A Microsoft a napokban végre nyilvánosságra hozta, mikortól fogja elérhetővé tenni Wndows XP operációs rendszeréhez készült harmadik - és egyben utolsó - szervízcsomagjának végleges változatát. A Windows XP Service Pack 3 ezek szerint a rendszerépítők számára már jövő héttől, a nagyközönség számára pedig április utolsó napjaitól válik majd elérhetővé.

Az XP SP3 egy minden, a Windows XP SP2 2004-es bemutatása óta kiadott frissítést tartalmazó javításgyűjtemény, amely azonban néhány funkcionális fejlesztést is hordoz magában. Ezek közül a Vista-ban bemutatkozott, elsősorban a vállalati hálózatok biztonsága szempontjából fontos Network Access Protection (NAP) technológiát, illetve az ún. "fekete lyuk" routerek detektálásának képességét érdemes kiemelni. Ezen kívül a kódon elvégzett optimalizálásoknak köszönhetően a csomag telepítését követően akár 15%-kal is gyorsulhatnak egyes alkalmazások, a Microsoft szerint.

Bár a PC-gyártók és Redmond mennyiségi licencekkel rendelkező ügyfelei már április 21-étől hozzá tudnak majd jutni a legújabb szervízcsomaghoz, a "mezei" felhasználóknál még egy héttel többet kell várniuk arra: ők ugyanis csak áprilus utolsó napjaiban, egészen pontosan 28-ától tudják majd a frissítésgyűjteményt letölteni. Az először opcionális frissítésként megjelenő SP3 aztán később, június 10-étől automatikusan települni fog minden, az Automatikus Frissítés szolgáltatást le nem tiltó számítógépre.