A Microsoft a csütörtöki napon bejelentette, hogy hamarosan jelentős mértékben csökkenteni fogja legújabb Windows operációs rendszere doboz változatainak átadási árait. A redmondi cég ezzel a lépéssel szeretné elérni, hogy a felhasználók eddigi - szakértők szerint lanyha - átállási kedve erőre kapjon, és tömegesen térjenek át a Vista-ra.

A mintegy 70 országot érintő árcsökkentést követően - amelyre egyébként az operációs rendszerhez készült első szervízcsomag, a Vista Service Pack 1 bemutatásával egyidőben kerül majd sor - a Vista "legfullosabb" változatához, az Ultimate-hoz a jelenlegi 399 dollár (mintegy 70 ezer forint) helyett már 319 dollárért (kevesebb mint 60 ezer forint) hozzá lehet majd jutni, de természetesen jelentősen olcsóbb lesz a szoftver minden más kiadása is. A legminimálabb Home Basic ill. Home Premium kiadások teljes értékű verzióiért pedig majd csak annyit kell fizetni, mint amennyibe eddig az ún. upgrade (azaz egy korábbi - tipikusan Windows XP - licencet is igénylő) változatok kerültek.

Bár a Microsoft a Vista több mint egy évvel ezelőtti bemutatása óta már több mint 100 millió példányt értékesített az új operációs rendszerből, az új Windows-t erős kritikák érték, és valójában szerényebb - de még így is igen jövedelmező - eladásokat produkál a cég részére, mint amire eredetileg számítottak.

Ugyanakkor Redmond még néhány hónapig folytatni fogja az előd Windows XP licenceinek értékesítését is, amelyet - a jelenlegi tervek szerint - 2008 júliusáig tudnak a Vista-tól idegenkedők megvásárolni.