A tajvani ASRock legújabb alaplapjai egy figyelemreméltó újítással érkeznek: a lapok ugyanis tartalmazzák a cég új Instant Boot technológiáját, amelynek fantasztikus mértékben meggyorsítja a vele szerelt gépek rendszerbetöltési sebességét. Egy a cég által közzétett videó tanúsága szerint például a Windows Vista-nak alig 4 másodpercre van szüksége az elinduláshoz egy az új alaplapra épülő rendszeren.

Az Instant Boot a fantasztikus gyorsulást az egyébként a Windows által az ún. alvó (sleep) ill. hibernációs üzemmódokhoz használt, az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) által biztosított S3 és S4 funkciók segítségével éri el. Az új technológia utóbbiakat a normáltól kicsit eltérő módon használva teszi lehetővé a hihetetlen gyors rendszerindulást, amely egy szabályos leállítás (shutdown) utáni bekapcsolást követően is alig néhány másodpercet alatt képes a teljesen működőképes Windows asztalt a felhasználó számára prezentálni.

A módszer lényegét egy ügyes trükk képezi, amelynek részeként az Instant Boot a rendszer indításkori állapotát mintegy "hibernálja", hogy azt a gép leállítását, majd ismételt bekapcsolását követően villámgyorsan betöltve ismét a rendszerindítás utáni állapotot tudja előállítani. Az Instant Boot hátránya, hogy a rendszerkonfiguráció módosítását - például frissítések telepítését - követően egy hagyományos, jóval hosszabb ideig tartó bootolás kivárását teszi szükséges, és csak az ilyen frissítések közti ki- és bekapcsolások során biztosítja a szinte villanásnyi rendszerbetöltési időt. Ugyanakkor a technológia a klasszikus hibernálással ill. alvó üzemmóddal szemben megszabadít az utóbbiak esetében jelentkező "memóriaszeméttől", ráadásul tényleg friss, a tényleg újraindítással azonos állapotot hoz létre a gépen.

Az Instant Boot két üzemmóddal rendelkezik: a Gyors mód csak abban az esetben használható, ha a következő bekapcsolásig nem szüntetjük meg a gép áramellátását, amely esetben akár 3-4 másodperces rendszerindítási sebességet is tud produkálni. A másik, Hagyományos mód a gép teljes áramtalanítását is megengedi, amiért cserébe azonban a következő rendszerindításkor 20-22 másodperces rendszerbetöltési idővel kell fizetnünk - igaz, még ez is töredéke annak, ami egy normál gépre telepített Windows Vista elindulásához szükséges.

Az egyébként a Windows Vista mellett XP rendszerekkel is működő Instant Boot ráadásul a cég már piacon lévő alaplapjai közül öt model esetében már most, egy BIOS frissítés révén elérhetővé tehető, de természetesen az ASRock jövőben megjelenő lapjai is magukban hordozzák majd ezt a képességet.

A rendszerbetöltés extrém módon történő meggyorsítására egyébként Linux esetében is történtek kísérletek a közelmúltban, azonban ott a speciálisan összeállított, nem szabványos kernelre épülő konfiguráció indítási idejét sem sikerült 5 másodperc alá szorítani.