A méltán híres Far Cry és Crysis sorozatok szerzője, a Crytek a héten San Francisco-ban megrendezésre kerülő Game Developers Conference-en (GDC) mutatta be 3D-s játékmotorjának legújabb változatát. A CryENGINE 3 ugyan a látvány minősége terén általánosságban nem hoz gyakorlatilag újdonságot az előző, 2-es változathoz képest, de jelentősen egyszerűsíti a játékfejlesztők munkáját, és a konzolokra is elhozza az eddig csak PC-ről ismert látványvilágot.

A CryENGINE 3 legfontosabb újdonsága, hogy olyan egységes platformot képez, amelyen a fejlesztők a játékok három legfontosabb célgépén: a PC-n, a Playstation 3-on és Xbox 360-on egyaránt futó alkotásokat tudnak létrehozni. Ráadásul az új motor a PC platform két jelenleg legelterjedtebb alváltozata, a DirectX 9 és 10 közötti különségeket is gondosan elrejti, így a létrehozott játékok egy olcsó, középkategóriás kártyával szerelt XP-n éppen úgy gond nélkül el tudnak futni, mint egy csúcsmodellelt szerelt Vista-n, amelyen természetesen a plusz vizuális képességek is kianázásra kerülnek.

A CryENGINE 3 képességeit bemutató videó

A fejlesztők munkáját ezen kívül egy átdolgozott, harmadik generációs "What you see is what you play" (WYSIWYP) pályaszerkesztő is segíti, amely már a játékok színterének kialakítása során lehetővé teszi a tervezők számára, hogy lássák - sőt, kipróbálják - azt, miként fogja majdan a tényleges játékos is frissen létrehozott alkotásukat látni és abban mozogni. A Crytek szerint a motor online virtuális világokra (MMO) épülő játékok létrehozására éppen úgy alkalmas lehet, mint a klasszikus lövöldözős (FPS) játékokéra.