[Microsoft] A Professional Developer Conference rendezvényén a Microsoft bemutatta a Windows 7 első, teljes nyilvános demóját és közzétette béta előtti változatát. A Windows 7 esetében, a Vistához hasonlóan a Microsoft továbbra is támogatja a fejlesztők részvételét az operációs rendszer kialakításában, valamint új alkalmazások és szolgáltatások kifejlesztésére bátorítja őket.

A Microsoft emellett most először mutatta be az Office számára készült új webalkalmazásokat, melyek a Microsoft Office Word, Excel, PowerPoint és OneNote szoftverek az általánosan elterjedt böngészőkben működő, egyszerűsített verziói. A vállalat bemutatta, hogyan lehet az Office webes, mobil- és PC-verzióival ugyanazt a dokumentumot zökkenőmentesen szerkeszteni, bárminemű fájlkompatibilitási probléma nélkül váltogatva a verziók között.

“A világháló legjobb részeit integráljuk a Windowsba, és a Windows legjobb részeit integráljuk a világhálóba." – mondta Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftverfejlesztője. “A PC-ről a webre, onnan telefonra, illetve a szervertől a "felhőig" arra koncentrálunk, hogy megalkossuk a felhasználói élmények következő generációját, melyek megváltoztatják ahogyan élünk, dolgozunk vagy játszunk."

A Windows 7-et a Microsoft azért fejlesztette ki, hogy a mindennapi feladatokat könnyebbé, egyszerűbbé tegye, és a végfelhasználók számára új dolgok válhassanak lehetővé. A Windows 7 megjelenése a mérnöki tervezés továbbfejlesztett megközelítését tükrözi, mely a vásárlókat és partnereket fokozottan vonja be a fejlesztés folyamatába. Innovatív új megoldásokat kínál, ugyanakkor szem előtt tartja az alkalmazások és eszközök kompatibilitását is.

Piaci bevezetése után a Windows 7 a következőket teszi majd lehetővé:

  • Dolgozz úgy, ahogy akarsz. A Windows 7 önmagában kielégíti majd az alapvető követelményeket, melyeket a felhasználók a teljesítménnyel, megbízhatósággal és biztonsággal kapcsolatban támasztanak, és ugyanazokkal a hardverekkel, alkalmazásokkal és meghajtóprogramokkal lesz kompatibilis, mint a Windows Vista. Az új tulajdonságok segítik majd a személyes adatok védelmét, könnyebbé teszik a PC megfelelő működtetését, és gyorsabb helyreállítást tesznek lehetővé a felmerült problémák után.
  • A mindennapos feladatokat gyorsabbá és könnyebbé teszi. A Windows 7 könnyebbé és egyszerűbbé teszi azokat feladatokat, melyeket a felhasználók leggyakrabban végeznek. A továbbfejlesztett navigáció, az új tálca és a könnyen használható felhasználói felület jól hozzáférhetővé teszi majd a gyakran használt eszközöket. Könnyebb lesz azonnal megosztani adatokat otthon, vagy az irodában. A Windows 7 és a Windows Live segít a felhasználóknak, hogy folyamatosan kapcsolatban maradjanak a számukra fontos információkkal és emberekkel, az Internet Explorer 8 pedig gyorsabb, biztonságosabb és eredményesebb böngészést tesz majd lehetővé.
  • Új dolgokat tesz lehetővé. A Windows 7 több lehetőséget kínál majd felhasználói számára a PC-vel való interakcióra, ilyenek lesznek például a multitouch (több érintést is figyelembe vevő) vezérlő-mozdulatok. Az ún. Device Stage segítségével a Windows 7 lehetővé teszi, hogy a felhasználók jobban kiaknázhassák gyakran használt eszközeiket, például a kamerákat, telefonokat vagy nyomtatókat. A Windows 7 lehetővé teszi továbbá, hogy otthonukban audio-videórendszereket, és más hálózati eszközöket használjanak zenelejátszásra, film- vagy fotónézegetésre. Végül, a Windows 7 minden eddiginél több lehetőséget kínál majd a Windows-alapú PC testreszabására, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen felhasználójának egyéniségéhez.

A Windows 7-et úgy tervezik, hogy szilárd alapot kínáljon a Windows alapú megoldások új generációjának. A Windows 7 lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy produktívabbak legyenek. Az operációs rendszer új tulajdonságai segítségével még lenyűgözőbb alkalmazások születhetnek majd. Az új tálca, a szalag típusú menürendszer és a Windows felületbe való integráció lehetősége tovább növelik az alkalmazások használhatóságát.

Ezeken felül az Internet Explorer 8, a natív webszolgáltatás-API és a továbbfejlesztett keresés lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a Windows és a webalkalmazások legjobb tulajdonságait ötvözzék.

További információk a fejlesztők számára: www.msdn.microsoft.com/windows.