[Intel] Az Intel Corporation bejelentette, hogy megkezdte a multi-level cell (MLC) NAND flash technológián alapuló, laptopokhoz és asztali gépekhez való Intel® X18-M and X25-M ’mainstream’ SATA Solid-State Drives (SSDs) meghajtók szállítását. Az új, nagyteljesítményű adattárolók pillekönnyű, robosztus, alacsony fogyasztású megoldást jelentenek, melyek egyszer leválthatják a hagyományos merevlemezeket és a rendszerek válaszadási képességét illetően új fejezetet nyitnak a vásárlók számára.

Az X18-M 1,8, míg az X25-M 2,5 hüvelykes meghajtó, amik számos szempontból a hagyományos merevlemezeken túlmutatnak, alacsonyabb válaszidő, gyorsabb rendszerindítás, valamint az alvó állapotból történő gyorsabb visszatérés jellemzi ezeket. Az SSD meghajtóknak nincsenek mozgó alkatrészei, így kevésbé melegszenek, halkabban üzemelnek és sokkal megbízhatóbb választást jelentenek hagyományos elődeikhez képest. Továbbá az SSD-k a hagyományos merevlemezeknél felmerülő, input/output folyamatok teljesítményét befolyásoló szűk keresztmetszetektől mentes, ezzel segítve az Intel processzorok, mint például a Core™ processzorcsalád hatásfokának maximalizálását. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy az Intel X18-M és X25M a tárolási teljesítménye kilencszer jobb mint a hagyományos merevlemezeké.

"Tesztjeink és OEM ügyfeleink által igazoltan, úgy hisszük, megalkottunk egy olyan SSD-t, ami beváltja az SSD alapú számítógépekhez fűzött ígéreteket" –mondta Randy Wilhelm, az Intel NAND Products Group ügyvezetője. A flash memóriák terén szerzett tapasztalatainkat kombinálva a processzorokra vonatkozó szakértelmünkkel olyan fejlesztéseket vetettünk be, mint a párhuzamos tíz csatornás architektúra, az írást erősítő és az elhasználódást szabályozó firmware és memóriamenedzsment algoritmusok, amikkel újrafogalmaztuk az SSD teljesítményét és megbízhatóságát."

Az Intel Intel X18-M and X25-M mainstream SATA meghajtók 80 gigabájtos méretben kerülnek a piacra, a 160 gigabájtos verziók a negyedik negyedévben várhatóak. A 80 gigabájtos változat 250MB/s sebességgel olvas, íráskor akár 70MB/s értéket is elérheti. Az olvasási gyorsaságot jól jellemzi még 85 mikromásodperces késleltetési érték is. A 80 gigabájtos verzió $595-ba kerül, ezer alatti nagyságrend alatt. Az SSD meghajtók már most elérhetőek, a végfelhasználók számára összeállított, Intel® High-Performance SATA meghajtókat tartalmazó termékek szállítása az elkövetkező néhány hétben várható.

90 napon belül várhatóan a vállalat egy single-level cell (SLC) SSD meghajtóval is előáll, amit szerver és vállalati környezetekben, illetve tárolórendszerekben való felhasználáshoz szánnak. Az Intel(R) X25-E Extreme SATA Solid-State Drive nevű terméket úgy tervezték, hogy az egy másodpercre eső Input/Output műveletek száma a lehetséges maximumot érje el, ezzel nagyobb teljesítmény és a vállalati költségek csökkentése érhető el.

Az SSD meghajtók kevesebb karbantartást igényelnek, fogyasztásuk, hűtési és helyigényük alacsonyabb volta miatt, egy SSD alapú adatcentrum az infrastruktúra összköltségét csökkenti, mindezt úgy, hogy közben az adott területre jutó teljesítmény éppen az ötvenszeresére növekszik.