A Windows XP-ről csak nem lehet a felhasználókat a Vista-ra átszoktatni. Legalábbis erre utal, hogy a Microsoft a napokban megerősítette azt az általunk már két hónapja megszellőztetett értesülést, amely szerint az XP korábban már többször kitolt értékesítési ciklusa lezárási időpontjának egy olyan további kitolásáról döntött, amelynek köszönhetően még legalább jövő nyárig lehet majd a Windows XP-vel szerelt új számítógépet vásárolni.

A legutóbbi hivatalos - bár már így is többször módosított - tervek szerint még a Microsoft kiemelt partnereinek számító, legjelentősebb számítógépgyártók is csak jövő hónap végéig, azaz 2009. január 31-ig juthattak volna újabb licencekhez a Windows XP valamely változatából, hogy azokat újonnan eladásra kerülő számítógépeikhez mellékelhessék a Vista-ra áttérni nem akaró - mellesleg szép számú - felhasználók számára. A napokban bejelentett módosításnak köszönhetően azonban ez a lehetőségük kerek négy hónappal, egészen 2009. május 30-ig kitolódott.

A dologban mindössze annyi a csavar, hogy a gyártóknak megrendeléseiket továbbra is legkésőbb januárig le kell adniuk a Microsoft számára, azaz ezen az időponton túl - ha csak nem ad újabb haladékot időközben a Windows XP már így is elhúzódó nyugdíjba vonulásának - Redmond már nem vesz fel megrendeléseket kifutó operációs rendszerére. Ugyanakkor a mostani módosításnak köszönhetően a szóban forgó, januárig leadott rendelések leszállítását - és persze számlázását - akár közel fél évvel későbbre is kérhetik a gyártók, ami praktikusan azt jelenti, hogy még jövő nyáron is el tudják majd látni új, frissen gyártott számítógépeiket a Windows XP-vel ill. az annak telepítéséhez szükséges egyedi termékkulccsal, a nélkül, hogy óriási készleteket kellene ehhez előre felhalmozniuk, ami a mostani gazdasági környezetben valószínűleg problémás lenne legtöbbjük számára.

Az egyik legjelentősebb online játékértékesítő odalt, a Steam-et üzemeltető Valve Software által egy a közelmúltban közzétett jelentés szerint egyébként az oldalon keresztül vásárolt játékokat futtató felhasználók közel 70%-a még mindig a Windows XP valamely változatát használja, és csak 21 százalékuk tért át az operációs rendszer-család legújabb, de már így is két éve piacon lévő kiadására, a Vista-ra.