Egy elismert biztonsági szakértő szerint a Google népszerű levelezője, a Gmail egy olyan súlyos biztonsági hibát rejt, ami gyakorlatilag bárki számára lehetővé teszi bárki más az adott szolgáltatáson keresztül zajló levelezésének megfigyelését és megismerését. Petko Petkov ugyan konkrét részleteket nem közölt a sebezhetőségről, de állítása meglehetősen megbízhatónak tekinthető annak tükrében, hogy korábban hasonlóan súlyos hibákat tárt fel és hozott nyilvánosságra az Adoba Acrobat, a Windows Media Player és az Apple QuickTime esetében is.

A biztonsági hiba, amelyről csak annyit lehet tudni, hogy a Gmail a levelek tartalmát előszűrő szolgáltatásának egy hiányosságának köszönhetően jön létre, úgy teszi lehetővé mások levelezésébe történő betekintést, hogy az érintettek ráadásul erről még csak nem is szereznek tudomást. Ráadásul az egyszer sikeresen megtámadott postafiók nem csak a múltban érkezett, de a jövőben - a támadást követően- keletkező vagy érkező levelek egy tetszőleges másik címre történő továbbküldésére is rávehető, így a kiszemelt személyek gyakorlatilag folyamatos megfigyelés alá vonhatóak.

A Google egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a hírt, így azt sem lehet tudni, hogy a minden valószínűség szerint ténylegesen is létező hiba vajon mikor kerül foltozásra a cég által.