Kuba a hét elején mutatta be új, saját felhasználásra kifejlesztett operációs rendszerét. Az egy havannai konferencián leleplezett "Nova" a Gentoo Linuxon alapul, és úgy alakították ki, hogy képesek legyenek vele a szigetországban eddig alkalmazott Microsoft szoftvereket kiváltani.

A kommunista állam azért döntött a saját operációs rendszer kifejlesztése mellett, mert veszélyesnek ítélte, hogy az amerikai kormányzati szervek - külön tekintettel a titkosszolgálatokra - hozzáféréssel rendelkeznek a szintén az Egyesült Államokban készített Windows kódjához. Ráadásul a szigetországot jó ideje sújtó embargó is megnehezíti, hogy a kubai polgárok és vállakozások jogszerűen jussanak a Microsoft szoftverekhez ill. azok frissítéseihez.

Többek között a fenti okból is kifolyólag Kubában egyébként meglehetősen elterjedtnek mondható már most is a Linux, amely becslések szerint az ottani számítógépek mintegy 20 százalékán található meg. Ugyanakkor a kubai disztribúció kidolgozói azt remélik, hogy munkásságuknak köszönhetően ez a szám fél évtizeden belül eléri az 50 százalékot is, azaz minden második PC-n a kommunista szabadszoftver fog futni.

Érdekesség egyébként, hogy a Castro-klán által vezetett országban legelőször csak tavaly vehettek legálisan számítógépet a polgárok, korábban ugyanis ilyen termékek nem voltak kaphatóak az állam által szigorúan felügyelt kiskeredkelmi hálózatokban.