Komoly plusz munkát okozott a szerdai napon a világ legnagyobb videómegosztó oldala, a YouTube üzemeltetői számára egy versenytársa által meghirdetett gerillaakció, amelynek keretében utóbbi pornográf felvételek a YouTube-ra történő feltöltésére szólította fel látogatóit. Ez utóbbit a Google által üzemeltetett videószájt szabályzata ugyan tiltja, ám a videók eltávolítására csak utólagosan, a felhasználók bejelentése alapján kerülhet sor.

A "Pornónap"-nak keresztelt akció miatt a YouTube-ot tömegével árasztották el a korhatáros mozgóképfelvételek, amelyeket az oldal karbantartói csak komoly erőfeszítések árán tudtak a legitim tartalmak közül kigyomlálni. A problémát súlyosbította, hogy az oldal elosztott architektúrából eredően a videókhoz kapcsolódó - szintén jellemzően explicit jeleneteket ábrázoló - előnézeti képek még órákkal maguk az eredeti videók eltávolítását követően is elérhetők voltak a YouTube kereső- és ajánlóoldalain.

"Ezek a fiúk azt gondolták, hogy viccess lenne egy csomó pornóvideót feltölteni a YouTube-ra. De a mi véleményünk szerint ez egy sajnálatos, ráadásul béna vicc volt", közölte az esettel kapcsolatban Scott Rubin, a Google szóvivője. "Ennek ellenére azt hiszem, hogy a rendszereink jól működnek és folyamatosan végzik a szabályzatunk által tiltott tartalmak eltávolítását".

Az üzemeltetők becslései szerint akár több napba is beletelhet, míg a videómegosztó szabályzata által tiltott, most kivételesen nagy tömegben feltöltött tartalmak végleg eltűnnek az oldalról.