Az Apple legújabb operációs rendszere, a MacOS X Leopard, és a Microsoft Windows sorozatának legfrisebb tagja, a Vista, csaknem ugyanannyira rossz, sőt, ócska. Legalábbis ezt állítja Linus Torvalds, a két szóban forgó asztali operációs rendszerhez képest gyakorlatilag elhanyagolható piaci részesedéssel rendelkező Linux megalkotója és jelenlegi vezető fejlesztője.

Torvalds a konkurens rendszerekkel kapcsolatos negatív kritikájának egy Ausztráliában a múlt hét végén megrendezett konferencián adott hangot a MacOS X Leopardot ócskának, a Vista-t pedig még annál is rosszabbnak titulálva. "Nem gondolom, hogy ugyanannyira el lennének rontva, mert a Lopard némileg jobb [..], de az OS X néhány vonatkozásban még a Windows-nál is rosszabb", közölte az eredetileg Finnországból származó, jelenleg az Egyesült Államokban főállásban a Linux rendszermag fejlesztésén dolgozó szakember.

Torvalds, akinek kernelét egyébként már másfél évtizeddel ezelőtt is elavultnak minősítette az egyik legismertebb operációs rendszer-elméleti professzor, kritikával, illette a két konkurens rendszert gyártó céget is, amiért azok - szerinte - operációs rendszereik újabb és újabb kiadásaival "az embereket hardvereik és alkalmazásaik frissítésére kényszerítik".

A jelenleg 38 éves fejlesztő saját rendszere az asztali piacon elért eredményeinek - pontosabban azok szinte teljes hiányának - okát egyébként egy a napokban közölt interjújában szintén a véleménye szerint marketing-eszközökkel manipuláló konkurensekben illetve az egysíkú felhasználóknak látta, akik - szerinte - inkább ragaszkodnak a rosszabb megoldásokhoz, mint hogy az alternatívát kínáló - nem mellesleg szerinte jobb - Linuxot választanák. "A legtöbb ember boldog azzal amije van. Ha pedig te a Windows-tól eltérően viselkedsz, még akkor is ha bizonyos értelemben ezt jobban teszed, nem számít; a jobb rosszabb, ha különbőző", vélekedett Torvalds.