[Microsoft] Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftvertervezője a Professional Developers Conference 2008 los angelesi nyitó előadásán jelentette be a Windows® Azure™-t, mely az interneten elérhető szolgáltatásként egyik alapköve lesz a Microsoft Azure Services Platformjának. Ozzie ismertette, hogy a platform kulcsszerepet tölt be a Microsoft "Szoftver+Szolgáltatások" filozófiájának megvalósításában, hiszen az Azure™ Szolgáltatási Platform segítségével a fejlesztők olyan következő generációs alkalmazásokat készíthetnek, amelyek a "felhőben" elérhető szolgáltatásoktól egészen a vállalati adatközpontokig ívelnek, és a PC-k, a web és a hordozható eszközök terén egyaránt kiváló, új felhasználási lehetőségekkel szolgálnak.

Ozzie kifejtette, hogy a platform miként egyesíti a "felhő"-alapú fejlesztési funkciókat a tárolási, számítógépes és hálózati infrastruktúra szintű szolgáltatásokkal, melyek mindegyikét a Microsoft globális adatközpont hálózatán belül működő szervereken helyezik el. Mindez a fejlesztők számára lehetővé teszi az alkalmazások mind "felhő"-szintű mind pedig helyszíni használatát, és számos üzleti és végfelhasználói alkalmazásfajta futtatását lehetővé teszi. Az Azure™ Szolgáltatási Platform tesztváltozatát, ún. Közösségi Technológiai Előzetesét (CTP) a PDC 2008 konferencián részt vevő fejlesztők ismerhették meg elsőként, s így lehetővé vált számukra a platform szolgáltatásainak és funkcióinak kipróbálása, sőt az újfajta alkalmazások tervezése is elindulhat így.

"A mai nap fordulópontot jelent a Microsoft és a fejlesztői közösség számára. Olyan, az eddigi játékszabályokat megváltoztató technológiát vezetünk be, amely új lehetőségeket teremt a webfejlesztők és az üzleti fejlesztők számára egyaránt." mondta Ozzie. "Az Azure™ Szolgáltatási Platform, melyet a kezdetektől fogva a Microsoft nyitottság és interoperabilitás iránti elkötelezettségének jegyében készítettünk, garantáltan átalakítja a vállalatok működését és azt, hogy a felhasználók miként érik el a számukra fontos információt a weben. Ami a legfontosabb, a platformnak köszönhetően ügyfeleink választhatnak, hogy "felhő"-alapú internet szolgáltatások vagy helyi szerverek segítségével használják az alkalmazásokat, sőt, kombinálhatják ezeket az üzleti tevékenységeik szempontjából leghatékonyabb módon."

Fejlesztés a felhőben az Azure™ Szolgáltatási Platform felhasználásával A mai szolgáltatás-alapú megoldások többségétől eltérően, az Azure™ Szolgáltatási Platform rugalmasságot biztosít a fejlesztők számára. Úgy hozhatnak létre alkalmazásokat, hogy kihasználhatják a már ismert eszközökkel és technológiákkal megszerzett tudásukat, mint például a Microsoft .NET keretrendszer és a Visual Studio fejlesztőeszköz. A fejlesztők ezen felül a nyílt és zárt forráskódú fejlesztési eszközök és technológiák széles skálájából választhatnak, és többféle általános internetes szabvány használatával, például HTTP, REST, WS* és AtomPub, vehetik igénybe az Azure™ szolgáltatásait.

Az Azure™ Szolgáltatási Platform legfontosabb alkotóelemei a következők:

  • Windows® Azure™: szolgáltatás-hosting és felügyelet, alacsony szintű, skálázható tárolási-, számítógépes- és hálózati szolgáltatások;
  • Microsoft SQL Szolgáltatások: adatbázis szolgáltatások széles köre és jelentéskészítés;
  • Microsoft .NET Szolgáltatások: a hasonló .NET Framework koncepció szolgáltatás-alapú megvalósítása, például munkafolyamat és hozzáférés szabályozás;
  • Live Szolgáltatások: egységes szolgáltatások, melyekkel a felhasználók dokumentumaikat, fotóikat, fájljaikat és információikat tárolhatják, megoszthatják vagy szinkronizálhatják számítógépükkel, telefonjukkal, számítógépes alkalmazásaikkal és weboldalaikkal
  • Microsoft SharePoint és Dynamics CRM szolgáltatások: üzleti tartalomkezelés, csoportmunka és gyors megoldásfejlesztés az internetes szolgáltatásokon belül. Világszínvonalú adatközpont infrastruktúra

A Microsoft a robusztus adatközpontok létrehozásának kiemelkedő szerepét is ismertette, amely kulcsfontosságú az online szolgáltatásnyújtás szempontjából. Az elmúlt években a Microsoft nagyméretű adatközpontokat nyitott Quincy-ben (Washington) és San Antonióban, ezen felül további központok nyitása várható Chicagóban, majd az év vége felé Dublinban, Írországban. A Microsoft élen jár a szolgáltatási infrastruktúra terén: a hajókonténerek innovatív módon történő kihasználásával például olyan rugalmas és hordozható elhelyezési lehetőséget biztosít a szerverek számára, ami tízszeres elhelyezési sűrűséget és jelentős árammegtakarítást jelent.

A Microsoft Szoftver+Szolgáltatások stratégiája megvalósulásaként, a Microsoft adatközpontok világszerte e-mail fiókok, weboldalak, instant üzenetek, fényképek, videók, alkalmazások és információkeresés lehetőségét kínálják az internetes ügyfelek milliói számára.

A szolgáltatási technológiák, ha azokat olyan más alapvető technológiai eszközökkel együtt használják, mint például a virtualizáció vagy a modellezés, jelentős előnyökkel szolgálnak az ügyfelek IT részlegei számára. Ezek a technológiák teremtik meg egy új és dinamikus informatika lehetőségét, ahol az IT részlegek csökkenthetik saját működési költségeiket, a kiadásaikat olyan rendszerekre összpontosíthatják, amelyek megkülönböztetik őket versenytársaiktól, és végül lehetővé teszik, hogy az IT még inkább stratégiai értékteremtő eszközzé váljon.

A Microsoft szolgáltatási ajánlata a Microsoft Online Szolgáltatásokat is magában foglalja. Ezek a megoldások vállalati alkalmazásokat biztosítanak előfizetéses szolgáltatások formájában, amelyeket a Microsoft hostol, és amelyeket partnereken keresztül értékesítenek. A Microsoft szolgáltatási megoldásai - az Exchange Online, a SharePoint Online, a Dynamics CRM Online, az Office Communications Online és a Live Meeting alkalmazások - a vállalatok saját üzemeltetésű szoftvereinek kiegészítéseként vagy azok mellett használhatók, lehetővé téve az ügyfél számára, hogy IT stratégiájának megfelelően dönthessen arról, ki és hol üzemelteti a szolgáltatásokat.

Az Azure szolgáltatásokat bárki kipróbálhatja, aki regisztrál a www.microsoft.com címen.

Az Azure™ Szolgáltatási Platformra és a Microsoft Szoftver+Szolgáltatások kínálatára vonatkozóan a www.azure.com oldal szolgál további információkkal.