Egy ismert török hackercsapat tagjainak sikerült betörniük legalább két az Amerikai Egyesült Államok hadserege által üzemeltett, érzékeny adatokat is tároló webkiszolgálóra ahol egyelőre ismeretlen műveleteket hajtottak végre ill. adatokat tulajdonítottak el. A betörések közül az egyikre még 2007. szeptemberében, a másikra pedig idén januárban került sor, a sikeres támadások tényét azonban a hadsereg csak most hozta nyilvánosságra.

Az áldozatul esett két incidens közül az oklahomai McAlester lőszergyártó üzem szervere esetében a kiszolgáló kezdőlapját egy a globális klímaváltozással foglakozó oldalra irányították át az egyébként "m0sted" néven ismert hackercsoport tagjai, míg a régebbi, a hadsereg egy virginiai támaszpontjának kiszolgálóját ért támadás esetében a saját - akkor éppen Amerika- és Izrael-ellenes üzenetekkel telepakolt - honlapjukra küldték az eredetileg a katonai weboldalra igyekvő látógatókat.

A két sikeres betörés most azért került nyilvánosságra, mert az ügyekben nyomozást folytató védelmi minisztérium és a hadsereg jogi osztálya is bírósági végzést kér több szolgáltatóval - köztük a Microsoft-tal, a Google-lal és a Yahoo-val - szemben, a hackerek identitásának megállapítására alkalmas, egyébként az adatvédelmi törvények által védett naplóbejegyzések és emailek átadására.

A hacherek egyébként állítólag egy a szerverekre telepített Microsoft SQL Server adatbáziskezelőkben azonosított sebezhetőségen keresztül nyertek illetéktelen hozzáférést a kiszolgálókhoz.