A Microsoft .NET platformjának nyílt forrású változatát képező Mono fejlesztői a napokban elérhetővé tették szoftvercsomagjuk második kiadásának végleges változatát. A "linuxos .NET"-ként is emlegetett Mono új, 2.0-s kiadása a platformmal összefüggő nyelvi és struktúrális elemek bővebb körének támogatása mellett új hibakereső és visszafejtő eszközöket is tartalmaz.

Így például a csomag egy teljes értékű C# 3.0 fordító mellett a Visual Basic 8-kompatibilis fordítót is tartalmaz, könyvtárai pedig az ASP.NET 2.0, az ADO.NET 2.0 és a System.XML 2.0 verzióját használó alkalmazások futtatását is támogatják. A fordítók tartalmazzák az adatbázis-műveletek közvetlenül a programok forrásnyelvezetébe integrálását lehetővé tevő Language Integrated Query (LINQ) bővítést is, meghajtót pedig az SQL Server, a DB2 és az Oracle mellett a PostgreSQL, a Firebird és a Sybase adatbázisokhoz is biztosít a csomag.

A Mono 2.0-ban újdonságként jelenik meg egy a menedzselt kód értelmezésére képes nyomkövető eszköz, valamint egy a tipikus programozási hibákat felderítő segédeszköz ("Gendarme") is. A csomagban ráadásul egy a köztes nyelvre fordító assembler, és a hozzá kapcsolódó disassembler is megtalálható, amely a forráskód nélküli programok visszafejtésében siet a fejlesztők segítségére.

A Mono 2.0 további újdonságai a csomaggal együtt publikált kiadási jegyzetekben olvashatók. Maga a szoftvercsomag és forráskódja a go-mono.com oldalról tölthető le.