A Microsoft a napokban bejelentette, hogy sokadszorra is meghosszabbítja az eredeti tervek szerint a jövő elején végleg nyugdíjba küldeni kívánt Windows XP értékesítési ciklusát. A cég korábban úgy tervezte, hogy 2009. január elsejét követően már nem ad lehetőséget a számítógép-gyártók számára, hogy azok a Windows család egyel korábbi tagját is mellékeljék frissen értékesítésre kerülő gépeikhez, ezt a döntését azonban felülvizsgálta, és hat hónappal kitolta a már korosodó rendszer végleges visszavonulásának időpontját.

Redmond hivatalosan ugyan már idén nyáron beszüntette a Windows XP értékesítését, és helyette a Windows legújabb változatát képező Vista-t szállítja ügyfelei részére, azonban hagyott egy kiskaput az új változattól ódzkódó felhasználók részére: a Windows Vista Ultimate, Enterprise vagy Business változatának licencei ugyanis megengedik a vásárlók számára, hogy a Vista szóban forgó változatai helyett a Windows XP Professional változatát telepítsék gépükre. A csavar a dologban annyi, hogy ehhez a Microsoft sem telepítőkészletet, sem termékkulcsot nem biztosít, így ezzel a joggal csakis azok tudtak élni, akik már eleve rendelkeztek a Windows XP egy jogszerű kópiájával korábban is; vagy ha a gyártó, akitől a Vista-s gépet a felhasználó vette, mellékelte utóbbi két dolgot is az új masinához.

Ezzel az egyébként a Microsoft által is "szentesített" lehetőséggel számos gyártó élt, azaz újonnan értékesített gépeikhez a Vista mellett a Windows XP telepítésére is alkalmas ún. visszaállítólemezt illetve termékkulcsot is mellékeltek. Redmond azonban eredetileg ezt csak jövő év január 31-ig szerette volna engedélyezni, amely után megszüntette volna mind a Windows XP telepítőlemezek, mind a telepítéshez szükséges licenckulcsok biztosítását a számítógépgyártók számára. Az XP iránti lankadatlan kereset azonban a jelek szerint a döntés megváltoztatására sarkallta a Microsoftot, aki így végül újabb fél év haladékot adott a még 2001-ben bemutatott operációs rendszernek.

Az új tervek szerint tehát a cég egészen 2009. júliusának végéig el fogja látni legnagyobb partnereit a Windows XP-re történő ún. "downgrade" jog gyakorlásához szükséges médiumokkal és kulcsokkal, amit így azok probléma nélkül tudnak majd vásárlóik részére szállítani. Ugyanakkor a hosszabbítás nem érinti a jellemzően kisebb összeszerelő üzemekkel rendelkező ún. rendszerépítőket, akiknek jövő év januárjában lesz utoljára lehetőségük a szóban forgó matériákra szert tenniük.

Szintén nem érinti a módosítás az alsókategóriás laptopok gyártóit sem - igaz, nekik már eredetileg is sokkal tovább: legalább 2010. júniusáig biztosítani kívánta a Microsoft a Windows XP Home változatának telepítési jogát, amelynek érdekében természetesen az új tervek szerint is mindent el fog követni a cég. Ez utóbbi komprimusszom megkötésére a Linux a Windows újabb, erőforrásigényesebb változatainak futtatására már nem alkalmas laptopokon történő térhódításának megakadályozására volt kénytelen Redmond.