[Sun] A Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: JAVA) ma bejelentette: megállapodást kötött, amelynek értelmében megvásárolja a MySQL AB-t, a nyílt forráskódú világ egyik ikonját, a világ egyik leggyorsabban növekvő nyílt forráskódú adatbázisának fejlesztőjét. Az üzlet értéke összességében mintegy egymilliárd dollár. Az akvizícióval tovább javul a Sun pozíciója a vállalati informatikai piacon, s immár kiterjed a mintegy 15 milliárd dolláros adatbázis-piacra is. A Sun a webes gazdaság vezető platform-szállítója, s a nyílt forráskódú megoldások legnagyobb kereskedelmi szállítója - a mai bejelentéssel ezek a pozíciói tovább erősödnek.

A MySQL, melyet világszerte milliónyi megoldáshoz alkalmaznak, többek között olyan szolgáltatók, mint a Facebook, a Google, a Nokia, a Baidu és a China Mobile, olyan szinergiákat jelent a Sun számára, amelyek át fogják rajzolni a szoftver-ipar látképét azzal, hogy a MySQL nyílt forráskódú adatbázisát hagyományos alkalmazásokhoz is használják. A Sun-integráció nagyban hozzájárul majd a MySQL kínálatának kereskedelmi vonzerejéhez, egyúttal még értékesebb lesz a Sun globális szolgáltató-hálózatának hozzáadása révén. A MySQL számára megnyílnak a Sun disztribúciós csatornái is, köztük az Intellel, az IBM-mel és a Dell-lel fennálló OEM partnerségek.

"A mai akvizíció megerősíti a Sun helyét a globális web-gazdaság középpontjában. A MySQL megvásárlása támogatja átfogó növekedési tervünket, s felerősíti azon technológiákba való befektetéseinket, amelyeket a rendkívüli növekedés és hatékonyság letéteményesei igényelnek, legyen szó az internetes média titánjairól, vagy éppen a világ legnagyobb hagyományos vállalatairól" - jelentette ki Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója. "A MySQL munkatársai és vállalati kultúrája, valamint rendkívüli webes elterjedtsége ideálisan illeszkednek a Sun nyitott megközelítéséhez, ami a hálózati innovációt illeti. S ami a legfontosabb: ezzel a bejelentéssel megugranak befektetéseink azon közösségekbe, amelyek az internetes innovációt és a technológiát versenyfegyvernek tekintő vállalkozásokat működtetik."

A MySQL nyílt forráskódú adatbázisát széles körben alkalmazzák minden jelentősebb operációs rendszeren, minden fontos hardver-gyártó termékein, legyen szó a világ bármelyik vidékéről, bármilyen iparágról, bármilyen applikáció-típusról. Az egymást kiegészítő termékvonalak tovább terjesztik majd a MySQL's adatbázis hatókörét, s azt várják tőlük, hogy új piacokat hoznak a Sun rendszerei, virtualizációs és middleware-megoldásai, tároló-platformjai számára.

"A MySQL és a Sun kombinációja hatalmas lehetőség minden felhasználó, minden különböző méretű szervezet számára, amelynek innovációra, növekedésre és választékra van szüksége" - mondta Marten Mickos, a MySQL vezérigazgatója. "A Sun vállalati kultúrája és üzleti modellje kiválóan illeszkedik a MySQL sajátjához, hiszen ugyanazok az értékei, amelyekre mi alapításunk óta támaszkodunk: szoftverszabadság, online innováció, a közösségek és partnereink bevonása. Rendkívüli izgalommal készülünk arra, hogy a Sunnal és a nyílt forráskódú MySQL-ökoszisztéma milliónyi tagjával együtt továbbra is a legjobb adatbázist szállítsuk, amely a korszerű, webes gazdaság motorja lehet."

A MySQL nyílt forráskódú adatbázisa az "M" a LAMP-ben - a Linux, az Apache, a MySQL és a PHP/Perl alkotta szoftver-platformban, melyet gyakran tekintenek az internet alapjának. A Sun elkötelezett a LAMP stack GNU/Linux és Microsoft Windows alapon való alkalmazása és optimalizálása mellett, az OpenSolaris és a MAC OS X alapok mellett. A MySQL adatbázisa, az OpenSolaris és a GlassFish, a Sun Java platformja és a NetBeans közösségek roppant hatékony webes applikációs platformot alkotnak majd, amely a webre költöző felhasználók legszélesebb körét szolgálhatja ki.

A MySQL nagy teljesítményű, nyílt forráskódú adatbázisát máig több mint 100 millió példányban töltötték le és terjesztették, s minden nap további 50 ezer letöltéssel nő ez a szám. Ez a széles körű penetráció, valamint a MySQL erőssége a Web 2.0-s, a "Software as a Service (SaaS)", a vállalati, a távközlési és az OEM piacokon, kiválóan illeszkedik a Sun elképzeléseihez. A MySQL segítségével a Sun tovább mélyítheti meglevő ügyfélkapcsolatait, s új lehetőségeket kínálhat a nyílt forráskódú megoldások rugalmasságát és könnyű használhatóságát értékelő vállalatok körében.

A tranzakció lebonyolítását követően a MySQL integrálódik a Sun szoftver értékesítési és szolgáltatási szervezeteibe, míg a társaság vezérigazgatója, Marten Mickos, csatlakozik a Sun vezető testületéhez. Az átmeneti időszakban a két cég szakembereiből álló közös csapat készíti el az integrációs terveket annak érdekében, hogy kihasználhassák a technológiai, termék- és kulturális szinergiákat, illetve mindkét társaság legjobb üzleti és termékfejlesztési megoldásait. A MySQL központjai: Cupertino, Kalifornia, USA, illetve Uppsala, Svédország. A cégnek 400 munkatársa van 25 országban.

A tranzakció részeként a Sun mintegy 800 millió dollár készpénzt fizet, s tulajdonába kerül a MySQL minden részvénye, valamint mintegy 200 millió dollárnyi opció. A tranzakció várhatóan a Sun 2008-as pénzügyi év harmadik negyedévének végén, a negyedik negyedév elején zárul le. A tranzakció lezárását meg kell előznie a szabályozó hatóságok jóváhagyásának és egyéb szokásos feltételek teljesülésének.