A napokban biztonsági szakértőknek egy újabb olyan úgy "ransomware"-t, azaz túszejtő kártevőt sikerült azonosítaniuk, amely a gépén tárolt - részben rengeteg munkával előállított ás/vagy pótolhatlan - dokumentumok a felhasználó számára ismeretlen módon töténő titkosításával próbál meg utóbbiaktól viszonylag komoly pénzösszegeket kicsalni. A trükkös csalás eme módja nem számít újkeletűnek, a mostani kártevő azonban különlegesnek tekinthető abban az értelemben, hogy igen kiforrott módon van megvalósítva, amelynek köszönhetően a felhasználó még utólag sem feltétlenül ébred tudatára annak, hogy valójában átverés áldozatává vált.

A program egy látszólag legitimnek tűnő, a webről letölthető frissítés képében kerül azon felhasználók gépére, akiket sikerül a trójai állomány elindítására rávenni, ahol aztán szorgosan titkosítani kezdi az elérhető szinte összes dokumetumot, beleértve pl. a Word mellett a PDF és JPEG fájlokat, és minden egyéb állományt is a felhasználó "Dokumentumok" mappájában.

Ha a felhasználó aztán megpróblja a szóban forgó fájlok bármelyikét gépén megnyitni, egy a trójai által telepített rendszerbővítés egy - ráadásul az eredeti Windows hibaüzenetekre nagyon hasonlító - figyelmeztető ablakot jelenít meg, amelyben arról tájékoztatja gyanútlan áldozatát, hogy a szóban forgó állomány ismeretlen okból megsérült - szerencsére azonban lehetőség van visszaállításukra egy bizonyos FileFix Pro 2009 nevű segédprogram segítségével, amelynek letöltését mindjárt fel is ajánlja.

A FileFix valóban vissza is képes állítani a természetesen az utóbbit is kifejlesztő hackerek által írt trójai révén elérhetetlenné vált állományokat, erre azonban ingyen - a klasszikus trial változatok mintájára - csak egyetlen alkalommal hajlandó, a további fájlok dekódolására pedig a program úgymond teljes változata 50 dolláros árának "kicsengetése" után vehető rá.

A FileFix Pro tényleg visszaállítja az állományokat - kár, hogy azokat előtte gyakorlatilag ő maga kódoljaA FileFix Pro tényleg visszaállítja az állományokat - kár, hogy azokat előtte gyakorlatilag ő maga kódolja

A trükk különlegességét az képezi, hogy kiforrottságánal és megtévesztő tervezésénél fogva tényleg képes lehet elhitetni a kevésbé gyakorlott felhasználókkal, hogy azok állományai valamilyen megmagyarázhatatlan okból sérültek meg, és könnyen előfordulhat, hogy utóbbi még örül is a fájlokat visszaállító segédprogramnak, mert nem jön rá, hogy valójában egy cseles átverés mit sem sejtő áldozatává vált.

Ugyanakkor szerencsére a program által kért pénzmagtól történő megválás nem feltétlenül lesz szükséges számára, a csalást leleplező biztonsági szakemberek ugyanis kifejlesztettek egy segédprogramot, amely ingyen és térítésmentesen visszaállítja a hackerek trükkjeinek bedőlő netezők "sérült" állományait. A letölthető "Anti FileFix" ill. az online működő FileFix dekódoló mind képesek a "túszul ejtett" állományok "kiszabadítására", és a bennük tárolt adatok megmentésére a valójában az önmaga által terjesztett kór gyógyítását végző FileFix program megvásárlása nélkül is.