Azok a felhasználók, akik nem bírták megvárni míg a Microsoft maga is letölthetővé teszi legújabb operációs rendszere előzetes kiadását, és ezért idő előtt, illegális forrásból szerezték meg azt, könnyen lehet, hogy egy világméretű botnet hálózat részévé tették magukat. A Windows 7 RC torrentre kikerült egyes változatait ugyanis egy olyan trójaival fertőzték meg, amelynek révén a feltelepített rendszer kémprogramok és spam terjesztésére használható zombigéppé változtatja a neki otthont adó PC-t.

A kártevőt felfedező Damballa biztonsági cég szakemberei szerint ugyan időközben sikerült a botnet gazdaszerverét kiiktatni, ám egészen a múlt hét végéig óránként akár ötszáz új gép fertőzödhetett meg a trójaival az illegális forrásból beszerzett Windows 7 előzetesek feltelepítése révén. A cég információi szerint a kevesebb mint három hétig a neten keringő kalóz-torrentbe elrejtett kártevőnek legkevesebb 27.000 felhasználó és PC-je esett áldozatul, bár a tényleges szám ennek akár többszöröse is lehet.

Az "Install now" gombra kattintással mindjárt egy botnet részévé válhat a gép, ha illegális forrásból került a Windows 7 előzetese beszerzésreAz "Install now" gombra kattintással mindjárt egy botnet részévé válhat a gép,|ha illegális forrásból került a Windows 7 előzetese beszerzésre

Az illegális letöltésbe rejtett trójai ellen még a legrutinosabb felhasználók sem védekezhettek, hiszen az az operációs rendszerrel együtt, még az előtt települt a gépre, hogy akár esély lett volna bármilyen vírusirtót is felrakni arra. Ráadásul a Windows 7-en a legtöbb antivírus-program nem, vagy problémásan működik, ezért a kártevőre még utólag sem lehetett egyszerűen rábukkanni, az eltávolításról nem is beszélve.

A vezérlőszerver kiiktatása révén ugyan a botnet kihasználására a hackereknek egyelőre nincs módjuk, azonban a Damballa jelentése szerint még most is naponta mintegy 1600 új gép fertőződik meg a trójaival. Az érdeklődőknek ezért érdemesebb inkább a megbízható és garantáltan vírusmentes forrásból: a Microsoft honlapjáról beszerezni a Windows 7 RC változatát, hiszen ahhoz ott múlt hét óta már teljesen legálisan és ingyenesen hozzájuthatnak.