A Microsoft lehet az első olyan per alanya Kínában, amit az augusztus 1-én életbe lépett antitröszt törvény alapján kezdeményeznek a kommunista országban, írja a First Financial Daily. A napilap által közölt információk szerint ugyanis egy az irodai programok piacán tevékeny másik kínia vállakozás bizonyítékok gyűjtésébe kezdett a szoftveróirás ottani kirendeltségével szemben, és per indítását fontolgatja monopolisztikus törekvések vádjával.

Cao Can, az Evermore Software igazgatója szerint nagy várakozásokkal tekintettek a trösztellenes törvény elfogadásának és életbe lépésének elébe, amely végre lehetővé teszi számukra, hogy fellépjenek a véleményük szerint monopolisztikus tevékenységet folytató, és így érdekeiket súlyosan sértő Microsofttal szemben. A perrel ráadásul üzenni szeretnének minden más, a kínai piacon jelenlévő multinacionális vállalatnak is.

A híradás szerint egyébként a szóban forgó vállakozás nincs egyedül, és több másik helyi szoftvercég is per indítását tervezi a Microsofttal szemben, az újonnan életbe lépett törvény alapján.