodalomra okot.