[Yellow Cube] A kéretlen levelek sajnos ma már elválaszthatalanok az e-mailezéstől, mind az üzleti, mind az otthoni felhasználók postafiókját elárasztják az idegen címről érkező reklámok, tőzsdei tippek. A legtöbb operációs rendszer és levelezőprogram tartalmaz ugyan spamszűrőt, ám ezek vagy "biztosra utaznak" és sok spamet is beengednek, vagy olyan szigorúak, hogy sok jó levél is a szűrők áldozatául eshet. Az eddigi képeket, pdf-fájlokat tartalmazó kéretlen levelekkel szemben most egy új típus, a hangos spam tűnt fel, ami mp3-as fáljokat tartalmaz, s lejátszáskor egy robothang buzdít tőzsdei vásárlásra (1. számú ábra).

A robothang röviden ismerteti a kiszemelt cég fényes jövőjét, majd többször lebetűzi a vásárlandó részvény kódját. Az új típusú kéretlen levél azonnal fennakadt a magyar fejlesztésű MPP Desktop Ultimate szűrőjén, amely eddig is kimagasló kéretlen-levél szűrési teljesítményével tűnt ki, amit több összehasonlító teszten is bizonyított. Az egyik jelentős hazai szaklap által 17 szoftver közül a legjobb spamszűrőnek minősített program 99% feletti spamszűrési teljesítményéhez 0,4%-nyi téves azonosítás társult, vagyis az MPP Desktop 1.000 levélből 992-t minősített spamnek, és a konkurenseinél sokkal megbízhatóbbnak bizonyult.

Az MPP Desktop magyar fejlesztői a napokban tovább tökéletesítették a programot, és az eddigi négy spamszűrő és két antivírus - köztük Magyarország legismertebb és legkedveltebb antivírusa, a NOD32 - mellé a Commtouch RPD szűrőmotort illesztettek a program szűrőrendszerébe, amely így még pontosabb, gyakorlatilag 100%-os szűrési hatékonyságot eredményez a korábbi megbízhatóság megtartása mellett. Az új spamszűrő program az MPP Ultimate nevet kapta, s a Windows Vista operációs rendszerrel megjelent Windows Mail levelezőklienst teljes mértékben támogatja.

A titok nyitja – immár hét spamszűrő az egyben Az MPP Desktop szolgáltatását azt teszi különlegessé, hogy míg a piacon elérhető összes spamszűrő és biztonsági csomag egyetlen spamszűrő megoldást, úgynevezett motort alkalmaz, az MPP Desktop Ultimate egyidőben 7 gyártó termékével szűri a leveleket, így a program minden összehasonlításban jelentős helyzeti előnyből indulhat. Az MPP Desktop Ultimate ráadásul költséghatékony megoldás, hiszen a 7 beépített terméket mindössze egyetlen termék áráért elérhető.

Magyar spamszűrőn akadt fenn először a hangos spam A szoftverben a korábbi MailShell SpamCompiler, valamint Cloudmark Authority prémium spamszűrő termékek mellé a Commtouch megoldása társult, s amely világméretű hálózatával azt képes megállapítani mindegyik levélről, hogy hány példányban küldték még ki, így a több millió számban kiküldött spameket azonnal beazonosítja. Ez történt az új hangos spammel is, amelyet egy zombi hálózatról küldtek ki milliós nagyságrendű e-mail címre. Ezt a spamet egy olyan szűrő, amely a tárgyban, vagy a levélben szereplő szöveget figyeli, valószínűleg nem vette volna észre, hiszen a fájl neve snoring, vagyis horkolás, egyéb szöveget pedig nem tartalmaz az e-mail.

"A hangos spam annyira újdonság, hogy az MPP amerikai fejlesztői is tőlünk értesültek a létezéséről. A hét termék összepárosításának létjogosultságát pedig a hangos spam kiszűrése tökéletesen visszaigazolta." – mondja Bódis Ákos, a fejlesztő Yellow Cube 2000 Kft. ügyvezetője.