A Serial ATA International Organization (SATA-IO) szerdán végre elfogadta és végleges változatban publikálta a SATA specifikáció következő, 3.0-s változatát. Az új szabvány villámgyors - akár másodpercenként 6 Gigabitnyi - adat átvitelét teszi lehetővé, ami kétszer gyorsabb, mint elődje, a SATA2 maximális sebessége. Ezen kívül az új specifikáció külön figyelmet szentel a multimédiás alkalmazások speciális igényeinek kielégítésének is.

A SATA 3.0 - elődeihez hasonlóan - felülről kompabitilis a korábbi SATA változatokkal, ami azt jelenti, hogy az új szabványt támogató vezérlőkkel továbbra is lehet majd a csak régebbi SATA-t ismerő egységeket használni, illetve fordítva: az új, SATA 3.0-s merevlemezek is probléma nélkül működnek majd a pl. csak SATA2-es vezérlővel ellátott alaplapokra kötve.

A SATA szabvány 2001-es bemutatása óta világszerte mintegy 1.1 milliárd, a szóban forgó csatoló valamely változatát támogató merevlemezt hoztak forgalomba, és jelenleg is minden száz eladott egységből 98-on ez az illesztési mód található.

Bár az AMD és a Seagate már az év elején bemutatott pár SATA3-as tesztkonfigurációt, az első az új szabványt támogató merevlemezek kereskedelmi forgalomban történő megjelenése csak 2009 vége felé lesz várható.