Egy a The Inquirer hírmagazin oldalain megjelent cikk szerint már nincs messze az az idő, amikor a Microsoft SmartPhone 2002 szoftverét futtató mobilok tulajdonosai számára is megszokottá válik majd egy sok Windows felhasználói esetében már most is a napi rutin részét képező tevékenység: a biztonsági frissítések letöltése a Microsoft holnapjáról.

A cikk írója a jóslatát a Wall Street Jorunal egy hírére alapozza, amely szerint az egyetlen Microsoft okostelefonokat forgalmazó operátor, a Orange komoly vizsálatokat folytat két, sokak által a Smartphone 2002 operációs rendszernek tulajdonított hibával kapcsolatosan, amelyek a telefonok beépített szoftverének módosítását teszik lehetővé. Utóbbiak telepítését ugyanis az Orange megpróbálta lehetetlenné tenni annak érdekében, hogy rosszul megírt programok a telefonokat károsíthassák.

Az óvintézkedések ellenére a módosítást lehetővé tevő hibák közül az egyik, kizárólag francia SPV-készülékeknél jelentkező triviálisan egyszerű: a telefont bekapcsolása után, de a PIN beadása előtt mintegy negyed óráig állni kell hagyni, majd újraindítani, amely után törlődik annak néhány speciális beállítása, és így válik lehetővé tetszőleges programok feltöltése rá.

Egy másik, kizárólag brit SPV-készülékek esetén működő és némileg bonyolultabb eljárás a telefon az asztali PC-vel történő szinkronizációjáról gondoskó ActiveSync program segítségével teszi lehetővé a biztonsági beállítások megváltoztatását, és így harmadik féltől származó alkalmazások futtatásást a Microsoft rendszerét futtató okostelefonon.