[Panda] A Panda Security elemző laboratóriumába, a PandaLabs-be 2008-ban naponta 35 ezer vizsgálatra váró minta érkezett, amelyből napi 22 ezerre tehető az új fertőzések száma. Összevetve ezeket az adatokat a vállalat korábbi eredményeivel, kitűnik, hogy mindez abszolút rekordnak számít: a tavalyi évben ugyanis több malware (fenyegetés) született, mint az azelőtti 17 évben összesen.

A fenyegetések 99%-át a Panda Security új, kollektív intelligencia technológiája biztonsággal felismerte, és kategorizálta, ami alapján kijelenthető, hogy 2008 egyben a trójai programok éve is volt: az összes fertőzés 70%-áértt ezek a banki és bizalmas adatok ellopására tervezett behatolók voltak felelősek. Az adware (kéretlen reklámokat indító) programok a második helyet csupán alig 20%-kal, míg a férgek a harmadik helyet 4,22%-kal szerezték meg.

Reneszánszukat élik a banki trójai programok: ezek a rejtőzködő kártevők arra várnak, hogy a felhasználó felkeresse az internetbankja címét – ekkor pedig megszerzik a hozzáféréseket. A tavalyi banki trójaiak alapvetően három kategóriára oszthatók:

  1. Brazil trójaiak (Banbra, Bancos): tervezőik elsősorban a brazil és portugál banki hozzáférések ellopására hozták őket létre.
  2. Orosz trójaiak, 1.0 verziók (Cimuz, Goldun): ezek a programok egyre ritkábbak, hiszen elavultak, és könnyebb őket felismerni.
  3. Orosz trójaiak, az új, 2.0 generáció (Sinowal, Torpig, Bankolimb): a különlegességük, hogy egy-egy új "célpont-bank" hozzáadásához nem szükséges magát a trójai programot módosítani, elég csak a bank adatait hozzáadni egy külön konfigurációs fájlhoz.

Ilyen módon ezek a trójaiak a legsikeresebbek és a legagresszívabbak: villámgyorsan alkalmazkodnak, és rendkívül nagy sebességgel terjeszkednek.