Miközben a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari rajongói azon vitatkoznak, melyikük favorizáltja is a leggyorsabb az összes böngésző közül, és gyakorlatilag a dobogóról teljesen leírták az Internet Explorer elkövetkező változatát a sebességverseny tekintetében, a Microsoft egy érdekes bejelentéssel élt. Redmond ugyanis a napokban közzétett egy saját mérésgyűjteményt is, amelynek eredménye szerint gyakorlatilag az ő böngészője a leggyorsabb, konkurensei pedig csak alig-alig képesek felvenni a versenyt vele.

Míg a Firefox, a Safari, a Chrome és az Opera közt dúló versenyben a JavaScript motorok sebességét próbálják a küzdő felek különböző - többé-kevésbé szintetikus - teszteken összehasonlítani, addig a Microsoft most közzétett összevetése során egy másik adatot mért meg: nevezetesen azt, hogy az egyes böngészőknek mennyi ideig tart egy-egy valós életbeli weblapot megnyitása. Meglepő módon míg előbbi típusú teszteken gyakorlatilag esélytelennek tűnik a cég szoftvere konkurenseivel szemben, az utóbbi - a weboldalak betöltésének idejét mérő - teszten azonban kiválóan szerepel - annyira, hogy gyakorlatilag ő végez az első helyen, maga mögé utasítva összes versenytársát.

Az egyébként egy szemléltető videón keresztül (is) bemutatott tesztben a Microsoft 25 darab - a ComScore nevű piackutató cég felmérései szerint a legtöbb felhasználó által látogatott - weboldal betöltési sebességét hasonlította össze. Ezekből tizenkét oldal esetében az IE8, kilencnél a Chrome, négynél pedig a Firefox bizonyult a leggyorsabbnak.

Érdekesség, hogy az egyértelműen egyik leggyakrabban megnyitott weblapot, a google.com-ot is a Microsoft böngészője nyitotta meg a leggyorsabban (0,2 másodperc), míg a Google saját szoftvere, a Chrome a Firefox-nál (0,22 másodperc) is lassabban tudta csak azt betölteni (0,28 másodperc). Ugyanakkor a Microsoft által üzemeltetett msn.com esetében is hasonlóan érdekes eredmény született: hiszen a Chrome 0,55 másodperces eredménye másfélszer gyorsabbnak bizonyult, mint az azonos cégtől érkező IE8 0,83 másodperces ideje.

A teszt eredményeinek relevanciáját egyébként többen vitatják, mondván: az oldalak betöltési ideje a mai weblapok esetében kevésbé érdekes, és a korábban közzétett tesztekben is mért JavaScript futtatási sebesség sokkal relevánsabb a használhatóság vonatkozásában. Ezen kívül a Microsoft összehasonlításában az IE8 egy előzetes változatát használta fel, míg a Firefox, a Chrome és az Opera esetében az illető szoftverek legutolsó stabil változatait futtatta.